Özel: “Süt dişi tedavisinde geç kalınmamalı”




Tarih: 4 Mayıs 2021 Salı 14:41


İdealdent Diş Hekimlerinden DT. Aslı Özel, çocukların süt dişinde yaşadıkları sorunların tedavi edilmesinde geç kalınmamasının altını çizerek, bu tedavinin birçok alanda gelişime etki edeceğini belirtti.

Haber- Fatih Dönmez

Süt dişlerinin temel görevinin çocuğun düzgün beslenmesini sağlamak olduğunu ifade eden DT. Aslı Özel, ayrıca konuşmanın da düzgün gelişiminde süt dişlerinin varlığına bağlı olduğunu söyledi. Özel, “

“Süt dişleri kapladıkları alanı: yerine gelecek olan kalıcı diş için korumaktadır ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. Süt dişlerindeki çürükler; ağrı ile çocuğun çok küçük yaşlarda tanışmasına ve gelecekte bazı fobileri olmasına neden olabilir. Ayrıca bu çürükler süt dişlerinin çok erken kaybına neden olabilir.   Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkınlardır, daha kolay ve hızlı çürürler. Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen sıcak-soğuk hassasiyeti ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar. Olayı ancak dayanılamayacak kadar ağrı olmasında fark ederler ki bu durumda çok geç kalınmış olabilir” dedi.

 

“GENEL SAĞLIK PROBLEMLERİNE SEBEP OLABİLMEKTEDİR”

Özel, çocukların ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemediklerini de altını çizerek, “Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirler. Özellikle annelerin sıklıkla yaptığı bir hata da emzik ya da biberonu şeker, bal vb. gibi gıdalara batırarak çocuklara vermeleri veya uyku aralarında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmalarıdır. Böylece beslenme düzensizliğinden dolayı dişler çürümeye yatkın hale gelir. Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve kötü bir görüntüye yol açar. Bu dönemdeki tedavi edilmeyen diş bozuklukları, ileride diş çapraşıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine sebep olabilmektedir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürükler, ‘nasıl olsa yerine yenileri gelecek’ yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir" şeklinde konuştu.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA