image Mustafa Mızrak
AKLIN SINAVI



Yazı Tarihi : 15.05.2020
 E-Mail :

 

 

Bilim aklımıza bir hayvanın iç dünyasının kapılarını açtı. Her hayvanın harikulade birer fabrika olduğunu anladık. Zehirli sinek bal yapıyor. Elsiz böcek ipek dokuyor, dilsiz koyun süt üretiyor. İlim gösterdi ki, basit bir saman ve sudan, latif bir gıda olan sütü yapmak, o akılsız koyunun işi değildir. Koyun, arı, ipek böceği ve benzeri bütün hayvanlar, ressamın fırçası, yazarın kalemi, marangozun çekici gibi birer alettirler. Yaratmak fiilinin faili ise, şüphesiz bu kainatın da ustası olan Rab’imizdir.Bazı kişiler Allah’ın var olmadığını ve Allaha inanmanın saçma bir yaklaşım olacağını düşünürler. Onlar için “görmek ya da görmemek işte bütün mesele budur.”Bu iddianın aslında kökünde sadece ve sadece duyularımızla test edebildiğimiz şeylerin gerçekten var olduğunu varsayan pozitivist düşüncenin bir ürünü olduğunu fark etmek önemlidir. Pozitivist düşüncenin birçok tutarsız tarafı vardır.

 

İddianın pozitivist görüş temelinde öne sürüldüğünü görmek önemli çünkü pozitivizmin güçlü kalesi olan natüralist bilim bile bize göremediğimiz gerçekliklerin var olduğunu söyler. Örneğin, Kara delikleri görmeyiz ama onların var olduğuna inanırız. Çünkü yapılan hesaplamalar onların varlığını gerekli kılmaktadır. Göremiyoruz çünkü çekim güçleri nedeniyle ışık bile kendisini onun çekim alanından kurtaramıyor.

Göremediğimiz gerçekliklerden devam edersek, bir başka örnek olarak zamanı ele alabiliriz.

 

Bir vagonu diğer vagon çekiyorsa en baştakini kim çekiyor. Şu halde bu kainatın icat edeni ve var edeni olmalı değil mi?Ayrıca bir şeyi yapan usta bile yaptığı şeyin türünden değildir. Örneğin saati yapan saat türünden, harfi yazan da harf türünden değildir. Şu halde bizi ve evreni yaratan da bizim ve evrenin türünden olmaması gerekir.Allah’ın varlığını inkar etmek bizi rahatlatacak mıdır. Tam tersine bu anlayış bizi bir boşluk içine düşürecektir. Niye, neden, nasıl, kim için yaşayacaksın. Ölümden sonra hayatın ne olacak Eğer başka hayat yoksa, bize verilen sonsuzluk duygusunun ve ebedi yaşamak arzusunun karşılığını nerede.

Zaman genelde üç boyutlu evrenimize ek bir boyut olarak (yani 4. boyut olarak) açıklanır. Aslında bu nokta da ufak bir not açıklamayı daha da ilginç kılabilir. Çünkü boyut konusunda teorik fizikçilerin öne sürdükleri yeni model sicim teorisidir. Bu teori 4 boyuttan daha fazla boyut olduğunu ileri sürer. Bu boyutlar deneyim edilemez ama hesaplanabilir. Aynı şekilde “Zaman” boyutu da bizim göremediğimiz bir şeydir. Fakat onun varlığından şüphe duymayız. Çevremizdekileri izah etmeye çalışırken ve onları modellerken bu kavramı kullanırız.

 

Sevgiyle kalın. Ve her şeyden önce birbirinizi candan sevin. Çünkü sevgi birçok kötülüğü örter. 

 


  YORUM YAZ
 
Adınız Soyadınız
 
Yorumunuz
 
 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA