TAM KAPANIYORUZ




Tarih: 29 Nisan 2021 Perşembe 14:42


İçişleri Bakanlığı 17 günlük tam kapanma kapsamında vatandaşların merak ettiği soruları cevap verdi.

Türkiye’de vaka sayılarının hızla artması sebebiyle tam kapanmaya geçilmesi ile birlikte vatandaşların aklında soru işaretleri oluştu. İçişleri Bakanlığı tam kapanmada muaf olan kişiler, seyahat sınırlandırması, marketlerin açık olma saatleri gibi birçok konuda soruları yanıtladı. Dün akşam başlayan tam kapanma dönemi 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar devam edecek. Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğinin sağlanması amacıyla belirtilen kişi ve yerler kısıtlamadan muaf olacak. Sokağa çıkma kısıtlamasına yönelik tanınan muafiyetler, 14.12.2020 tarih ve 20799 sayılı Genelgede açıkça belirtildiği şekilde muafiyet nedeni ve buna bağlı olarak zaman ve güzergah ile sınırlı olup, aksi durumlar muafiyetlerin kötüye kullanımı olarak görülerek idari, adli yaptırımlara konu edilecek. Kısıtlama günlerinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamak için ikametine yakın yere gitme ve araç kullanmama şartıyla gidebilecek. Engelli vatandaşların bu yerlere gidebilmesi için araç kullanması gerekiyorsa, muaf sayılacak.

 

ZİNCİR MARKETLER PAZAR GÜNLERİ KAPALI

Haftanın 6 günü zincir marketler belirtilen şekilde hizmet verecekler, pazar günleri ise zincir marketler kapalı olacak. Belirlenen saatler içerisinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlıcılar ve online sipariş firmaları evlere, adrese servis şeklinde de satış yapabilecekler. Yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yerler) sadece paket servisi şeklinde hizmet verebilecek. Yeme-içme yerleri 13 Mayıs 2021 Perşembe Ramazan ayı sonuna kadar 24 saat esasına göre paket servis yapabilecekken, Ramazan sonrasında saat 01.00’a kadar paket servislerini devam ettirebilecekler. Tam kapanma döneminde ekmek üretimi yapan fırın veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak. Vatandaşlar ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine yürüme mesafesinde olan fırına gidip gelebileceklerdir. Bu iş yerlerine ait ekmek dağıtım araçları ise sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapabilecek, sokak arasında ekmek satışına izin verilmeyecek.

 

SAHTE REZERVASYON KISITLAMADAN MUAFİYET SAĞLAMAYACAK

Temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla muafiyet kapsamında bulunan iş yerleri dışında tüm ticari işletme, iş yeri ve ofisler kapalı olacak, uzaktan çalışma dışında yüz yüze hizmete izin verilmeyecek. Kısıtlama döneminde otellere, konaklama tesislerine yapılan rezervasyonlar sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamasından muafiyet sağlamayacak. Konaklama tesisleri sadece zorunlu durumlara bağlı olarak seyahat izin belgesi alan kişilere hizmet verebilecek. Yabancılara yönelik kısıtlamalarda ise ikamet izinli olanlar, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri dahil olmak üzere turistik faaliyetler kapsamı dışında ülkemizde bulunan yabancılar sokağa çıkma kısıtlamalarına tabi olacaklar. Yabancılara yönelik muafiyet yalnızca turistik faaliyetler kapsamında kısa bir süre için kapsayacak.  Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak olan ileri yaş grupları veya ağır hasta olan kişiler 112, 155 ve 156 numaraları üzerinden bildirdikleri temel ihtiyaçları VEFA Sosyal Destek Gruplarınca karşılanacak olup, bu konuda gerek personel görevlendirilmesi gerekse ihtiyaçların bir an evvel giderilmesi bakımından gerekli tedbirler valiler ve kaymakamlar tarafından alınacak.

 

ŞEHİRLERARASI SEYAHAT YASAĞI

Belirlenen tarihler arasında şehirlerarası seyahatlere zorunlu haller dışında izin verilmeyecek. Zorunlu kamusal görevin ifası kapsamında ilgili bakanlık ya da kamu kurum veya kuruluşu tarafından görevlendirilmiş olan kamu görevlileri kurum kimlik kartı ile birlikte görev belgesini ibraz etmek kaydıyla bu hükümden muaf tutulacak.  Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat etmek amacıyla herhangi bir cenaze yakınının e-devlet kapısındaki İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacakları başvurular (yanında akraba konumundaki 9 kişiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafından vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakınlarına gerekli seyahat izin belgesi oluşturulacaktır. Cenaze nakil ve defin işlemleri kapsamında başvuru yapacak vatandaşlarımızdan herhangi bir belge ibrazı istenilmeyecek olup Sağlık Bakanlığı ile sağlanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak yapılacaktır. Bunlar dışında kısıtlamada zorunlu hal sayılan durumlar ise; tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan veya daha önceden alınmış doktor randevusu, kontrolü olan, kendisi veya eşinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakınına ya da kardeşine refakat edecek olan (en fazla 2 kişi), bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler), ÖSYM tarafından ilan edilmiş merkezi sınavlara katılacak olan, askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen, özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan, ceza infaz kurumlarından salıverilen, kişilerin zorunlu hali bulunduğu kabul edilecektir.

 

SİTE YÖNETİCİLERİ UYARIDA BULUNABİLECEK

Yine aynı şekilde belirtilen kısıtlamalar dahilinde uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla yapılacak seferlerde yolcuların araçlara kabulü öncesinde HES kodu sorgulaması kesinlikle yapılacak olup, tanılı veya temaslı gibi bir durum olmaması halinde araca alınacaklar. Şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50'si oranında yolcu kabul edebilecekler ve araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacaktır. Sağlık, güvenlik, acil çağrı gibi kritik görev alanları hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında personel sayısı asgari seviyeye indirilecek. Tam kapanma döneminde site yönetimleri de site içerisinde izinsiz şekilde dışarı çıkan vatandaşları ikametlerine dönmeleri konusunda uyarıda bulunabilecek.  Sokak hayvanlarının beslenmelerine özel önem verilecek kapanma döneminde vali ve kaymakamlar tarafından yerel yönetimler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gerekli koordinasyon tesis edilerek sokak hayvanlarının beslenmeleri için gerekli tedbirler alınacak, bu amaçla başta hayvan barınakları olmak üzere park, bahçe, orman gibi sokak hayvanlarının doğal yaşam alanlarına düzenli olarak mama, yem, yiyecek ve su bırakılması sağlanacak.

 

KOLLUK KUVVETLERİ TARAFINDAN HER TÜRLÜ TEDBİR ALINACAK

Tam kapanma döneminde kolluk kuvvetlerinin tam kapasiteyle denetim faaliyetlerine katılımı sağlanacak, özellikle sokağa çıkma ile şehirlerarası seyahat kısıtlamaları başta olmak üzere kolluk kuvvetleri tarafından kapsamlı, geniş katılımlı, etkili ve sürekli denetim faaliyetleri planlanarak uygulamaya geçirilecek. Belirlenen dönem içerisinde özel sağlık kuruluşlarından sahte randevu alınması, muafiyet tanınan iş yerlerinde çalışıldığına dair sahte belge düzenlenmesi, fırın, market, bakkal, kasap, manav, kuruyemişçi veya tatlıcılara çıkış serbestliğinin maksadını aşan şekilde kullanımı, Çiftçi Kayıt Belgesinin (ÇKS) amaç dışı kullanılması, gibi durumlarda muafiyetlerin giderek artan bir sıklıkla kötüye kullanıldığı göz önünde bulundurularak, bu suistimallerin önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından her türlü tedbir alınacak ve yapılacak denetimlerde bu hususların kontrolü özellikle sağlanacaktır. Şehirlerin tüm giriş ve çıkışlarında kontrol noktaları olacak. Toplu ulaşım araçlarıyla veya özel araçlarla yolculuk edenlerin seyahat izin belgelerinin olup olmadığı muhakkak tetkik edilecek ve geçerli bir mazereti, muafiyeti bulunmayan kişilerin şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecektir.

 

ÇİÇEKÇİLER ANNELER GÜNÜNDE AÇIK

Ramazan ayı boyunca gıda kolisi ve yemek dağıtımı gibi yardım faaliyeti yürüten vakıf ve dernekler ile Vefa Sosyal Destek Grupları koordinesinde yapılan yardım faaliyetleri devam edebilecek olup bu amaçla valilik ve kaymakamlıklara yapacakları başvurularda faaliyetin kapsamı ile birlikte vakıf veya dernek faaliyetine katılacak gönüllülerin bilgileri de bildirilecek. Yapılacak değerlendirme ile şartları taşıdığı belirlenen kuruluşların görevlileri, başvuru yapılan yer ve yardım faaliyetleri ile sınırlı olmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak. İl göç idaresi müdürlüklerinden ikamet izni randevusu bulunan yabancılar, randevu tarihini gösterir e-ikamet başvuru, kayıt formu (İstanbul ve Ankara illerinde randevu tarihini gösterir SMS veya mail bilgisi de gereklidir) ve pasaport yerine geçen seyahat belgesiyle beraber kısıtlamaya tabi olmaksızın il göç idaresi müdürlüğündeki randevusuna katılabileceklerdir. Bahse konu muafiyet ikamet izni randevusunun zamanı ve il göç idaresi müdürlüğü ile ikamet arasındaki güzergahla sınırlı olacak. Çiçek satışı yapan iş yerleri, Anneler Günü nedeniyle 8-9 Mayıs 2021 Cumartesi ve Pazar günleri 10.00-17.00 saatleri arasında açık olabilecek ve vatandaşlarımız ikametlerine en yakın çiçekçiye giderek alışveriş yapabileceklerdir. Çiçek satışı yapan iş yerleri bu tarihlerde, 10.00-24.00 saatleri arasında evlere servis şeklinde de hizmet verebilecekler. İşverenlerin, esnafın, genel sağlık, isteğe bağlı ve primini kendi ödeyen diğer sigortalıların; 2021 yılı Mart ayına ait sigorta primleri ile yapılandırılan SGK prim borçlarının 2.taksit ödemelerinin son tarihinin 30 Nisan 2021 olması nedeniyle, tam kapanmanın ilk günü olan 30 Nisan 2021 Cuma günü prim borcunu ödemek isteyen işveren, esnaf ve diğer sigortalılar durumlarını belgelemek ve SGK müdürlüğü güzergahında kalmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasında muaf tutulacak.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA