“Akdeniz’in betonlaşmasına göz yummuşsunuz”




Tarih: 4 Haziran 2021 Cuma 14:58


Akdeniz Belediye Meclisi Haziran ayı ikinci birleşimini, Mustafa Gültak Başkanlığı’nda, belediye konferans salonunda gerçekleştirdi. Meclis’te “5 Haziran Dünya Çevre Günü” nedeniyle çevrenin önemine vurgu yapılırken, Gültak bugüne kadar Akdeniz’in betonlaşmasına göz yumulduğunu belirtip, “20,25 sene içerisinde Akdeniz erimiş, betonlaşmış, kaçak yapılarla karşı karşıya kalmış. Parkı olmamış, spor tesisi olmamış. Bunlar sizin gözünüzün önünde olmuş. Bunlara karşı çıkmamışsınız, tam tersine onay vermişsiniz. Şimdi bana çevre diyorsunuz” dedi.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Nusratiye Mahallesi, 953 ada, 40 ve 41 sayılı parseller üzerinde bulunan İmar, Çevre, Gençlik Spor ve Sağlık, Eğitim ve Kültür ile Çocuk ve Engelli Hakları komisyonu raporları oy çokluğuyla reddedildi. Meclis’te, ilgili yasa gereği, Tarımsal Hizmetler Müdürü kadrosu ihdası için düzenlenen 1 sayılı kadro ihdası cetveli ile ilgili komisyon raporları da oybirliği ile kabul edilirken, toplantıda, Bahçe ve Barış Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı 1. Bölge, 1. Etap 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı ile ilgili teklif ve komisyonlardan gelen raporlar da üyelerin oy birliği ile Meclis’ten geçti. Öte yandan Üçocak Mahallesi Ümit Yaşar Oğuzcan Parkı içerisinde bulunan binanın Mersin Gazeteciler Cemiyeti'ne tahsisi için Başkan Gültak’a yetki verilmesi ile ilgili komisyon raporları da meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.

 

“AKDENİZ’İN BU KADERİNE İSYAN EDİYORUM VE BUNU DEĞİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIM”

Gültak, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında bir konuşma yaparak, çevreyi korumak için herkesin üzerine düşenleri yapması gerektiğini savundu. Gültak, bugüne kadar Akdeniz’de yaptıkları çevre düzenlemelerinde de bahsederek, “Geldiğimizde Adanalıoğlu’nun 25 yıllık çöp sorunu vardı, sahilin hemen dibinde. Yıllardır biriktirilmiş özellikle doğa düşmanı plastik atıklarla doluydu. İlk işimiz onu temizlemek oldu. Şu an sahili güzel. Ayrıca kaçak yapılar vardır. Denizi ve kumu kirletiyordu. Kum zambaklarını kirletiyordu hepsini ortadan kaldırdık. o bölgede pandemi öncesi Milli Eğitim’le bir çalışma başlattık. Anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencilerini orman temizliğine götürdük düzenli olarak. Pandemi bitince de bunu devam ettireceğiz. Çünkü eğitim şart” dedi. Kentsel dönüşümün gerekliliğini de vurgulayan Gültak, “Kışın Akdeniz, kömür ve odun yakıyor göz gözü görmüyor. Zehirli gazları soluyoruz. Bunun tek yöntemi sıfır atığı olan her yere doğalgazı getirmek. Doğalgazın gelmesi için de alt yapı tamamlanıp yaşanabilir bir konforda olması gerekiyor. Yani kentsel dönüşüm sadece insanları değil doğayı da ilgilendiriyor. Temiz bir doğa ve hava için şu an ki yapılaşmayla bu sağlanamaz. Her konuşmamda bunu dile getireceğim. Akdeniz’in yaşayan insanları Kürtleri, Türkleri, Arapları bu şekilde yaşamak, karbonmonoksiti ciğerlerine çekmek, parkı yolu olmayan, alt yapısı olmayan yerde yaşamak kaderleri değildir. Bu kadere isyan ediyorum ve bunu değiştirmek için de geriye kalan görev süresi boyunca çalışacağım” şeklinde konuştu.

 

“BU BİZİM AYIBIMIZDIR”

Akdeniz Belediyesi sınırları içinde bulunan mülkiyeti TCDD Genel Müdürülüğü’ne ait Nusratiye Mahallesi’nde bulunan 12 bin metrekarelik alanın belediyemizce park ve spor alanı olarak kullanılmak üzere kullanılmış, Erzurum ve Akdeniz Belediye Başkanlığıyla birlikte yapılan park ve reaksiyon alanına Sekmen Parkı ismi sunulması oy çokluğu ile reddedildi. Bununla ilgili konuşan Gültak ise Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’den helallik isteyerek, “Bundan bir önceki toplantıda sizlere karşı samimi duygularımızı kullanarak bir özür diledik. Erken bir basın açıklamasından kaynaklı bir hatamız olduğunu da kabul ettik. Ama sizi görüyorum ki komisyonlar da kararınız belli. Şahsımdan kaynaklı bir hatayı da sizler kusura bakmayın diyerek özür diledim. Bu bir erdemdir. Büyükşehir Belediye Başkanımıza buradan selam olsun. Hakkını helal etsin. Gündemi biz açmadık, iki HDP’li arkadaş açtı. Burada bizim suçumuz yok. Başkanımız jest yaptı sağ olsun. Burada 2 milyondan üzeri bir para harcandıysa ki bu vatandaş Türkiye’nin en başarılı belediye başkanlarından biri olarak görünen, TBMM’de iki dönem milletvekilliği yapmış devlet adamlığı özelliği olarak birinin ismini veremiyorsak bu bizim ayıbımızdır” şeklinde konuştu.

 

“OYNADIĞINIZ FİLME İZİN VERMEYECEĞİM”

Dilek ve temenniler kısmında konuşan Gültak ise HDP’li meclis üyelerine seslenerek, “Oynamak istediğiniz filmin adını biliyorum ama bu yapılan filmin, oynanan senaryonun Akdeniz halkına bir faydası yok” dedi. Gültak, “Öncesinde organize olup bizim ve bazı arkadaşlarımızın önüne salvolar yaptığınızın farkındayız. Bugüne kadar mütevazılığimizle, insanlığımızla, beyefendiliğimizle idare ettik. Ama bu yapılan filmin, oynanan senaryonun Akdeniz’deki Kürtlere, Alevilere, Türklere, Hıristiyanlara hiçbir faydası yok. Sadece polemik üreterek benim, bazı meclis üyelerinin ve bürokratların üzerinden oynayarak bir gerginlik çıksın, bir malzeme çıksın da bir yerde kullanalım moduyla gittiğiniz sürece, özellikle HDP Grubuna sesleniyorum, Kürt kardeşlerimize hiçbir fayda veremezsiniz. Siz bu yolla ne Güneş’e, Özgürlük Mahallesine, bahsettiğiniz tüm mahallelere bir hizmet veremezsiniz. Başkana saygısızlık ediyorsunuz. Burada konuşma metnini, diyaloglarını öğrenip gelin. Siz eğer muhalefet yapmak istiyorsanız benim üzerime veya meclis üyelerine oynayarak bir fayda sağlayamazsınız. Bunu da tüm Akdeniz’liler duysun istiyorum. Herkes filmin farkında. Bundan sonra Akdeniz’deki yaşayan tüm insanların faydasına olan tüm eleştirilerinizi kabul etmeye, yerine getirmeye hazırım. Ama siyasi polemiklere yol açan tartışmalara da bu tarihten itibaren izin vermeyeceğim. Siz bunun adına anti demokratik uygulama diyebilirsiniz. Ben bunu, Akdeniz halkının faydasına olarak görüyorum. Çünkü birileri bu halkın yararını istemiyor. Çünkü bu arkadaşlar bir dahaki seçimin hesaplarını yapıyor ama daha onun günü var” diyerek tepki gösterdi. 

 

“PARKLARIN, YEŞİL ALANLARIN YAPILMAMASINA KİM GÖZ YUMDU?”

Akdeniz’in 20, 25 sene içerisinde betonlaştığını da ifade eden Gültak, “ Akdeniz Belediyesinde betonlaşmayı kim yaptı? Bu parkların yapılmamasında, yeşil alanlarının yapılmamasına kim göz yumdu? Bizim yapmadığımız kesin. Burada güzel güzel konuşuyorsunuz ama 20,25 sene içerisinde Akdeniz erimiş, betonlaşmış, kaçak yapılarla karşı karşıya kalmış. Parkı olmamış, spor tesisi olmamış. Bunlar sizin gözünüzün önünde olmuş. Bunlara karşı çıkmamışsınız, tam tersine onay vermişsiniz. Şimdi bana çevre diyorsunuz. Hangi çevreden bahsediyorsunuz? Bu kaçak yapılar yapılırken niye müdahale etmediniz? Bu kentleşmenin böyle çarpık olmasına neden izin verdiniz? Siz ve sizin gibi aynı partideki arkadaşlarınız yönetti burayı. Bugün biz bazı bölgelerde park yapamıyoruz. Ekolojiye destek olamıyoruz. Diyoruz ki gelin kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm yapalım, ağaçlar çiçekler ekelim diyoruz. Başlatırsak destek verecek misiniz? Çevreci, doğacı, modern yapının oluşmasına izin veriyor musunuz? Çözüm önerisi de getirmiyorsunuz. Bu insanlara, çocuklara yazık ediyorsunuz. Edebiyatla bu işler olmuyor. Filmden vazgeçerseniz eski Gültak aynı şekilde devam eder. Ama siz burada polemik üzerinden yönetmeye kalkarsanız izin vermeyeceğim. Akdeniz’i düzeltmek sadece başkanın görevi değildir. Biz gerekli yerlere yapabileceğimizi yaptık ama burada geri kalan şey diğer yerel yönetimlerin ve meclis üyelerinin bu taşın altına elini koymalarıdır” diyerek meclisi sonlandırdı.


Etiket: akdenizbelediyesi, meclis, mustafagültak


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA