Yağmur: “Kepenk kapatma noktasına geldiğimiz zamanlar oldu”




Tarih: 26 Mayıs 2021 Çarşamba 15:03


Mersin Çarşı’da 19 yıldır farklı çeşitlerde ayakkabı satışı yapan Şevket Yağmur, “Pandemide kepenk kapatma noktasına geldiğimiz zamanlar da oldu ama yapacak bir şey yok. Ben yaklaşık 50 senedir bu işin içerisindeyim . Bunca zamandır bayramlarda, arefe günlerinde kapalı olduğumuz görülmemiştir. Tarihte böyle bir şey yok” dedi.

Haber- Harun Bor

Ayakkabı en temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Farklı modelleri ile günlük hayatımızda artık daha farklı seçeneklerle ulaşabildiğimiz ayakkabılar büyük bir sektörün de parçası konumunda. Spor, klasik, deri gibi farklı çeşitleri bulunan ayakkabılar artık bir ihtiyacın dışında insanların tarzını yansıtma aracı konuma gelmiştir diyebiliriz. Mersin’de yarım asırdır konfeksiyon sektöründe hizmet veren Şevket Yağmur yaklaşık 19 yıldır ayakkabı satışı gerçekleştiriyor. Çarşı’da bulunan işletmesinde erkeklere yönelik her yaş grubuna ayakkabı hizmeti veren yağmur, özellikle pandemiden dolayı işlerinin ciddi anlamda azaldığını ifade ediyor. Uzun yıllardır esnaflık yapan Yağmur, gazetemizin sorularını yanıtladı.

 

“KADIN AYAKKABILAR SATAMIYORUZ ÇÜNKÜ KISA SÜREDE DEMODE OLUYOR”

Uzun yıllardır  farklı ayakkabı modelleri sadece erkek müşterilere yönelik hizmet veren Şevket Yağmur, kadın ayakkabı satışının riskli olduğunu ifade ederek, “ Malatyalıyım. 50 senedir mersin’deyim. Konfeksiyonla uğraştım. Şu anda da ayakkabıcılık yapıyorum. Ayakkabı alım satımı yapıyorum. Konfeksiyon yaparken işimizi bozuldu. Ara verdik sonrasında ise ayakkabı işine başladık. Takım elbise satarken de ayakkabı bulundururdum ama tam bir ayakkabıcı değildim. Yoksa 50 senedir Mersin’de esnafım. Bu dükkanda 19. seneye girdim. 19 yıldır ayakkabı işi yapıyorum. Genelde spor, deri ayakkabı satılıyor. Erkek ayakkabıları var. Kadın ve çocuk çeşitleri yok. Tüm çeşitleri satabilmek için hem çok büyük yer gerekiyor hem de kadın ayakkabı işinde demode çabuk oluyor ve elinizde kalma riski daha fazla. Ama erkek ayakkabısını yıllarca aynı modeli satabiliyorsunuz” dedi.

 

“BİZ PANDEMİ NEDENİYLE 2 AYDA 25 GÜN AÇIK KALDIK”

Yağmur, Mersin’e yakın yerlerden ayakkabı tedariki sağladığını söyleyerek, “Biz küçük esnafınız. Büyük sürümümüz de yok. Mersin, Adana gibi bazı toptancılardan ürünlerimizi alıyoruz. Çoğunluk yakın bölgeden alıyoruz. Çok satan bir modeli telefonla hemen getirtiyoruz. Bu aralar zaten çok yüklü bir mal alabilecek ya da şu ürünü eritelim diyebileceğimiz bir durum yok. Mesela biz Nisan, Mayıs aylarında toplamda 35 gün kapalı kaldık. 2 ayda 25 gün açık kaldık. Böyle olunca mal da alıp satamıyorsun, sürüm de yapamıyorsun. Spor ayakkabılarımız 50-150 lira arasında, deri ayakkabılarımız da aynı şekilde 50-150 lira arasında” ifadelerini kullandı.

 

“BİZ DE İNSANLAR DAHA KALİTELİ VE SAĞLIKLI AYAKKABI GİYSİN İSTİYORUZ AMA OLMUYOR”

Ayakkabı fiyatlarının ayakkabının kalitesine göre değiştiğini kaydeden Yağmur, geçmişte esnaflığın kendileri için daha çok anlam ifade ettiğini dile getirerek, “Gönül ister ki hep deri ve ortopedik ayakkabı satmak isteriz ama insanların buna gücü yetmeyebilir. Asgari ücretle çalışan bir insan gelip en ucuz ayakkabı hangisi diye bakmak zorunda kalıyor. Ortopediklik veya hakiki deri mi diye bakmıyor. İyi mal satma taraftarıyız ama durumlar el vermiyor. İnsanlar sağlığından çok bütçesini tercih edebiliyor. Biz kaliteli mal satalım insanlarımız kaliteli mal giysin isteriz ama durum olmuyor maalesef. Kapanma döneminde ciddi satışlarımız olmadı. Satış yaptığımız gibi de o parayı günlük kullanmak zorunda kaldık. Alacaklılar da var, borçlu olduğumuz insanlar da var ama bize bu dönemde yardımcı oluyorlar. Yoksa durum kötü olabilirdi. Rekabet çok Mersin’de. Şöyle bir durum da var, küçük esnaf ödemelerimi yapayım diyerek çoğu zaman sermayesine bile mal satabiliyor. Böyle bir sirkülasyon yok. Yetişmiyor bazen sattığını yemek zorunda kalıyor. Ondan sonra ödemelere para kalmıyor. Zor durum var ortada. Hep iyi olur diye bekliyoruz. Biz farkında olmasak bile online alışverişin mutlaka etkisi oldu bizlere. Eskiden böyle bir şey yoktu. Herkesin tanıdığı belli esnafı vardı. Alışveriş daha da güzeldi. Şimdi online satışlar da kendi paylarını aldılar hatta belki çok daha fazlasını alıyorlar” şeklinde konuştu.

 

“PANDEMİDE FİYATLAR DÜŞMESİ GEREKİRKEN ZAM GELDİ”

Pandemi sürecinin kendilerini olumsuz etkilediğin iddia eden Yağmur, ayakkabı fiyatlarının da bu dönemde zam gördüğünü ifade ederek, “Pandemide kepenk kapatma noktasına geldiğimiz zamanlar da oldu ama yapacak bir şey yok. Ben yaklaşık 50 senedir bu işin içerisindeyim. Esnafım ben yapabileceğim başka bir iş de yok. Mecburen devam ettirmeye çalıştık. Mücadele verdik. 50 senedir işin içindeyim. Bunca zamandır bayramlarda, arefe günlerinde kapalı olduğumuz görülmemiştir. Tarihte böyle bir şey yok. Biz dükkan kiralarken bayramlarda kiramı karşılarım diye düşünüyorduk. Şu anda böyle bir şey kalmadı. 2 senedir bayramlarda kapalıyız. Allah sonumuzu hayır etsin.  Pandemide fiyatlar düşmesi gerekirken aksine zam geldi. Bu işsizlikte aslında ürünlerin fiyatının düşmesi gerekir. Ama herkesin dediği mal fiyatları uçtu. Vatandaşın alım gücü azaldı. Müşteriler itiraz ediyor genelde bu fiyatlara” dedi.

 

 “AŞILAMADAN SONRA HERŞEY DAHA İYİ OLACAK”

Şevket Yağmur, “Covid-19 salgınına yönelik aşılama çalışmaları sonucunda geleceğe daha umutlu baktıklarını söyleyerek, “Biz ayakkabılar odasına kayıtlıyız. Bizim derneğimiz kanunların verdiği yardımlardan yararlanabilmemiz için bize bilgilendirmede bulundu. Onların elinden de gelen bir şey olmuyor. Aidatlarımızı almıyorlar ya da bizi bu konuda idare ediyorlar. Bunun haricinde kanunlar neyse onu uyguluyorlar. Aşılardan sonra inşallah iyi olacak diye düşünüyoruz. Umudumuz var. İnsanlarımızın yarısından fazlası aşılansa, virüs azalsa işlerimiz açılacak diye düşünüyoruz” diye konuştu.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA