“Biz kadınlar, kadın cinayetlerine karşı sesimizi yükseltiyoruz”




Tarih: 7 Mart 2021 Pazar 13:34


Mersin Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenledikleri “Kadın Buluşması” serbest kürsü etkinliğinde konuşan Eğitim-Sen Mersin Şube Kadın Sekreteri Gülperi Fatih, “Biz kadınlar; kadına yönelik erkek şiddetine ve kadın cinayetlerine karşı sesimizi yükseltiyoruz” dedi.

Haber- Sevcan Akgül

Mersin Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenledikleri “Kadın Buluşması” serbest kürsü etkinliğini gerçekleştirdi. Eğitim-Sen Mersin Şube Kadın Sekreteri Gülperi Fatih ve HDP’li meclis üyesi Bedriye Kuş’un basın açıklamasında bulunduğu etkinlikte, kadın dayanışmasına dikkat çekildi. Pandeminin tüm dünyayı etkilediğini ama en çok kadınları etkilediğine değinen Fatih, “Salgın ve önlemler biz kadınlara artan hane içi iş yükü, sorumluluk ve şiddet olarak yansıyor. Hijyenin sağlanması, çocukların evde online eğitim görmesi, kreş ve gündüz bakım evlerinin kapatılması, tüm hayatın daha çok evde yaşanması, evde kalınması kadınlara artan eşitsiz iş bölümü olarak geri dönüyor. Erkekler evde sıkılmaktan şikayet ederken, kadınlar mesai bitimi, dinlenmesi ve temel hakları olmayan bu bitmez tükenmez mesainin altında bir kat daha bunalıyorlar. Yükselen kadın mücadelesinin ve kadınların hane içlerinden yükselen özgürlük taleplerinin de artmasıyla erkeklik krizi üstü örtülemez bir seviyeye ulaştı. Kadına yönelik şiddetin artması, ülkenin her yerinden her gün kadın cinayeti haberlerine bir de şüpheli intiharlar eklenmesi bizlerin pandemiye rağmen mücadeleyi ve dayanışmayı büyütmemizin önemini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİR KADIN DAHA ÖLDÜRÜLMEDEN ETKİN UYGULANMALIDIR”

Fatih, artan kadına şiddet olaylarına dikkat çekerek, “Bizler Türkiye’nin dört bir yanında bu kriz ve artan şiddet tablosu ile mücadele ederken, kendi imkanlarımızla aldığımız önlemleri sürdürmeye çalışırken, bir yandan da devletin zaten yükümlülüğü olan önlemleri almasını, yasaları uygulamasını, kadına yönelik şiddetle kapsamlı bir şekilde mücadele edilmesini talep ederken Hükümet tarafından İstanbul Sözleşmesi partiler arsında seçim pazarlığı konusu yapılıyor. Ülkenin her bir köşesinden kadınlar ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ artık yeter diyoruz. Her gün bir kadının daha ölüm haberini almak istemiyoruz. 2012 yılında kadın örgütlerinin yoğun mücadelesi ve katkısı ile hazırlanan 6284 sayılı yasanın tam uygulanmasını, kolluk kuvvetlerinin ve devletin yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesini istiyoruz. Çünkü artık; Birleşmiş Milletler tarafından 2011 yılında imzaya açılan ve Türkiye’nin de ilk imzacılarından olduğu İstanbul Sözleşmesi bir kadın daha öldürülmeden etkin uygulanmalıdır” dedi.

 

“MOR ÇİZGİMİZİN BURASI OLDUĞUNU ÇOK NET BİR ŞEKİLDE BELİRTİYORUZ”

İstanbul Sözleşmesi’nin erkek şiddetinin durdurulması için hayatı önem taşıdığını belirten Fatih, “Bugün burada bu alandan da tekrarlıyoruz: İstanbul Sözleşmesi imzacı hükümetleri cinsiyete dayalı şiddet ve ayrımcılığa karşı politikalar ve mekanizmalar üretme konusunda sorumlu tutuyor ve bu da yapısal olan erkek şiddetinin durdurulması için hayati önem taşıyor. 6284 Şiddet yasası ve İstanbul sözleşmesi biz kadınların yasal ve kamusal alandaki yaşam dayanaklarımızdır. Birçok kadın ve LGBTİ+ örgütleri olarak Türkiye’nin her yerinden hükümete ve yetkililere ‘Kadına yönelik şiddeti önlemek göreviniz, herkes göreve’ diyoruz. Bizler ısrarla İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 Şiddet yasasının tam olarak uygulanmasını talep ediyoruz. Bizler mor çizgimizin burası olduğunu çok net bir şekilde belirtiyoruz.  Kadın katilleri ağır tahrik indirimleri, iyi hal indirimleri ile ödüllendirilirken sadece yaşamak için, kendini savunmak zorunda kalan öz savunma uygulayan kadınlar en ağır cezalara çarptırılıyor. Şiddetten, ölümden koruyamadıkları kadınları kendilerini korudukları için cezalandırmakta hiçbir beis görmüyorlar. 5 Ocak 2020 tarihinden beri kayıp olan Gülistan Doku için şüpheliler hakkında etkin bir soruşturma yürütmeyen, ağır işleyen yargı süreci öz savunma yapan kadınlar için çok hızlı işletiliyor” şeklinde konuştu.

 

“BİZ KADINLARIN SUSMAYA NİYETİ YOK”

Kadınların her alanda seslerini duyurmaya devam edeceklerini de belirten Fatih, “Biz kadınların susmaya niyeti yok. Her alanda her mecrada sesimizi ve sözümüzü söylemeye devam edeceğiz.  Biz kadınlar; ataerkil ye ve erkek egemenliğine karşı sesimizi yükseltiyoruz. Biz kadınlar; Cinsiyetçiliğe, homofobiye, karşı sesimizi yükseltiyoruz. Biz kadınlar; kapitalizme ve emek sömürüsüne karşı sesimizi yükseltiyoruz. Biz kadınlar; kadına yönelik erkek şiddetine ve kadın cinayetlerine karşı sesimizi yükseltiyoruz. Biz kadınlar; savaşa ve ırkçılığa karşı sesimizi yükseltiyoruz. Adana’da Emniyet Müdürlüğünün 8 Mart Mitinginde LGBTİ+  ile ilgili flama, afiş ve bayrakları yasaklamasına karşı da sesimizi yükseltiyoruz. Ve diyoruz ki; bizler mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Kadınların zamanı başladı ve özgürlüğümüz artık engellenemez! Yaşasın 8 Mart! Yaşasın kadın mücadelesi!” diyerek konuşmasını sonlandırdı.


Etiket: mersinkadınplaftormu, kadın, 8mart


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA