Balık pazarında bütün esnaflar kepenk açtı




Tarih: 20 Eylül 2021 Pazartesi 17:25


Akdeniz’de balık sezonunun açılmasıyla ilgili olarak Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat ve Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Vekili Adnan Polat gazetemizin sorularını yanıtladı. Balık sezonun açılmasıyla beraber balık pazarında bütün esnafların kepenk açtığını belirten Adnan Polat, “Çoğu esnaf açmıyordu av yasağından ve havaların sıcak olmasından dolayı ama şu anda artık hepsi kepenk açmaya başladı” dedi.

Haber- Burak Karataş

Maramara’ da 1 Eylül’de başlayan balık sezonu, Akdeniz’de 15 Eylül itibariyle açılmakta. Av yasağının açılmasıyla birlikte ilk avlanmadan dönen balıkçılar birlikte balık pazarında tezgahlar renklenmeye başladı. Balık sezonun açılmasıyla ilgili olarak Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat ve Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Vekili Adnan Polat gazetemizin sorularını yanıtladı. Balık sezonuyla ilgili olarak konuşan Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, “Av sezonunu daha yeni açtık, Mersin halkını balık pazarına bekliyoruz. Balıklarımız hem ucuz, hem de fiyatlarımız oldukça ikramlı. Her çeşit balığımız artık mevcut şu anda. Her şehre nasip olamayan bir balık pazarımız var, balıkları denizden aldığımız gibi pazarda halka sunma şansımız var. Genelde sezonun ilk açılışında balıklarımız bol oluyor. Ama ilerleyen 2-3 ayda havaların el verişli olmamasından dolayı balıkların çeşitliliği azalmış olacaktır. O zaman fiyatlarda biraz daha yükselme olmuş oluyor tekrar. Şu anda balıklarımız bol, fiyatlar gayet ucuz, herkese tavsiye ediyoruz. Balık sezonu açıldı, av yasağı sona erdi ve bu vesileyle artık bütün balıkçılarımız kepenk açtı. Bütün balıkçılar olarak artık hem teknelerle hem de dükkanlarımızla halkın hizmetine açılmış bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

“BU YIL BOLLUK VE BEREKET BEKLİYORUZ”
15 Eylül itibariyle av yasağının sona erdiğini, balıkçıların vira bismillah diyerek hazırlıklarını yapıp, eksiklerini gidererek denize açıldıklarını belirten Adnan Polat, “Bu yılda bolluk ve bereket bekliyoruz. Sezonun ilk üç ayı bol ve bereketli geçer ve fiyatları da çok uygun ve düşük olur, halkımızın bu indirimleri, bu fiyatları değerlendirmesini tavsiye ediyoruz. Yüzde 50-60 oranlarlarında indirimler oluyor. Şu anda balığın bolluğunu ölçmemiz için birkaç defa ava çıkılması lazım ama şöyle bir gerçek var ki her geçen sene bir önceki seneyi, bolluğu aratıyor. Balıkçılar da zor durumda, tekneyle ava çıkıyorlar ama mazot fiyatları yüksek, daha önce indirimler alıyorlardı balıkçılar tekneye aldıkları mazottan. Şu an o indirimler biraz düşürüldü. Devletimizin mazot indirimini tekrar getirmesi hem balık fiyatlarına yansır, hem de balıkçıya da bir destek olacaktır. Dediğimiz gibi sezonun ilk üç ayı bereketli geçer. Yıl başından sonra fırtınalı havalar biraz balığın çıkmasında sıkıntı yaratır, fiyatlara yansır. Ama şimdi fiyatlar çok uygun” şeklinde konuştu.

“PALAMUTUN ŞU ANDA ÇIKMAMASINI SEBEBİ HAMSİNİN BOLLUĞUDUR”
Bu yıl palamutun az olduğunu, palamut için en az 15-20 gün beklenmesi gerektiğini söyleyen Adnan Polat, “Palamut az, Akdeniz’de de Palamut çıkar, buranında Palamut’u vardır. Palamutun şu anda çıkmamasını sebebi hamsinin bolluğudur. Hamsi bolsa, palamut çıkmayabilir. Halkın pazara talebi şu anda iyi ama okulların açılmasıyla birlikte insanlar biraz da okul alışverişi telaşındalar, Akdeniz’de havalar da biraz sıcak geçtiğinden dolayı az daha düşük seviye de talep. Havaların soğumasıyla birlikte, okulların artık az daha serinlemesiyle beraber halkın talebi yüksek olacaktır. Çünkü pandeminin etkisi çoktu balık pazarında. Geçen sene pandemide halkın balığa talebi çok iyiydi. İnsanlar balığın bağışıklığı arttırdığını biliyorlar, her yaştan insanın balığı yemesi lazım, çünkü artık şu anda en doğal yiyecek olarak balık kalmış durumda, balıktan daha doğal yiyecek şimdilik yok artık. Av mevsiminin açılmasıyla beraber artık yaz mevsiminde kapalı olan esnaflarımız da kepenk açmaya başladı. 3-4 aylık bir av yasağı olunda işlerde düşüş oluyor ve hal öyle olunca geçimini sağlayamayan balıkçılar da kapatmak zorunda kalıyorlardı. Çoğu esnaf açmıyordu av yasağından ve havaların sıcak olmasından dolayı ama şu anda artık hepsi kepenk açmaya başladı” diye ekledi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (2)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA