Gültak: “Borç yapan değil borç kapatan belediye başkanıyım”




Tarih: 17 Mayıs 2021 Pazartesi 15:47


Akdeniz Belediye Meclis toplantısında TCDD kamulaştırma sahası içinde yer alan taşınmazların, yasa gereği, bedel karşılığı ve kamu yararı kapsamında TCDD Adana 6. Bölge Müdürlüğü’ne devri ve protokoller yapılması için kendisine yetki verilmesini içeren komisyon kararının görüşülmesi sırasında açıklama yapan Gültak, “Bu bilgileri verdiğimiz halde red verirseniz ben o zaman siyaset yaparım. Kaynakların kötü kullanıldığından bahsedersiniz dönün geçmişinize bakın derim. Ben borç yapan değil borç kapatan bir belediye başkanıyım. Bu belediyede ekstra hizmetleri getiren bir belediye başkanıyım” dedi.

Haber- Harun Bor

Akdeniz Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı ilk birleşimi; Mustafa Gültak başkanlığında gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra meclise sunulan çeşitli önergeler okunarak kabul edildi. Meclis toplantısında; 2020 Mali Yılı Kesin Hesabıyla ilgili teklif görüşüldü, komisyonlara havalesineoybirliğiyle karar verildi. Nusratiye Mahallesi’nde olan ve Akdeniz Bölge Komutanlığı sorumluluğunda alanda, Milli Savunma Bakanlığı’nca hazırlanan “Askeri Alan” amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifine esas kurum görüşü ile ilgili teklif görüşüldü. Konuyla ilgili eksüre istemli dilekçe hazırlanıp konunun komisyonlara sevki oybirliğiyle kabul edildi. Toplantıda, Bahçe veBarış mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı 1. bölgede onaylanan 1/5000 ölçekli revizyon nazım imar planına uygun hazırlanan 1/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planı ile ilgili teklifi içeren komisyon raporları görüşüldü. Meclis üyelerinin, ek süre talebi oybirliği ile kabul edildi. Meclis toplantısında; Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17 Aralık 2020 tarih ve 648 sayılı kararına istinaden, Karacailyas Mahallesi 8393 ada, 11 parselin 1/1000 uygulama imar planı değişikliği ile ilgili teklifi içeren raporlar da gündeme alındı. Rapor, üyelerin oybirliğiyle kabul edildi.

 

TANRIVERDİ: “BELEDİYEMİZİN HAKKINI KORUMAK ZORUNDAYIZ”

Mülkiyeti Akdeniz Belediyesi’ne ait olan ve TCDD kamulaştırma sahası içinde yer alan taşınmazların, yasa gereği, bedel karşılığı ve kamu yararı kapsamında TCDD Adana 6. Bölge Müdürlüğü’ne devri ve protokoller yapılması için Gültak’a yetki verilmesini içeren komisyon kararı da görüşüldü. Konu ile ilgili görüşülmesi sırasında konuşan CHP’li meclis üyesi Muhittin Ertaş, bahsedilen parselin takası veya satışı ile ilgili durumunda Sanayi Odası bilirkişi heyetince belirlenen bedel üzerinden yapılması konusunda şart koştuklarını söyleyerek, “Komisyonun diğer üyeleri ise belirlenen bedelin yarısı gibi bir bedele razı olma yönünde bir karar koymuşlar. Biz CHP olarak ticaret odasının belirlemiş olduğu bedelden aşağı bir rakama satmayı veya takas etmeyi düşünmediğimizi belirtiyorum” dedi. Konu ile ilgili söz alan HDP’li meclis üyesi Ali Tanrıverdi de söz konusu parselleri gezdiklerini belirterek “Küçük parçalar olduğu gibi büyük alanlar da mevcut. Önemli olan Akdeniz Belediyesi’nin ve halkın menfaatidir. Geçmişi ne olursa olsun artık bizim mülkiyetimizdir. Her ne kadar karşımızdaki muhatabımız bir devlet kurumu olsa da biz bu belediyemizin hakkını korumak zorundayız. Verelim gitsin düşüncesini alışkanlık haline getirdiğimiz zaman işin içinden çıkamayız. Devlet Demir Yollarının sahası var. Kurumların karşılıklı menfaati varsa olması gereken bilirkişi heyetinin bir takas yolu ile belli karşılığının alınmasıdır. Bu mümkün değilse biz belediye yönetimi olarak resmi kurumdan bir görevlendirme talebinde bulunduk. Buraya talip var, bunun değeri nedir diye sorduk. Belediye adına böyle çalışma yapıldı. Belirlenen bir değer var ortada. Bu değerin altında herhangi bir kuruma bu yerleri vermemiz bana sorarsanız yasal sıkıntıları da beraberinde getirir. Bu fiyatın altında bir değerlendirmenin yapılması Akdeniz halkının yararına olmayacağı düşüncesiyle bu karara vardık” ifadelerini kullandı.

 

“MALIMIZI UCUZA VERMEYE NİYETİMİZ YOK”

Meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Gültak, bahsedilen yerlere karşılık Devlet Demir Yollarının takas edebileceği bir alan olmadığının altını çizerek, “Karacailyas’ta var sadece yaklaşık 20 dönüm. Bunun en minimum rakamı da 7 milyon lira civarında. Biz takasa gitsek Devlet Demir Yollarına 3,5 milyon lira da para vermemiz gerekecek. Onun dışında bu yerlerin hepsi sadece ray geçmiş olarak düşünmeyin. Devlet Demir Yolları şu şekilde bakıyor; bir yerden ray geçtiği zaman ileride yeni hat yapılması veya hızlı trene geçilmesi durumunda genişletebilirim diye yanındaki yerleri de hemen kamulaştırıyor. Yapılaşmaya izin vermiyor. Bahsedilen yerlerde kalan yerleri bizim dışımızda veya Devlet Demir Yolları dışında birine satma durumumuz yasal olarak mümkün değil. Burası imar uygulamalarından sonra bize geçmiş. Buraya yeni bir imar da yapılamaz. Burası bölünmüş, parçalanmış alanlar. Bizim bu alanları bir şekilde kamulaştırmamız gerekiyor. Okul alanları da var bu şekilde ama ben buna bulaşmıyorum. Çünkü dünyanın en önemli şeyi eğitimdir. İmar uygulaması yapılamaz, ikinci bir şahsa satamayız ve şu anda takas yapabileceğimiz bir alan da yok. Özgürlük Mahallesi’ndeki alan da TCDD’nin genişleme alanı. Orayı da takas olarak alamıyoruz. Park olduğu için izin verildi.  7 dönümün hepsine ilk verdikleri fiyat 400 bin lira. Bizim itirazlarımızın üzerine 800 bin liraya çıktılar. Yine olmaz dedik. Ticaret odasına yazı yazdırdım, ticaret odası burada çalışma yaptı gelen fiyat 4,6 milyon lira biz bunun üzerinden pazarlığa başladık. Malımızı ucuza vermeye niyetimiz yok. Biz mücadele vermesek bu parayı veren de yok. Kimsenin gündem ettiği yok, biz malımızın peşinde düştük. Bilirkişinin verdiği rakamlar kesin rakamlar değildir. Bilirkişinin belirlediği rakama hakimler ya da kişiler itiraz edebilir ve onun altında bir rakama da verilebilir. Yine bunun sonucu mahkemede biter. Malımızı kelepir bir fiyata vermiyoruz” dedi.

 

EĞİN: “BURASI SATILDIĞINDA PARA BEKLEYEN EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZE VERİLECEK”

AK Parti meclis üyesi Aydın Eğin de bahsedilen alanlarının satışının yapılması ile birlikte işten çıkarılıp geri dönüşleri olan çalışanların tazminatı ile emekli olacak çalışanların tazminatlarının daha rahat bir şekilde ödenebileceğini söyleyerek, “Bu arkadaşların paraya ihtiyacı var. Bu maddeyi oylamadan bir an önce geçirip bu arkadaşların da bir an önce tazminatlarını ödeyelim. Söz konusu olan yerin bize bir faydası yok. Şu anda arkadaşlar karşı çıkıyor ama önceki dönemlerde çok önemli ve büyük yerlerin satışına onay vermişlerdi. Şu anda ise belediyenin ve kimsenin işine yaramayan yerlere karşı olduklarını söylüyorlar. Burası satıldığında para bekleyen emekçi kardeşlerimize verilecek. Aksi takdirde bu emekliye ayrılan arkadaşlar sizlere gelecek, kapınızı çalacak” şeklinde konuştu. Eğin’in bu konuşması üzerine söz alan CHP’li meclis üyesi İbrahim Fırsatbul ise bahsedilen alanların satışının olmaması durumunda tazminatların ödenmemesi gibi bir durumun söz konusu olup olmadığını sorarak, “Bizim bu arkadaşlarımızın maaşları ve tazminatları bu parsellere mi bağlı? Paraya ihtiyaç var demek ayrı bir şey bunlar satılırsa tazminatları vereceğiz demek ayrı bir şey” dedi.

 

GÜLTAK: “EMEKÇİNİN HAKKI BAŞTA GELİR”

Gültak tazminatların ödenmesi ile ilgili yaşanan bu tartışmalara da cevap vererek, “Mahkeme kararı ile dönenler var, emeklilerimiz var, yeni emekli olacak arkadaşlarımız var. Bu para olmasa da biz bunları öderiz. Çünkü emekçinin hakkı ilk başta gelir bende. Fakat yapacağımız hizmetler konusunda daralma olur. Bunun için bunların peşine düşüyoruz. Amacımız bu paraları elde edip, yeni hizmetler üretiyoruz. Derdimiz bu. Bu bilgileri verdiğimiz halde red verirseniz ben o zaman siyaset yaparım. Salih Bey, kaynakların kötü kullanıldığından bahsedersiniz dönün geçmişinize bakın derim. Ben borç yapan değil borç kapatan bir belediye başkanıyım. Bu belediyede ekstra hizmetleri getiren bir belediye başkanıyım. Eğer siz mali disiplinden bahsederseniz ben de size derim ki 232 milyon borcu ben yapmadım. Maaşları 6 ayda bir ben ödemedim. Bunları düzelten biziz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından teklif için oylamaya geçilirken, teklif oyçokluğu ile kabul edildi.

 

GÜLTAK: “ÖZGÜRLÜK PARKI’NIN İSMİ MECLİS KARARI İLE ALINACAK”

Mecliste bir diğer gündem olan konu ise Özgürlük Mahallesi’ne yapılan parka Erzurum Belediye Başkanının adının verilmesi oldu Tanrıverdi, yapılan parkta katkılarından dolayı Erzurum Belediye Başkanı’na teşekkür ederken, “Sayın Gültak, basına verdiğiniz bir beyanat var, bu beyanatınızda parka Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanının adının verileceğiniz söylemişsiniz. Sayın başkan sizler de biliyorsunuz ki parka isim verilmesi belediye meclisinin salt çoğunluğuna bağlıdır. Erzurum Büyükşehir Belediyesi bu katkı sağlarken bunu karşılıksız yapmıştır.Eğer karşılıklı bir hibe olsaydı karar meclise gelmiş olurdu. Böyle bir şart yok. Mersin Büyükşehir Belediyesi Forum katlı kavşağa Sevgi Kavşağı adını vermişti ve bu isme de kimsenin karşı çıkacağını sanmıyorum. Herkesin bu isme itirazı olmaz diye düşünüyorum ama Büyükşehir Belediyesi de kimsenin itirazı olmaz diye Sevgi ismini verdiler ancak onlar eksik yapmışlar. Sevgi ismini vermek için meclisten salt çoğunlukla bu kararın geçmesi gerekiyor. Sizle daha önce görüşünüz alınmadığı için Sevgi ismini kabul etmediniz ama Özgürlük mahallesinde yapılan parka Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı’nın adını vereceğinizi söylüyorsunuz” dedi. Tanrıverdi’nin bu sözleri üzerine ise Gültak, “Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı’nın 3 milyon TL’ye Özgürlük mahallesinde yaptırdığı park konusunda isminin verilmesi konusunda meclisin bana itiraz etmezler diye düşündüm.Meclise bu karar gelirse başkanınızı desteklersiniz umarım. Yoksa isimsiz kalır bu park. Haklısınız resmi bir adı yok önümüzdeki ay park açılacak. Meclis kararı ile ismini alacak. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı’nın burada emeği var”


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA