Hamamcı esnafı artık görmezden gelinmek istemiyor!




Tarih: 13 Haziran 2021 Pazar 12:30


1 Haziran’da yayımlanan kademeli normalleşme kararları arasında hamamların bir süre daha kapalı olarak kalmasına karar verilmişti. 1 Haziran’da açılamayan hamamlarda işletme sahipleri, bir an önce kepenklerini açmak istiyor. Mersin’de hamam işleten Cuma Akgül, “Her yer açık neden hamamlar kapalı? Eğer virüs sadece hamamlarda bulaşıyorsa bizler hep kapalı kalalım. Giderlerimiz fazla ve ayakta durmaya çalışıyoruz. Sabırlı olmaya çalışıyoruz, umarım artık açılırız” dedi.

Haber: Sevcan Akgül

Hamamlar, Türk kültüründeayrı öneme sahip alanlardan biridir Bir temizlenme, yıkanma yeri olmanın ötesinde aynı zamanda sağlıklı olmak için gidilen yerlerin başında geliyor. Önemli bir dinlenme yeri de olan hamamlar, her mevsim rağbet görür. Ancak pandemi sürecinde vatandaşların ilgi gösterdiği hamamlar, koronavirüsün yayılma alanları arasında riskli görüldüğü için en çok kapanma yaşayan işletmelerden biri oldu.1 Haziran’da yayımlanan yeni normalleşme kararları ile beraber hamam, sauna ve masaj salonlarının bir süre daha kapalı kalmasına karar verilmişti. Berberler ve Kuaförler Odası’na bağlı olan hamamlar, bugünlerde yapılacak yeni kabine toplantısı ile beraber gelecek olumlu haberlerle kapılarını açmak istiyor. Mersin’de baba mesleği olan hamamcılık yapan Cuma Akgül, 2 yıldır açtığı işletmesinde pandemi nedeniyle uzun süredir kapalı olmanın kendisini zor durumda bıraktığını ifade ediyor. Cuma Akgül ve Mersin Berberler ve Kuaförler Odası Genel Sekreteri Şahin Yağmur, konuyla ilgili gazetemizin sorularını yanıtladı.

 

AKGÜL: “BABA MESLEĞİMİZİ YAPIYORUZ”          

Babasının mesleği yaptığını söyleyen Cuma Akgül, hamamcılık mesleğinin aileden geldiğini söyleyerek, “Tokatlıyım, hamamcılık mesleği ile ilgileniyorum. Baba mesleği bu ve geçmişimizden beri bu geliyor. Hamamcılık mesleği biz de çok eskilere dayanıyor. Mersin’in tarihi hamamlarından biri olan Mersin hamamında babamız bu mesleği öğrendi. Hamamcılık dışında aynı zamanda asansör işleri ile ilgileniyorum. Ağabeyim de bu işe beni teşvik edince bizler de Mersin Pozcu’da açmaya karar verdik. Akrabalarımız da bu meslekle ilgilendikleri için bizler de bildiğimiz bir işi yapmak istedik. 2 yıldır hamam işletiyoruz ama pandemiden dolayı sürekli kapalı kaldık” dedi.

 

“HAMAM, HEM MENTAL HEM DE FİZİKSEL OLARAK İNSANLARA İYİ GELİR”

Hamam kültürünün geçmişten günümüze geldiğini söyleyen Cuma Akgül, hamamların sağlığa önemli faydaları olduğunu belirterek, Hamamcılık da her iş gibi bir ticaret ve her işin de bir zorluğu var. En büyük sorunumuz maalesef pandemi oldu. Çünkü işletmemizi kapattığımız kadar açmadık. 2 yılı aşkın bir süredir açtığımız dükkanımız pandemi nedeniyle en fazla 5 ay açık kaldı.Burada vatandaşlar hamam ihtiyacına göre farklı hizmetlerden faydalanabiliyor. Sadece banyo yapmak için gelenler de var, kese yapmak isteyenler de var. İhtiyaca göre bu değişiyor. Örneğin hamamlarda yapılan kese işlemi vücuda farlı faydaları buluyor. Vücutta buluna gözenekleri açar, kiri temizler, sıcak su ile temas sonucunda vücuda hem dinginlik veriyor hem de insanın kendisini iyi hissetmesini sağlıyor. Sauna hizmetimiz de var, sauna içerisine mentol kullanıyoruz bu da daha ferah bir ortam sağlıyor. Sauna da faydalı, rahatlatıcı bir etkisi var. Hem mental olarak hem de fiziksel olarak hamam hizmeti insanlara oldukça iyi geliyor. Köpük masajı ise sabunla yapılan bir temizlik olduğu için bu da yine vücuda iyi gelen bir işlem. Yağlı masajımız da bulunuyor. Yağlı masajın da insan vücudunda eklem ağrılarına iyi gelir ve yorgunluğunuz alır. Günün yorgunluğu ve stresini de alır yağlı masaj. Gün içinde iş temposu ya da farklı yorgunluklar yaşayanların ilk yapması gerekenlerden biri de kese, köpük ve yağlı masaj yaptırması kişiye oldukça iyi gelecektir. Bunun yanında mini bir kafemiz ve dinlenme salonumuz da mevcut. Havuzumuz da yine dileyenler girmek istediklerinde kullanabiliyor” ifadelerini kullandı.

 

“KESE, KÖPÜK VE YAĞLAMA MASAJIN İÇİNDE OLDUĞU PAKET HİZMETİ 160 TL”

Akgül, işletmelerinde verdikleri hizmetlere de yer vererek, “Hamam hizmeti almak isteyenler giriş ücreti olarak 50 TL ödüyor. Bu ücretin içinde havuz, sauna, buhar odası ve hamamı kullanabiliyor müşterilerimiz. Bunun dışında kese, köpük ve yağlama masaj fiyatları değişmiş oluyor. Paket olarak hepsinin olduğu hizmetimiz; kese, köpük masajı, yağlı masaj ve diğer hizmetlerin hepsi 160 TL. Fiyatlar almak istediğiniz hizmete göre değişmiş oluyor. Burada ayrıca banyo malzemeleri de bulunuyor, ihtiyaç duyanlar burada ekstra sabun, şampuan, tek kullanımlık keseler satılıyor. Günlük havlu ve peştemalimiz her gün yıkanır, çamaşır makinesinde kurutulur ve tekrar kullanılıyor. Pandemi nedeniyle daha hassas ve hijyene dikkat etmek zorundayız. Sürekli bunlara dikkat ediyorduk pandemi nedeniyle daha fazla dikkat etmeye çalıştık” diye konuştu.

 

“MERSİN’DE İNSANLAR HAMAMLARI SEVER”

Hamamların kışın daha fazla ilgi gördüğünü kaydeden Akgül, hamamda yıkanmanın vücut sağlığına da iyi geldiğinin altını çizerek, “Mersin’de bir hamam kültürü var, insanlar hamama gelmeyi seviyor ancak bizlerin hamam sezonu kışın olur. Yazın insanlar tatile gidiyor ve kent biraz nüfus azlığı yaşadığı için, ayrıca havalar da sıcak olduğu için yazın işlerimiz düşük olur. Hamam kültürüne alışkın olan insanlar yazın da kışın da gelir. Kışın hamamların daha fazla tercih edilme sebebi soğuk havalardan dolayı insanlarda bir kırgınlık oluyor bunu üzerinde atmak için gelenler daha fazla oluyor. Hamama geldiğinde müşteriler, bu süreçte göbek taşına oturduklarında vücutta bulunan kemiklere de iyi geliyor. İnsanlar sağlığı için de hamama gelir” şeklinde konuştu.

 

“PANDEMİ NEDENİYLE ÇOK KÖTÜ GÜNLER YAŞADIK”

Pandemi sürecinin kendileri için zor geçtiğini savunan Akgül, spor salonlarının açık olmasına rağmen hamamların kapalı kalmaya devam edilmesinin yanlış olduğunu ifade ederek, “Pandemi sürecinde bizler geçen 15 aylık sürede iş yapamadık ve çok kötü günler yaşadık. Sanki hiç işletmemizi açmamış gibiyiz. İnsanlar hamama gelmekten de korktu, buraya devamlı gelen müşterilerimiz de gelemez oldu. İnsanlar kapalı alanlara girmekten korktukları için hamamları unuttu. Örneğin hamama gelen kişi sayısı 10 kişi iken şimdi 2 kişiye düştü. İki günde bir gelen, haftada bir gün gelenler oluyordu ancak pandemi nedeniyle en çok bizler kapalı kaldık. Her yer açık olmasına rağmen bizler halen kapalıyız. Spor salonları açık ve birçok kişi aynı ortamda daha fazla enerji harcıyor, daha fazla oksijen tüketiyor ve risk burada daha fazla. Hamamda ise insanlar kendilerini yormuyor ki, dinlenmeye geliyorlar. Yorulma yok, en azında metrekareye sınırlı sayıda kişi alınıp kapılarımızı da açabilirdik. Spor salonları da sınırlı sayıda kişi alıyor ama orada insanların virüsü yayma ihtimali daha fazla. Kurallara uyulduğu sürece bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Her şekilde hijyen önlemlerimizi almaya hazırız. 1 Haziran öncesi tam kapanma süreci vardı mecburen evden çıkamadık yine kapalıyız” dedi.

 

“1 HAZİRAN’DA AÇILMAYI BEKLİYORDUK”

Hamamların koronavirüsün yayılma alanı olarak spor salonlarından daha az riskli olduğunu söyleyen Akgül, “Mersin’de hamamlar Berber ve Kuaförler Odası’na bağlı. Bu da bir sorun, bizlere ait bir oda yok bir başkanımız yok. Mersin Berber ve Kuaförler Odası bizlere sadece bu süreçte açılıp kapanma saatleri ile ilgili bilgi veriyor. Bizler hep kapalı kaldık bir faaliyet de olmadı. 1 Haziran’da birçok işletme İçişleri Bakanlığı genelgesine göre açıldı. Ancak bizler yine kapalı kalan işletmeler arasında yer aldık. Bizler 1 Haziran öncesi açılırız umudu ile hamamımızda temizliğe bile başlamıştık. Bir baktık ki spor salonları, halı sahalar, lokantalar, kafeler açık ve oldukça da kalabalıklar. İnsanlar burada iç içe duruyor ve bunu görüyoruz. Hamamların bunda ne farkı var. Burada insanlar daha güvende çünkü kişiye özel bir hizmet ver. Müşterinin kendisine ait alanı var, soyunma odası var, dinlenme alanı var. Buradaki insanlar daha özgür ve kendisini tedirgin edecek bir ortam yok” diye konuştu.

 

“MERSİN’DE HAMAMCILARA AİT BİR ODA OLSA SESİMİZ ÇIKMIŞ OLURDU”

Cuma Akgül, yeni normalleşme sürecinin bir an önce bitip, hamamların da açılmasını umduklarını dile getirerek, “Meslektaşlarımız Ankara’da ve İzmir’de hamamlarında açılmasına yönelik bir açıklama yaptılar, sesimizi duyurmaya çalıştılar. Mersin’de biz hamamcılara ait bir oda yok belki de sesimiz bu yüzden çıkmıyor. Bir kopukluk var. Oda olmuş olsa hamamcılar birlik olmuş olurdu ve Mersin’de de sesimiz çıkmış olurdu. Bizler de bekliyoruz ne olacak diye, kademeli normalleşmenin bitip, biz hamamcıların da gözü açılmaktan yana.  Her yer açık neden hamamlar kapalı. Eğer sadece virüs hamamlarda bulaşıyorsa bizler hep kapalı kalalım. Sağlık en önemlisi ancak her yer açıksa biz neden kapalıyız. Giderlerimiz fazla ve ayakta durmaya çalışıyoruz. Bir emek verdik bir amacımız var ve bir an önce işlerimize devam etmeye hayal ediyoruz. Sabırlı olmaya çalışıyoruz, umarım artık açılırız” şeklinde konuştu.

 

YAĞMUR: “HAMAMLARLA İLGİ GEREKLİ YERLERE YAZILAR YAZIYORUZ”

Mersin Berberler ve Kuaförler Odası Genel Sekreteri Şahin Yağmur, hamamların açılmasına yönelik girişimlerinin devam ettiğini söyleyerek, “Mersin Berberler ve Kuaförler Odası olarak hamamların da açılmasına yönelik kurumlarla iletişim halindeyiz ve gerekli yerleri bu durumu anlatıyoruz. Ticaret Bakanlığı’nın ya da Cumhurbaşkanlığı’nın vermiş olduğu bir kararname ile ilgili bir durum. Cumhurbaşkanlığı açın derse hamamlar açılır, kapatın derse de kapanıyor. Devlete bağlı bir durum. Bizler Oda olarak bir mağduriyet olduğunu tabiki ifade ediyoruz. Bizim bağlı olduğumuz federasyonumuz var. Bunlara biz yazımızı yazarız, onlar da Cumhurbaşkanlığı’na veya CİMER’e yazarlar veya Ticaret Bakanlığı’na yazılarını yazarlar. Bizlere bu konuda cevaplar geliyor. Yazılar yazıldı, büyük ihtimalle bu hafta içinde hamamların da açılma konusunda bir haber yapılacağı ve bir kararname ile hamamların da yer alacağı söyleniyor. Bu durum ne kadar doğru ne kadar yanlış bilemem. Yazılan yazılara verilen cevap bu yönde” dedi.

 

“OTELLERDE HAMAMLAR AÇIKSA, DİĞER HAMAMLARDA AÇILMALI”

Otellerde bulunan hamam ve saunaların açık olduğunu belirten Yağmur, bu konuda bir denge unsurunun olması gerektiğini sözlerine ekleyerek, “Hamamların açılması gerekiyor, oteller açık, saunaları açık ve hamamların da açılması gerekir. Eğer saunalar da kapatırlarsa, çalışamaz duruma getirirlerse yasa devam eder. Otelllerde verilen sauna hizmeti devam edecekse, hamamların da faaliyetine devam etmesi gerekir. Saunaya gelen turiste saunaya girme denilmesi durumunda turist gelmez. Bu dengenin iyi korunması gerekir. Otellerdeki sauna ve hamamlar açık, hamamlar da açılacaktır. Bir denge unsurunu devlet korumalı. Hamamlarda hijyen önemli bu açıdan dikkatli davranılıyor. Berber ya da hamamlarda salgının yayılma durumuna bakılarak bu karar veriliyor.İşletme sahiplerinin bu konudaki görüşü ile bilim insanlarının konuya bakışı çok farklı” ifadelerini kullandı.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA