“Türkçe Yeterlilik Belgesi uluslararası geçerliliğe sahiptir”




Tarih: 16 Ekim 2020 Cuma 17:16


Türkçe Yeterlik Belgesi’nin öneminden söz eden Mersin Üniversitesi (MEÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Müdürü Doç. Dr. Elçin Esmer, “Uluslararası geçerliğe sahip bir belgedir. Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan bireyler Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutulmaktadır” dedi.

Haber-Gizem Konucu

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Müdürü Doç. Dr. Elçin Esmer, merkezin faaliyet alanları, amacı ve Türkçe Yeterlik Belgesi’nin önemi hakkında gazetecilere konuştu. Merkezlerine en çok yurtdışındaki öğrencilerin talep ettiğini söyleyen Doç. Dr. Elçin Esmer, “Mersin Üniversitesinde gerçekleştirilen sınavda başarılı olan öğrencilere yeterlilik belgesi verilmektedir. Türkçe Yeterlik Belgesi, Türkçe Yeterlik Sınavı'nda (TYS) başarılı olan adaylara verilen ve uluslararası geçerliğe sahip bir belgedir. Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan bireyler Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutulmaktadır. Türkçe Yeterlik Belgesi, Türkiye’de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyen bireylere, yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmenlere/öğretmen adaylarına ve Türkçe tercümanlık yapmak isteyenlere de büyük avantaj sağlamaktadır” dedi.

 

TUAM’IN AMACI VE FAALİYET ALANLARI

Daha sonra TUAM’ın amacı hakkında konuşan Esmer, “Merkezin amacı, ana dili ve yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi üzerine yöntem ve teknikler uygulamak ve geliştirmek; sözlükbilim, çocuk yazını, Türkçe eğitimi programları çerçevesinde Türkçenin eğitimi-öğretimi ile ilgili uygulama ve araştırmalar yapmak, kendi faaliyet alanlarıyla ilgili projeler üretmek ve bunları yayın organları aracılığıyla paylaşmaktır” ifadelerini kullandı. Öte yandan merkezin faaliyet alanları hakkında da bilgiler veren Esmer, “Ana dili olarak Türkçenin öğretimi üzerine uygulama ve araştırmalar yapmak, yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi üzerine uygulama ve araştırmalar yapmak, çocuk yazını üzerine uygulama ve araştırmalar yapmak, sözlükbilim üzerine uygulama ve araştırmalar yapmak, Türkçe eğitimi programları üzerine uygulama ve araştırmalar yapmak, araştırma alanları ile bunlarla ilgili konularda çeşitli düzeylerde eğitim-öğretim amacıyla kurs, konferans, seminer, kongre, panel, sempozyum, sergi düzenlemek veya düzenlenmesine katkıda bulunmak” diye sözlerini bitirdi.

 


Etiket: türkçe, yeterlilikbelgesi, mersinüniversitesi


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA