Aydın: “Ağız kokusu erkeklerde kadınlara oranla 3 kat fazla ortaya çıkıyor”




Tarih: 25 Mayıs 2021 Salı 14:03


Diş Hekimi Dt. Ece Aydın, ağız kokusuna sebep olan faktörler ve tedavi yöntemleri ile ilgili önemli bilgiler aktararak “Erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla ağız kokusu ortaya çıkmaktadır. 20 yaş üzeri bireylerde de gençlere oranla 3 kat fazla gözlemlenmektedir” dedi.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Ağız kokusu yani Halitozis’in ağızdan veya burundan gelen kişiyi ve çevresindekileri rahatsız eden bir koku olduğunu söyleyen Aydın, “Kötü ağız kokusu toplumda sıkça ve her yaşta görülmektedir. Yetişkinlerin en az yüzde 50’sinde hayatlarının bir döneminde, özellikle sabah kalktıktan sonra sosyal olarak kabul edilemeyecek derecede ağız kokusu vardır. Erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla ağız kokusu ortaya çıkmaktadır. 20 yaş üzeri bireylerde de gençlere oranla 3 kat fazla gözlemlenmektedir. Orta yaş gurubundaki bireylerde özellikle sabahları şiddetli bir ağız kokusu görülmektedir. İleri yaş gruplarında ise kullanılan protezler, tükürüğün akışkanlığını yitirmesi ve sistemik hastalıklara bağlı olarak ağız kokusu artmaktadır” dedi.

 

“AĞIZ KOKUSUNDA HASTANIN ÖYKÜSÜNE BAKILIR”

Ağız kokusunun sebeplerinin belirlenmesi için hastanın öyküsü ve fiziki muayenesine bakıldığını ifade eden Aydın, “Hastanın öyküsünde; yakınmaları, ağız tıbbi geçmişi, dişler ile ilgili geçmişi, diyet alışkanlıkları hakkında bilgiler alınır. Fizik muayenesinde ise ağız içi, dil ve periodontal dokular, gastrointestinal sistem ve solunum sistemi muayenesi yapılır.   Halitozisin sınıflandırılmasında birinci olarak fizyolojik Halitozis Uzun süren açlık sonrası ya da beslenme alışkanlıklarına bağlı yemeklerden sonra fark edilen ağız kokusudur. Yüksek protein içerikli olan kırmızı et, balık, peynir ve süt ürünleri gibi gıdalarla bakterilerin etkileşimleri sonucunda oluşur. Soğan, sarımsak, baharatlar gibi koku veren yiyecekler, sigara, alkol ve kahve içimi sonrasında da, fizyolojik ağız kokusu oluşabilmektedir. Ağız hijyenine dikkat edilerek giderilebilir.  İkinci olarak ise Patolojik Halitozis Genellikle ağız içini oluşturan dişler, dişetleri, dil, yutak, yemek borusu, ağız boşluğuna açılan burun, sinüsler, sindirim sistemi hatalıkları, sistemik bazı hastalıklar patolojik halitozise yol açarlar. Patolojik halitozis, yüzde 85-90 ağız içi kaynaklıdır. Temel olarak, ağız boşluğunun durumu ( ağız hijyeni, diş, dişeti yapısı ) ile yakından ilgilidir. Ağız içinde, ağız mukozasından dökülen hücreler, anaerobik bakteriler, tükürük, aminoasitlerin bakteriyel metabolizması sonucunda oluşan metabolitler ve bunların bir bütün olarak oluşturduğu ’biofilm’ tabakası kokunun ana nedenidir” ifadelerini kullandı.

 

“AĞIZ KOKUSU OLANLAR 6 AYDA BİR DİŞ DOKTORUNA GİTMELİ”

Ağız içi kaynaklı sebeplerin çoğunlukla dişeti hastalıkları, diş çürükleri, eski dolgu ve kaplamaların altındaki çürükler, dişler ile dişeti arasında oluşan cepleri olduğunu da dile getiren Aydın, sözlerini şu şekilde tamamladı: “”Ağız içinde diğer bir sebep ise dil kaynaklı ağız kokusudur. Dilin özellikle arka tarafı tükrükle iyi temizlenemez. Yapısal olarak girintili, çıkıntılı fissürleri ( yarıkları ) olan diller koku açısından yine önemli bir kaynaktır. Ağız kuruluğu, yine ağız kokusu oluşturan en önemli sebeplerdendir. Ağız dışı sebeplere gelecek olursak, burun ve sinüsler yine en önemli sebeplerdir. Kronik akciğer infeksiyonları, bronşiektaziler, bronşitler, akciğer abseleri kötü ağız kokusu sebebi olabilirler. Gastrointestinal sistem, çok sık sebep olmamakla birlikte yine de ağız kokusu sebepleri açısından incelenmelidir 3)Psikolojik Halitozis hasta kendinden kaynaklı kötü bir ağız kokusu olduğuna inanır. Bu hayali halitozis, psikiyatrik bir durumdur. Bu bozukluğa çoğu zaman belirgin stres, sosyal fobi, sosyal izolasyon da eşlik eder. Obsesif-kompulsif bozukluklar içinde değerlendirilir. Halitozis Ölçümü Nedir? Halitosis ölçümü halitometre denilen halitosis ölçüm cihazı ile gerçekleştirilir. Ağız kokusunun planlanmasında ve tedavi sonrasında başarı sağlanıp sağlanmadığının belirlenmesinde yardımcı olmaktadır. Halitozis Tedavisi Ağız hijyenine dikkat etmek, diş ve dil fırçalamak, dişlerin arasını temizlemek, dişeti iltihaplarını tedavi ettirmek esaslarına dayanır. Ağız kokusu olan hastalar, sigara içmeyi azaltmaları için cesaretlendirilmeli, zararlı gıdalardan uzak durmalı, düzenli aralıklarla beslenmeli, diş doktorlarını 6 ayda bir ziyaret etmelidirler."

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA