HDP ve CHP’liler Çankaya İlkokulu’nun çocuk kreşi yapılmasına itiraz etti




Tarih: 4 Aralık 2020 Cuma 16:01


Akdeniz Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısının ikinci oturumu tartışmalara sahne oldu. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın kreş yapılacağını belirttiği Çankaya İlkokulu’na, HDP ve CHP’li meclis üyeleri tarafından itiraz edildi. HDP’li meclis üyeleri Başkan Gültak’a ‘Hatır için bu projeyi destekliyorsunuz’ demesi üzerine mecliste gergin anlar yaşandı.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Akdeniz Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısının ikinci oturumu, Belediye Başkanı Mustafa Gültak başkanlığında gerçekleşti. Korona virüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında meclis toplantısı, sosyal mesafeye ve maske kuralına uyularak yapıldı.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin geçtiğimiz Eylül ayı toplantısında, Çankaya İlkokulu alanındaki 1/1000 ölçekli uygulama imar planında yapılan değişiklik HDP’li meclis üyelerinin itirazı üzerine yeniden meclis gündemine alındı. Yapılan itirazın kabul edilmesi üzerine yeniden oylama talep eden HDP’li meclis üyelerinin talebi üzerine mecliste oylama yapıldı. Yapılan oylama sonucunda Çankaya İlkokulu’nun kreş yapılması planı HDP ve CHP’li meclis üyelerinin hayır oyu verdi. İmar Plan değişikliğiBüyükşehir meclisinde yeniden görüşülecek.

Mersin Büyükşehir Belediyesi İl Meclis Üyesi ve Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi HDP’li Ali Tanrıverdi, mecliste söz alarak konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Geçen yıl dediniz ki bu okul şu anda okul olarak kullanılmıyor, tapuda ilkokul alanı olarak geçiyor. Biz burayı belediye olarak kullanmak istiyoruz ama okul olarak alana çevrilebilirse herhangi bir etkinlikte kullanırız. Okul öncesi çocuklarla, kreşlerle veya kadın faaliyet merkezi olarak kullanırız dediniz. Biz de mademki ilkokul olarak, herhangi bir müdahale yapılamıyor o zaman buranın sosyal alan olarak değiştirilmesi ve belediyemizin de bu alana sahip çıkarak gerekli tahribatın önlenmesi bir sosyal faaliyet merkezi haline getirilmesine evet dedik. Bu öneri oy birliğiyle meclisimizden çıktı, büyükşehire gönderildi. Nasıl olduysa büyükşehir komisyonları tekrar iadesini kararlaştırdı. Hatta orada da gündeme getirdik. İmar komisyon başkanı birtakım eksiklikler olduğu için iade ettiklerini söyledi. Çok ilginçtir dosyayı iade eden meclisi hiçbir gerekçe değişmeden bu sefer de tam tersi bir uygulama yaptı ve orada da oy çokluğu ile kabul edildi. Sonuç olarak yasal hakkımızı kullandık itirazda bulunduk.”

“HATIR İÇİN PROJE YAPIYORSUNUZ”

HDP’li Ali Tanrıverdi konuşmasının devamında Başkan Gültak’a yönelik “Galiba siz de böyle kıramayacağınız şekilde size birtakım öneriler geldi siz de kırmak istemediniz, kıramadınız. Sanki bana öyle geliyor, bir bilgim yok ama kıramadığınız birtakım kişilerin hatırı için bu değişiklik oldu. Gelin bunu hatır gönül işine bırakmayalım. Gelin bu tarihi yapımızı hep beraber koruyalım sahiplenelim” demesinin ardından mecliste gerginlik yaşandı.

Tanrıverdi, konuyu ilgili uzmanlarla da görüştüklerini belirterek, “Mersin’de yetinmedin Ankara’da bu konuyla ilgili uzman olan arkadaşlarla da konuştum. Alınan kararların, dosya halinde gösterdik. Uzmanlar şunu diyor. İstenirse bu alanda yapılaşma yapılabilir. Burası Türkiye’dir yapılabilir ileride. Nereden biliyoruz yapılabildiğini? Zaten şu anda orada 3 katlı bir bina var yapılış. Şimdi bu binayı kim yapmış, nasıl yapmış, neye dayanarak yapmış belli değil. Gerçi siz bununla ilgili yıkım kararı aldığınızı söylediniz. Acilen yıkılması gerekiyor.  Ama bu nasıl yapılmış? Bu ileride burada bina yapılmayacağı bina yapılmayacağı anlamına gelmez. Kaldı ki biz bu alacağımız kararla da bunun alt yapısını oluşturuyoruz. Çünkü burayı ticaret ve konut alanı yapıyoruz. Bir yerde önünü de açmış oluyoruz. Şu deniliyor bu binaya kimse müdahale edemez, belki şu andaki yapıya müdahale etmek zor olur ama işte teklifte de görüldüğü gibi buranın alanı 1227 metrekare. Yani sonuç olarak bin metreküp alanında bir boşluk var. Oraya da ticari alanlı bir şey yapılırsa gerçekten bu binanın hiçbir anlamı kalmaz” dedi.

“MUSTAFA GÜLTAK YASALARIN ÜZERİNDE HİÇBİRŞEY YAPMAZ!”

Daha sonra söz alan Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, Ali Tanrıverdi’nin kullanmış olduğu ifadelere tepki gösterdi. Gültak, “Hatırla, ricayla iş yapılmaz. Yasalar ortada. Yasalar neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz. Belediyeler yasalardan mahkemelerden önde değillerdir. Belediye meclisi, başkanı tamamen yasaların dediğini yapmakla zorunludurlar. Biz burada canlı yayında sizlerin önünde de bunları konuştuk. Gizli saklı bir şey değil. Kimseyi kandırma şansımız da yok” şeklinde konuştu.

“O BİNAYI KİM YAPMIŞSA KATİLLİK YAPMIŞ”

Başkan Gültak, Çankaya İlkokulu içerisinde bulunan 3 katlı binayı anımsatarak, “2012 yılından bu yana kullanılmayan absürt bina var orada. Kim yapmışsa katillik yapmış. Bizim amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Artık bu konu kapanmış. Önemli olan o binanın ortadan kaldırılması. Bu yıkım kararını takip ettik ve yıkım kararını aldık. Keyfi olarak veya Mustafa Gültak’ın inadıyla bir şey yapmıyoruz. Yasaların gereğini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“KİMSE BANA KAMU YARARINA OLMAYAN BİR ŞEY YAPTIRAMAZ”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, konuşmasının devamında, “Alt belediyeler olarak üst belediyelerin 5 binliğine uymak zorundayız. Onların planlarına uymak zorundayız.  Şu an mevcutta 5 binlikte böyle bir durum var. Bu 5 binliği revizyon esnasında büyükşehir de değiştiremez. Çünkü vakıflar askı süresinde itiraz eder, bu şekilde yapamazsın der. İtirazı kabul edilmezse de mahkemeye gider. Yine aynı noktaya geliriz. Zaten vakıfların sonucu oluşmuş bir durum bu. Boşuna havanda su dövüyoruz. Yani sonucu belli bu maçın. Bunları özellikle sanki bir görüş vardı da bu görüşümden hatıra binaen valla anam mezardan çıksa babamla beraber kamu yararı olmayan hiçbir şey yaptıramaz bana. Öyle hatır matır işiyle burayı yönetmeyiz çok şükür. Kimse bize bir ricada bulunmadı. Bunları kabul etmem. Vallahi anam babam mezardan çıksa bir hatır işi için bir şey söylese yapmam” dedi.

“ÇANKAYA İLKOKULU YIKILAMAZ, ANITLAR KURULU İZİN VERMEZ”

Gültak okul binasının ranta açılacağı iddialarına ise, “Gözümüzün önünde giden bir bina var. Dolayısıyla biz bu okulu kreş yapacağız. Ben size katılıyorum şehrin tarihiyle ve kaderi ile oynanmamalı. Ama tescilli bir yer olsa, hiçbir belediye başkanı yasalardan üstün değildir. Çankaya ilkokulu yıkılamaz, yıkılsa da aynısı yapılmak zorundadır. İçindeki parsele bir vatandaş veya biz bile bir bina yapmak istesek, anıtlar kurulundan izin almak zorundayız. Anıtlar kurulu, izin vermez. Yapılmış ama kötüden misal olmaz. Bu yapı bittikten sonra burayı kiralayacağımı beyan ettim. Akdeniz belediyesinin kreşi olacağını söyledik. Eski haline getirmek için tahminen söylüyorum revizyon için 3-4 milyona ihtiyacı var. Yapılan işlemler sonucunda 10 sene sonra Akdeniz belediyesinin kiracısı olduğu bir mülk haline gelir. Kreşi yaptık, 10 yıl x kişi belediye başkanı oldu. Şöyle bir şey yapabilir mi? Ben bina yapacağım bunun içine. Ne derler ona? Halk ne der? Herkes ayağa kalkar. Zamanında olmuş ama o zamandan bu zamana yönetmelik değişti” şeklinde cevap verdi.

NE OLMUŞTU?

Akdeniz İlçesi Nüzhetiye Mahallesi 88 ada 25 parsel için hazırlanan imar plan değişikliği, Akdeniz Belediyesi Meclisince kabul edilmiş, alınan bu karar Büyükşehir Belediye Meclisinde de onaylanmıştır. Alınan karara askı süresi içinde HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi itiraz etmişti. İtiraz, Akdeniz Belediyesi ihtisas komisyonlarında reddedildi. Ancak Akdeniz Belediye meclisinin Aralık ayı ikinci birleşiminde yapılan oylamada HDP CHP ve EMEP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile komisyon kararı reddedilerek itiraz kabul edilmiş oldu. Alınan karar, Mersin Büyükşehir Meclisi’nde tekrar görüşülecek.


Etiket: akdenizbelediyesi, çankayailkokulu, meclistoplantısı, mustafagültak, alitanrıverdi, akp, chp, hdp


Yorum Ekle comment Yorumlar (2)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA