Stoklanan kurban etleri beyaz et satışını durdurdu




Tarih: 4 Ağustos 2020 Salı 17:03


Kurban bayramının bitmesiyle beraber tavuk ve balık satıcıları dükkanlarının kepenklerini açtı. Kurban bayramı boyunca iş yapamayan beyaz et satıcıları sorunlarını dile getirdi. Ekonomik olarak etkilendiklerini söyleyen satıcılar 2-3 hafta içinde satışların eskiye dönmesini beklediklerini söylediler. Balık ve tavuk fiyatları ile ilgili görüşlerini de bildiren satıcılar, müşterilerin fiyatlardan memnun olmadıklarını belirttiler. Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsün et satışını da etkilediğini söyleyen satıcılar, fiyatların artış nedenlerini korona virüse bağladı.

Kurban bayramı nedeniyle tavuk ve balık tüketimi oldukça düştü. Vatandaşların kurban bayramında stokladıkları kurban etlerini tüketmesi, tavuk ve balık satıcılarını ekonomik olarak etkiledi. Bu konuda görüşlerini aldığımız tavuk satıcısı Serdar Aslan ve balık satıcısı Salih Polat kurban bayramı sonrası beyaz et piyasasındaki durumu değerlendirdi. Çocukluğundan bu yana balık satıcılığı yapan Salih Polat, kurban bayramı sonrası balık satışlarının ciddi şekilde düştüğünü söyledi. Polat, “ Şuan herkes ete yöneldiği için balık talebi bulunmuyor. Bu yüzden 4-5 gündür dükkanlarımız kapalı. Bayramın bitmesiyle beraber kepenkleri kaldırdık. Bundan sonra nasıl olacağını göreceğiz. Bayramda dükkanlarımızı açmıyoruz. Genelde herkes et yediği için insanların talepleri balığa karşı olmuyor” ifadeleri kullandı. 40 yıldır tavuk satıcılığı yapan Serdar Aslan ise “Kurban bayramı işlerimizi oldukça etkiledi. Herkesin evinde şuan da et var o yüzden kimse tavuğa yönelmiyor. Et stokları bitene kadar işlerin düşük olacağını tahmin ediyoruz” sözlerini kullandı.

 

“HERKES DOLABINA ETİNİ STOKLADI”

2 hafta kadar beyaz et satışının normalin altında olacağını ön gören satıcılar bu olayın her sene olduğunu ve beklemeleri gerektiğini söylediler. Balık satıcısı Salih Polat, “Şuan da herkes dolabına etini stokladı. Gelen müşterilerimizde bugünlerde dolaplarındaki eti yemeyi düşündüklerini söylüyor. Şuan herkesin tercih ettiği ürün et. 2-3 haftaya normale binmesini bekliyoruz” dedi. Tavuk satıcısı Serdar Aslan ise “İnsanların dolaplarındaki eti bitirmesini bekliyoruz. Malum Türkiye’de et çok pahalı bir ürün. İnsanlar eti kolay bulamıyor. Bulunca da tadını çıkartmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

 

BEREKETLİ BALIK

Balık fiyatlarının uygun olduğunu da söyleyen Polat, “Balık fiyatlarımız gayet uygun. Bu sene şükürler olsun balık bereketli geldi.  Gelen müşterilerimize en taze ve en ucuz şekilde balık sunmaya çalışıyoruz” dedi. Revaçta olan balıklardan bahseden Polat, “Şuan balıklarımız doktorların çokça tavsiye ettiği sardalye, Levrek, çupra, mercan balıkları gibi balıkları talep doğrultusunda müşterilerimize sunuyoruz” sözlerini kullandı.

 

“MÜŞTERİLER FİYATLARDAN MEMNUN OLMAZ”

Müşterilerin fiyatlara tepkili olduğunu dile getiren Polat, “Müşteriler fiyatlardan sürekli şikayetçi ama bizim elimizden bir şey gelmiyor. Sonuçta bizde korona virüsten dolayı ürünleri aldığımız yerlerde fiyat artışı oluyor. Bizim ürünleri aldığımız yerler mevcut ekonomi nedeniyle fiyatları yüksek veriyor. Bizde bu fiyatları mecburen tezgaha yansıtıyoruz” dedi. Tavuk satıcısı Serdar Aslan ise tavuk fiyatlarının 2-3 aydır aynı doğrultuda seyrettiğini ilerleyen zamanlarda da artışın olmayacağını söyledi. Aslan, “Günümüz Türkiye’sinde şuan ki fiyatların uygun olduğunu düşünüyorum. Et ve balığa nazaran insanların tavuk alım gücünün daha fazla. Ancak Müşteriler fiyatlardan hiçbir zaman memnun olmaz. Müşterileri fiyatlardan memnun etmek mümkün değil.  Ancak vatandaşlarımız her şeyin bir maliyeti olduğunu unutuyor” ifadelerini kullandı.  

 

KORONA VİRÜS BEYAZ ETİ VURDU

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsün beyaz et piyasasını da etkilediğini söyleyen satıcılar pandemi döneminde ürünlerin fiyatlarının arttığını söyledi. Balık satıcısı Salih Polat, “Korona virüs bizleri oldukça etkiledi. Gelen balıkları il dışına yolladığımız zamanlar oluyordu ancak şuan korona nedeniyle bu alışveriş durmuş durumda” dedi. Tavuk satıcısı Serdar Aslan ise “Pandemi döneminde ürünlerin maliyetleri arttı ama bizim kar oranımız çok düştü. Üretici firmalar ürünlerin üstüne fiyat eklemesi yapmasından dolayı ürün pazara çıktığında müşteriler tarafından hoş karşılanmamaya başladı. Tabi ki bu durum en çok biz satıcıları etkiliyor” sözlerini kullandı.

 

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ

Uzmanlara göre beyaz tüketimi oldukça önemli. Sağlıklı beslenme için gerekli olan beyaz et; hem vitamin ve mineral açısından oldukça zengin hem de kaliteli protein kaynağı olarak tüketiliyor. Demir, fosfor ve B grubu vitaminlerini barındıran tavuk eti, vücudun ihtiyacı olan yağ içerikleri için de önem teşkil ediyor. Tavuk eti ayrıca vücuda enerji sağlaması için tüketilen besinlerin en başında geliyor. Vücut hücrelerinin büyümesi ve onarımı için gereken aminoasit, tavuk etinin için de fazlaca bulunuyor. Faydaları saymakla bitmeyen tavuk etinin yanı sıra balık eti de insan vücuduna oldukça faydalı. Hafta da en az iki kez balık tüketilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, balıkta bulunan Omega-3’ün çok yararlı etkilerinin olduğunu söylüyor. Vücut tarafından yapılmayan ancak dışarıdan alınabilecek besinlerle vücuda giren Omega-3,kalp damar sağlığını koruyucu etkilerinin olduğu söyleniyor.


Etiket: mersinüniversitesi, meü, Mersin, mersinhaber, mersingündem, akdeniz, mezitli, toroslar, tarsus, erdemli, anamur, silifke, kurbanbayramı


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA