“Başkan Özel” programının konuğu olan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Sosyal politikalar bizim için olmazsa olmaz. Tabi ki kentin üst yapısı, alt yapısı, parkı, sanatı, kültürü bunlar hep olacak. Hep konuşacağız, hep yapacağız. Onlara yönelik de vizyonumuz, projelerimiz var ama insanlar aç iken, yoksul iken, bakıma ihtiyacı var iken de onları görmemezlikten gelemeyiz. Kendimize sanal, pembe bir tablo çizemeyiz. Mersin’in böyle bir yönü var. Onun için yönetime geldik ve sosyal politikalarla başladık” dedi.
Haber- Gizem Konucu
Gazeteci Ahmet Özdemir’in sunduğu “Başkan Özel” programına konuk olan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sosyal belediyecilik anlayışı ile hareket ettiklerini belirterek yaptıkları projelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Seçer, pandemi sürecinde sosyal belediyecilik anlayışı ile yola çıktıklarını ve kentteki ihtiyaç sahibi vatandaşların yanında olduklarını ifade ederek, “Sosyal politikalar bizim için olmazsa olmaz. Tabi ki kentin üst yapısı, alt yapısı, parkı, sanatı, kültürü bunlar hep olacak. Hep konuşacağız, hep yapacağız. Onlara yönelik de vizyonumuz, projelerimiz var ama insanlar aç iken, yoksul iken, bakıma ihtiyacı var iken de onları görmemezlikten gelemeyiz. Kendimize sanal, pembe bir tablo çizemeyiz. Mersin'in böyle bir yönü var. Onun için yönetime geldik ve sosyal politikalarla başladık” dedi. Pandemi sürecinde tedbirlerin olumsuz etkilerinin olduğunu da öne süren Seçer, “Pandemi tedbirlerinin yan etkileri de oldu. İnsanları eve kapatıyoruz. İyi güzel de şu anda 14 ay bitti. İnsanlara ‘eve kapanın’ demekle olmuyor.‘Efendim kendinizi koruyun. Maske, mesafe, hijyen, bir araya gelmeyin’. İyi güzel de bu insanlar ne yiyecek, ne içecek? Buna bakmak lazım. Bizim şikayet etmek, af dilemek gibi bir lüksümüz, bir görevimiz yok. Biz yöneticiyiz. Biz hesabı, helali sandıkta isteriz. Hesap verilebilirse göreve devam ederiz. Dolayısıyla biz şikayet etmeden, ama, fakat, lakin demeden, halkın şu anda içinde bulunduğu olumsuzlukları ortadan kaldırmanın çarelerini bulmalıyız. Devletiz biz,imkan bizde, vergi bize ödeniyor, ülkenin kaynaklarını sevk ve idare edenler bizleriz,onları en etkili ve en akıcı şekilde kullanacak olan bizim alacağımız kararlar” dedi.
“TEKSİN’E 40 BİNİN ÜZERİNDE ÇAĞRI GELDİ”
Seçer, ALO 185 TEKSİN Çağrı Merkezi ile birlikte vatandaşların büyükşehre talepte bulunduklarını belirten Seçer, “Vatandaşlarımıza geçen yıl 170 bin koli gıda katkısı yaptık. Biz onlardan yola çıkarak bu yıl da gıda kolilerimizi bize talep gelmeden dağıtmaya başladık. Hem Ramazan, hem de kapanma vesilesiyle gün itibariyle konuşuyorum, 100 bini geçtik ve talepler devam ediyor. Emin olabilirsiniz ki Alo 185’te şu ana kadar 40 binin üzerinde bize çağrı geldi. Biz bunu talebe dönüştürdük. Bir diğer konu da bugüne kadar hiçbir şekilde ihtiyaç sahibi olmayan yurttaşlarımız bu pandemiden dolayı, bu kapanmalardan sonra ihtiyaç sahibi oldu. Bizim esnafımız var, kendine yeten insanlardı. En azından gün kazanıp, gün yerdi. Şimdi onlar da işinden oldu” şeklinde konuştu. Çölyak hastaları için de özel gıda kolisi dağıttıklarının altını çizen Seçer, aynı zamanda tam kapanma sürecinde çiftçinin elinde kalan ürünlerini alıp, vatandaşa dağıtarak hem üreticiye hem de vatandaşa destek olduklarını söyledi.
“GÖÇMEN KAVŞAĞI ÇALIŞMASI BAŞLAYACAK”
Seçer, alt ve üst yapı çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüklerini de sözlerine ekleyerek şu anda 38 noktada çalışmaların devam ettiğini belirtti. Seçer, “Bu yılbaşı itibarı ile 555 bin ton asfalt kullanmışız, yollar yapmışız. Sadece 2021 yılı için programladığımız o kadar 550 bin ton. Yani 2 yılda yol yapımında kullandığımız malzemeyi biz sadece 2021 yılı için programlamışız. Geçen yıl pandemiden dolayı üst yapı, alt yapı bazı ihaleleri iptal etmiştik, projeleri rafa kaldırmıştık. ‘Pandemi sürecini atlatalım daha sonra devam ederiz’ demiştik ve son süratle devam ediyoruz. Yol asfalt birimimiz 38 noktada, 155 araçla 427 personelle çalışıyor. Bu kendi araçlarımız ve personellerimiz. Bir de tabi ki özel şirketlerin yaptığı yani ihale ettiğimiz bölgeler var. Şu anda yoğun olarak şehir merkezinde çalışıyoruz” dedi. Kavşak çalışmalarının kent ulaşımı için önemli olduğunu da ifade eden Seçer, Göçmen Kavşağı çalışmalarının başlayacağını sözlerine ekledi. Seçer, “Göçmen Kavşağı en geç Temmuz’da inşaatı başlayacak herhangi bir aksilik çıkmazsa. Şu an Hal Kavşağı’nın çalışması var. Orası da çok yoğun bir yer. Tırmıl Sanayi’nin Çevre Yolu’na otobana bağlantı yolunun olduğu bölge. Oranın da köprülü kavşak çalışması yapılacak. Bunlar da 2021 yılı yani bu yıl içerisinde başlayacağımız projelerimiz olacak. 2023-2024’te köprülü kavşak çalışmalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.
“YAŞANABİLİR KENT DİYORSAK BUNU SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ”
MESDEM üt kurulu ile birlikte tabela kirliliği ve kavşak işgallerinin gündeme getirildiğini, kentin temiz bir görünüme sahip olması için yeni adımları atıldığını belirten Seçer, “O tabelayı asanın dışında kimse memnun değil. Kaldırım işgalinden o kaldırımı işgal edenin dışında kimse memnun değil. Bütün vatandaş şikayet ediyor. Ben pandemi sürecinden dolayı bekliyorum. Benim sorumluluk alanlarım var, ana caddeler, bulvarlar. Oralarda tabela kirliliği, kaldırım işgalleri, hepsini ortadan kaldırmaya karar vermişiz. Mersin güzel bir kent diyoruz, yaşanabilir bir kent diyoruz. Bunları sağlamak zorundayız. Benim oy kaygım yok. Belli bir müddet sonra görecekler ki o gün bana itiraz edenler, bana kızan, kaldırım işgali yapan, gereksiz yere tabela asan esnafımız dahi bir müddet sonra yaptığımızın doğru bir uygulama olduğunu görecek” dedi. Seçer, toplu taşıma filosunu yenilediklerini ve 51 akıllı durak ile 600 yeni durak yaptıklarını da söyleyerek, “CNG yakıt tüketimine sahip 87 Sarı Limon’un 48 ay vade ile 152 milyon 600 bin liraya aldık. Dövizdeki artışla birlikte otobüs alımında doğru bir zamanlama yaptık. Aynı otobüsleri aynı şartlarda alsak 103 milyon lira fazla para ödememiz lazım. Yeni fiyatıyla 255 milyon 500 küsur bin lira. Onu kaça almıştık? 152 bin küsura. Keşke biz bu kadar farklı bir tabloyla karşılaşmasaydık” dedi. Tevfik Sırrı Gür Lisesi önünde katlı otopark çalışması sürdürdüklerini vurgulayan Seçer, Büyükşehir olarak birçok alanda yer sıkıntısı çektiklerini sözlerine ekledi. Başkan Seçer, görevde 2 yılı tamamladıklarını belirterek,“Şöyle düşünün olayı; arabayı birinci vitese alırsınız, hareket ettirirsiniz. Sonra 2’nci vites, 3’üncü vites, 4’üncü vitese artırırsınız. İlk kalkışta diyelim ki 100 metre mesafeyi 20 saniyede kat edersiniz ama süratlendikten sonra 100 metre mesafeyi 1 saniyede, 2 saniyede kat etmeye başlarsınız. İnşallah biz de bundan sonraki süreçte çok daha hızlı hareket edeceğiz, çok daha hizmetlerimiz gözle görülür olacak, hızlı olacak” şeklinde konuştu.
“KAYNAK BULMAKTA SIKINTI YAŞIYORUZ”
Seçer, Mersin için var olduğunu, vatandaşın verdiği yetki ile birlikte vatandaşın kaynaklarını yasalar çerçevesinde kullandıklarını da belirterek, “Merkezi yönetimdekiler ‘Biz ayrımcılık yapmıyoruz’ diyorlarsa ben bunun doğru olduğuna inanmam. Çünkü uygulamalarda böyle bir şey görmüyorum. Hiç kimse böyle şirinliğin arkasına sığınmasın. Ben Mersin Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Merkezi hükümetin atadığı bürokratların bana daha yakın olmasını, benimle yardımlaşmalarını, bürokrasiye işlerimin takılmamasını arzu ederim. Ben zaten kent için mücadele ediyorum. Ben kent için varım. Neticede biz vatandaşın verdiği yetkiyle onların kaynaklarını yasalar çerçevesinde kullanıyoruz. Devletin kurumları, devletin makamları bir siyasi partinin güdümünde olamaz. Demokrasi hepimize lazım. Bugün bana lazım olan demokrasi, yarın iktidar partisinin mensuplarına da lazım olacak. Bugün bana lazım olan hukuk, yarın iktidar partisinin siyasilerine de lazım olacak. Birbirimize bugün biz bu noktadayız, yarın siz bu noktalara gelirsiniz gibi parmak sallayan, birbirimize mesaj gönderen bir havada da olmamalıyız ama realitede bu sıkıntı yaşıyoruz. İcraatlarımızda kaynak bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Kurumlarda işimizin görülmesi gecikiyor, imzalar gecikiyor. Mecliste bazı konuların çok daha seri görüşülmesi gerekiyor, daha hızlı geçmesi lazım. Bizim kaynak arayışlarımıza yardımcı olmaları lazım ki biz bunları hizmete dönüştürelim” ifadelerini kullandı. Sosyal belediyecilik anlayışı ile hizmetlerine devam edeceklerinin altını çizen Seçer, sosyal yardımların devam edeceğini belirtirken, evde sağlık ve bakım hizmetleri hakkında da açıklamalarda bulundu. Seçer, Biz belediye olarak bu yılın ilk 4 ayı itibariyle bu nüfusun yaklaşık yüzde 2,9’una hizmet veriyoruz. Bu önemli bir rakam. Yani Bakanlık nüfusun yüzde 3,5’una ulaşabiliyor, yardımcı oluyor, hizmet veriyor. Biz belediye olarak nüfusun yüzde 2,9’una hizmet verebiliyoruz. Evde sağlık ve bakım hizmetlerini ben geldiğim günden bu yana çok önemsiyorum ve çok olumlu dönüşler alıyoruz” dedi.
|