Ataman: “Tam kapanma sonrası işlerimizin artmasını bekliyoruz”




Tarih: 3 Mayıs 2021 Pazartesi 13:45


Mersin Mezitli’de 14 yıldır pişirim fırını hizmeti veren İbrahim Ataman, pide ekmeği üretiminin yanında işletmesinde manav ve şarküteri hizmeti de sunuyor. Ataman, tam kapanmaya rağmen çalışmaya devam ettiklerini ve ayakta durmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Pandemi nedeniyle uygulanan tam kapanma sonrası işlerimizin artmasını bekliyoruz. Fırınımızın ayakta kalmaya devam etmesi için her şeyi yapıyoruz” dedi.

Haber- Sevcan Akgül

Ekmek hayatımızın önemli besin kaynaklarından biri. Pandemi sürecinde en fazla mesai yapan ve yapmaya devam eden yerler de tabi ki fırınlar oldu. Temel gıda ürünü olan ekmeğin üretimi devam etmekle beraber fırınlar ekmek dışında farklı hizmetler de sunmaya çalışıyor. Unlu mamüller, pastalar ve tatlı satışları da yapan fırın işletmeleri, çeşitlilikleri ile vatandaşların uğrak yerleri olmaya devam ediyor. Mezitli’de Öz Ataman Pişirim Fırını olarak hizmet veren pişirim fırınının ustası İbrahim Ataman, pandemi nedeniyle fırınların eski günlerinden uzak kaldığını ifade etse de temel bir ihtiyaç olan ekmeğin satışının devam ettiğini de sözlerine ekliyor. Un fiyatlarının artış yaşamasına karşın ekmeğe zam yapamadıklarını savunan Ataman, gazetemizin sorularını yanıtladı.

 

“KUŞBAŞI PİDE 20 LİRA, LAHMACUN 15 LİRA, KAŞARLI PİDE 13 LİRA”

Ataman pişirim fırını olarak verdikleri hizmetleri sırasıyla anlatan fırın ustası İbrahim Ataman vatandaşların siparişleri üzerine hizmetlerine devam ettiklerini belirterek, “ 14 yıldır pişirim fırınında usta olarak  olarak hizmet  veriyorum. Pişirim fırını dışında manav ve şarküteri olarak da hizmet sunuyoruz. Pide ekmeği günlük olarak çıkıyor ve vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultsunda siparişler alıyoruz evlere servis de yapıyoruz. Burada vatandaşlarımız daha çok pide ekmeği ve peynir ürünleri tercih ediyor. Peynirlerimiz de Diyarbakır’dan geliyor. Hem ekmek alabileceği hem de diğer gıda ürünlerini bulabileceği bir hizmet vermeye devam ediyoruz. Sabah saatlerinde yağlı katmer çıkıyor. Sade, karışık, sucuklu şeklinde yağlı katmerlerimiz burada ekmekten sonra en çok ürettiğimiz ürünler oluyor. Bunun yanında kuşbaşı pide, lahmacun, etli pide, pizza gibi farklı pide çeşitlerimiz de var. Fiyatlar ise kuşbaşı pide 20 lira, kıymalı kaşarlı pide 18 lira, lahmacun 15 lira, kaşarlı pide 13 liradan veriliyor. Farklı peynirlerin karışımı ile pide ekmeği hazırlanıyor. Normal sade pide ekmeğimiz 1,5 lira. Vatandaşlarımız burada kendi istedikleri şekilde lahmacun harcını evinde hazırlıyor ve bir lahmacunun fiyatı 60 kuruştan hesaplanarak bir ücret verilmiş oluyoruz. Hem sipariş alıyoruz hem de bizler de vatandaşların pide, lahmacun ve börek içi gibi siparişlerine yönelik hizmet veriyoruz. Sadece ekmek almak için gelenler bazen peynir bazen zeytin ya da meyve de alabiliyor” diye konuştu.

 

“VATANDAŞLARIMIZ EKMEK ALMAKTAN DAHİ KORKAR OLDU”

Fırınlarında hijyene ve diğer pandemi kurallarına uygun hareket edildiğini aktaran Ataman, vatandaşların çekincelerinin devam ettiğini ifade ederek, “İşlerimizde pandemi nedeniyle düşüşler var. İnsanlar evlerinde ve bütçelerinden kısmaya çalışıyorlar. Bekirdede civarında insanlar her türlü fırında satılan ürünleri tercih ediyor ve tüketiyor ancak burada Yenişehir’de vatandaşlarımız covid-19 salgını nedeniyle biraz daha hassas davranıyor bu da bizim işlerimizi etkiliyor. İnsanlar acaba ekmek hangi koşullarda hazırlanıyor, virüs taşıyor mu gibi soruları aklına getiriyor ve açık ekmek almaktan çekiniyor. Maske takılıyor mu, dezenfekte ediliyor mu fırınlar diye düşüncelere fazlasıyla kapılıyor. İlk zamanlar daha canlıydı işlerimiz pandeminin ilk aylarında ama vaka sayıları artıkçı vatandaş dışarı çıkamaz oldu ve bizim de işlerimiz düşüşe geçmiş oldu” şeklinde konuştu.

 

“SAVAŞ DAHİ OLSA BİZ FIRINLAR ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Ekmek fiyatlarına uzun zam zamanduır zam yapamadıklarını savunan Ataman, işletmelerinde ekmek dışında verdikleri hizmetlerle diğer giderlerini karşıladıklarını söyleyerek, “Burada 9 kişi çalışıyor ve her türlü pandemi kurallarına riayet ediyoruz. Maske takıyoruz, hijyene dikkat ediyoruz. Bulunduğumuz lokasyonda işlerimiz iyi ama vatandaşların  korkusu devam ediyor. Bu bölgede mağazalar, marketler ve dershaneler var ama tam kapanmaya geçince şimdi daha durgun bir hale geçti. Bizler açığız bu güzel ama yoğunluk yok. Tam kapanmaya geçtik, savaş dahi olsa biz fırın çalışanları çalışmaya mecbur devam ediyoruz. Temel bir ihtiyaç sağlıyoruz, sabah 07.00’de açıyoruz burayı akşam 20.00’de kapanıyor. Ekmek fiyatımız 1,5 lira ve geçen yılın fiyatı bu. Un fiyatlarında pandemi döneminde artışlar yaşandı ama biz zam yapmadık. Eskiden dolmuş fiyatlarına göre ekmek fiyatları belirlenirdi ama şimdi dolmuş ücretleri artmasına rağmen biz bunu yapamıyoruz. Bizler sadece ekmek satarak geçimimizi sağlamıyoruz. Bizler manav, şarküteri reyonlarını da ekleyerek biraz daha hareketlilik kazanmasını sağladık. Farklı sipariş uygulamalarına da üyeliğimiz var ve bu sayede vatandaşlar bizlere direk bu uygulamalar üzerinden de sipariş verebiliyor. İyi bir kazanç da sağlamaya başladık. Bu siparişlerle farklı giderlerimizi de karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“FIRINIMIZIN AYAKTA KALMASI İÇİN HER ŞEYİ YAPIYORUZ”

Ramazan bayramı sonrası işlerinin daha yoğun olmasını beklediklerini dile getiren Ataman, fırın ustalığının da el becerisi isteyen bir sanat olduğunu vurgulayarak, “Ramazan ayındayız ama o eski pide kuyrukları artık yok. Manav hizmetimiz için yoğunluk daha çok oluyor. Atatürk Mahallesinde bizler kendi aramızda anlaştık ve uzun zamandır fiyatı 1,25 kuruş olan fiyatı aramızda anlaşarak 1,50 kuruş  yaptık. Un fiyatları artış görünce bizler de olumsuz etkilendik. 10 kişi burada çalışıyor ve günde 100 lira ücretlerini veriyoruz. Bu artış mecburi oldu. Bizler ön ayak olduk sadece. Ramazan bayramı sonrasını bekliyoruz. Pandemi nedeniyle uygulanan tam kapanmaya sonrası işlerimizin yoğunlaşmasını bekliyoruz. Fırınımızın ayakta kalmaya devam etmesi için herşeyi yapıyoruz. Burası sakin bir yer, vatandaşlarımız da iyi ancak gelirleri kısıtlı olduğu için biz de etkileniyoruz. Herkes bütçesine göre buradan alışveriş yapıyor. Atatürk mahallesi sakini daha çok çarşıda farklı işletmelere sahip ama şimdi tam kapanma olunca herkes evinde. Tek umudumuz bu zor günlerin geride kalması. Burası bir fırın ve en temel ihtiyaç karşılanıyor, bundan dolayı ayaktayız ama bizim gibi olmayan küçük esnaflar var onlar desteklenmeli. Fırıncılık mesleği bir sanattır. El sanatıdır, herkes bu mesleği yapamaz. Sıcaklığa dayanıklı olmak lazım, undan dolayı alerji olabilir buna karşı da dayanıklı olmak gerekir. Ayrıca el becerisi ister. İnsan isterse bu işi de yapabilir” şeklinde konuştu.


Etiket: mersin, mezitli, pişirim, fırın


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA