Mersin’de Optisyenlerden ortak karar: “Nöbet sistemin doğru bulmuyoruz”




Tarih: 6 Mayıs 2021 Perşembe 13:29


İçişleri Bakanlığının tam kapanma boyunca her ilçede bir optisyenin açık olmasının sağlanacağı açıklamasını yapmasının ardından 8. Bölge Mersin Optisyen- Gözlükçüler Odası “Artık daha güçlü olabileceğimiz gerçeğini herkesin görmesi umudu ile nöbet sistemini doğru bulmadığımızı, bu sistemin mesleğimize uygun olmadığını ve kanuni bir dayanağı olmadığı mülki amirlerimizle paylaştık. Zaman günü kurtarma değil, birlikte geleceğimizi kurtarma zamanıdır” açıklamasında bulundu.

Mersin’de tam kapanmada gözlükçüler kepenk açmadı

Haber: Harun Bor

Koronavirüs önlemleri çerçevesinde 29 Nisan Perşembe günü itibariyle uygulanmaya başlanan tam kapanma süreci beraberinde birçok soruyu getirmeye devam ediyor. Hangi işletmelerin açık olacağı sorusu vatandaşların kafasında zaman zaman karışıklık yaratsada, İçişleri Bakanlığı tam kapanma sürecinde açık olacak yerleri sıkça sorulan sorular kısmında yanıtlıyor. Optisyenlik yani gözlükçülerin tam kapanma sürecinde açık mı yoksa kapalı mı olacağı sorusunun cevabını geçtiğimiz gün İçişleri Bakanlığı yanıtladı. Bakanlık yaptığı açıklamada, optisyenlerin tam kapanma boyunca faaliyetlerine geçici olarak ara vermesi gerektiğini belirten açıklamayı yayımladığı ek genelge ile duyurmuştu. Yeni alınan karar doğrultusunda ise göz hekimleri tarafından kapanma süreci boyunca gözlükleri zarar gören vatandaşların mağdur olmaması adına Valilik- Kaymakamlıklar tarafından her ilçede bir optisyenlik işletmesinin açık olacağının sağlanacağını ifade edilmişti. Ayrıca gözlükçülerin bu sürede çalışma izin belgesini manuel olarak doldurmak kaydıyla kolluk kuvvetlerine ibrazı konusunda sokağa çıkma kısıtlamasından da muaf olacakları  optistenler için açıklanan başka bir detay olmuştu. Akdeniz ilçesinde görev yapan Göz Hastalıkları Doktoru Opr. Dr. Memet C. Dağlı,  alınan bu kararın göz problemleri yaşayan vatandaşlarda yaratacağı sonuçları gazetemize anlattı. Ayrıca Yenişehir’de Optinand isimli gözlük mağazası işletmecisi Mehmet Furkan Avcı ise, 8. Bölge Mersin Optisyen- Gözlükçüler Odası’nın üyesi olarak tam kapanma sürecinde Mersin’de optisyenlerin aldığı ortak kararıdeğerlendirdi.

8. BÖLGE MERSİN OPTİSYEN- GÖZLÜKÇÜLER ODASI: “NÖBET SİSTEMİNİ DOĞRU BULMUYORUZ”

İçişleri Bakanlığı’nın bu açıklamasının ardından gözler optikçilere çevrildi. Tam kapanma sürecinde alınan bu karar Mersin’de olumlu karşılık bulmadı. 8. Bölge Mersin Optisyen- Gözlükçüler Odası yayımladığı açıklamasında, “Oluşması muhtemel yoğunluk nedeniyle bulaş riskinin daha fazla olmasını engellemek,toplum sağlığını korumak, haksız rekabetin engellenmesi ve adaletin sağlanması noktasında yaşanabilecek sorunları ve çatışma ortamını yaratmamak, yaratılan kamuyoyunun ‘nöbet sistemi’ ile yok edilmesini engellemek, mesleğin onurunu ve itibarını korumak, artırmak adına. Artık daha güçlü olabileceğimiz gerçeğini herkesin görmesi umudu ile, nöbet sistemini doğru bulmadığımızı, bu sistemin mesleğimize uygun olmadığını ve kanuni bir dayanağı olmadığı mülki amirlerimizle paylaştık. Devletimizin verdiği her karara meslek örgütü olarak saygı duyuyoruz. Ancak yukarıda sadece birkaçını saydığımız nedenlerle bu sisteme dahil olmak istemediğimizi beyan ediyoruz. Zaman günü kurtarma değil, birlikte geleceğimizi kurtarma zamanıdır” ifadelerine yer verdi.  Hal böyle olunca Mersin’de tüm optik hizmeti veren yerler kapalı kaldı. Gözlüklerini değiştirecek ya da tamir ettirecek olan vatandaşlar tam kapanma sürecinde 8. Bölge Mersin Optisyen- Gözlükçüler Odası’nın aldığı bu kararla almak istediği hizmeti tam kapanma sonrasına bırakmış oldu.

 

AVCI: TÜM OPTİKÇİLERİN AÇIK OLMAMASI HAKSIZ REKABET YARATACAKTI”

Mersin’de Optinand isimli optik mağazası işletmecisi ve aynı zamanda Optisyen Mehmet Furkan 8. Bölge Mersin Optisyen- Gözlükçüler Odası ve üyeleri olarak alınan bu kararı gazetemiz için değerlendirdi. Avcı, “8. Bölge Mersin Optisyen-Gözlükçüler Odası ve üyeleri olarak Mersin’de optik hizmeti  veren yerlerin açılmaması noktasında ortak karar aldık. Yenişehir ilçesinde Optinand isimli optik mağazamızı bizler de açmama kararı aldık.  Yenişehir’de sadece 25 tane optik mağaza bulunuyor. Her ilçede bir tane gözlükçünün açık olması bir kentte en fazla 10 tane optisyenin açık olması demek. Hepsinin açık olmaması haksız rekabet ortamı yaratacak. Tek bir gözlükçünün açık olması bulaş riskini artıracağından 8. Bölge Mersin Optisyen-Gözlükçüler Odası ve odaya bağlı optisyenler olarak tam kapanmada kalan 10 gün boyunca kapalı kalacağımızı Ankara’ya bildirdik” diye konuştu.

 

OPR.DR. MEMET C. DAĞLI:GÖZLÜĞÜ ZORUNLU OLARAK TAKMASI GEREKEN KİŞİLER VAR”

Öte yandan göz sağlığını önemi açısından mecburi olarak gözlük kullanan vatandaşların tam kapanma sürecinde bozulan ya da değiştirmesi gereken gözlüklere ulaşamaması da bazı sorunlar yaratabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr. Memet C. Dağlı, optisyenlerin tam kapanmada açık olmalarının daha doğru bir karar olacağını, bunun yanında gözlüklerin bazı hallerde tamir edilmesi gerektiğini kaydederek, “Tam kapanma sürecinde kapalı kalan gözlükçülerin olması sonucu vatandaşların gözlüklerini değiştirme mecburiyeti, yani gözlüğü kullanamazsa, kırılırsa ya da kaybederse kişinin göz sağlığı durumuna göre risk de değişmiş olur.Gözlüğü zorunlu olarak takması gereken kişiler var. Örneğin gözlüklerinde kayma bulunanlar ya da ileri derecede olanların görme sorunlarının olması ile neticelenen sorunlar yaşanabilir. Bu nedenlerin olması kişinin görme kaybı da gözlük kullananların var olan sorunlarına göre değişir. Gözlüklerin değiştirilmesi, tamir edilmesini gerektiren hususlar, çok küçük sorunlardan çok büyük sıkıntılara kadar gidebilir, zararlar yaratabilir. Tekrar ifade etmek gerekirse kişinin göz probleminde geldiği nokta, derecesi ya da kişinin görme sorunlarından kaynaklı sosyal hayatı ve ekonomik durumuna etki edebilir. Çok çeşitli sorunlar söz konusu olabilir. Tam kapanma sürecinde benim bizzat gözlük değiştirmesini istediğim ya da tamir etme zorunluluğu olan bir hastam yok. Optisyenlerin tam kapanmada kalan sürede açık olmaları tabi ki daha iyi olurdu” şeklinde konuştu.

 

 

 


Etiket: mersin, optik, optisyen


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA