Nazlıaka, “Yaşam Hak” projesinin tanıtımını gerçekleştirdi




Tarih: 9 Haziran 2021 Çarşamba 15:30


CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka “Yaşam Hak” Projesi tanıtımı kapsamında Mersin CHP İl Başkanlığı önünde yaptığı basın açıklamasında, “Yaşam Hak otobüsümüz ile il il, sokak sokak geziyoruz. Şiddet mağduru kadınların yanında oluyoruz” dedi.

Haber- Harun Bor

CHP Parti Meclisi Üyesi, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka Yaşam Hak Projesi tanıtımı kapsamında gerçekleştirilen program nedeniyle Mersin Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP İl Başkanı Adil Aktay, Mersin İl ve İlçe Kadın Kolları başkanları, Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri’nin de katıldığı basın açıklamasında CHP olarak şiddet mağduru kadınların yanında olduklarının altı çizildi. Basın toplantısında konuşma yapan CHP Parti Meclisi Üyesi, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kadınların birçok gelişmiş ülkeden daha önce birtakım haklara sahip olduğunu belirterek, “Kadın haklarını konuşmak tamamen mevcut iktidarın yarattığı ortamla ilgili. Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlar birçok gelişmiş ülkeden erken yıllarda bir takım haklara sahip oldular. Örneğin; medeni kanunu aldığımız İsviçre’de kadınlar seçme seçilme hakkına 1971 yılında sahip olurken, bizler 1930 yılında yerelde 1933 yılında köy ihtiyar heyeti ve muhtarlıklarda, 5 Aralık 1934’te ise genel seçimlerde milletvekili seçme seçilme hakkına sahip olduk. Fakat o günden bugüne baktığımızda ne kadar yol kat ettiğimizi sorgulamak zorundayız. Çünkü ilk mecliste o dönemdeki parlamenter sayısı toplam 18 kadın vekilde mecliste temsil oranımız yüzde 5’idi. Hakkı 1934 yılında kazandık, ilk seçim 1935 yılında yapıldı. O seçimde kadınların temsil oranı yüzde 5 olmuştu. O günden bugüne 1935’ten 2018 seçimlerine kadar mecliste 10 bin üzerinde milletvekili girdi, yine kadın vekil oranı mecliste temsil oranı yüzde 5’te. Bir adım bile yol kat edememişiz” ifadelerini kullandı.

 

NAZLIAKA: “İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ DERHAL YÜRÜRLÜĞE KOYACAĞIZ”

Nazlıaka kadın muhtar oranının yüzde 72 artış yaşanmasına rağmen muhtar oranının yüzde 2,4 olduğunu söyleterek, Kadınların temsiliyetinin düşük olduğu karar mekanizmalarında daha az temsil edildiği ve giderek hakların aşındırıldığı bir süreçten geçiyoruz. Son olarak bir gece yarısı operasyonu ile tek adamın vermiş olduğu kararla kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi fesih kararı açıklandı. Biz bu kararı tanımıyoruz. 1 Temmuza kadar yasal bir süreç var ve mücadelemiz sürecek. Geri adım atılmadığında ilk seçimlerde CHP dostlarıyla birlikte kuracağı iktidarla İstanbul Sözleşmesi’ni derhal yürürlüğü koyacağız” dedi.

 

“HAKKIMIZI ALMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”

“Her gün şiddete uğrayan kız kardeşlerimiz var onlara sahip çıkmak ve sesine ses katmak ve aileleriyle dayanışma için her gün yollardayız” diyen Nazlıaka “Yaşam Hak” otobüsleri ile il il, sokak sokak gezerek şiddet mağduru kadınların yanında olduklarının altını çizdi. Şiddet mağduru kadınlara destek hizmeti sunduklarını da ifade eden Nazlıaka, “Partimizin vereceği kanun teklifi ile kadınların karar mekanizmalarındaki temsili artırmak için yüzde 50-50 temsiliyetin ön koşulu olduğu bir aday listesi belirleme iradesi ortaya koydu ve bunu ilk imzalayan CHP oldu. Umuyoruz ki önümüzdeki seçimlerde Mersin’de daha fazla milletvekili çıkaracağız. Hem de kadın milletvekili çıkaracağız. Emeğimiz var, gücümüz var, yüreğimiz var ve sözümüz de olacak. Hakkımızı almak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.  Örgütlü gücümüzle birlikte Türkiye’nin kaderini değiştirenler bizler olacağız. Kadın erkek bir arada çalışarak demokratik ve laik bir Türkiye inşa edeceğiz. Dayanışmamızı her gün artırarak ve başaracağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

AKTAY: “KADINLAR, KADIN OLDUKLARI İÇİN KATLEDİLİYOR”

Nazlıaka’dan sonra konuşma gerçekleştiren Mersin CHP İl Başkanı Adil Aktay, “Türkiye’de kadın, erkek eşitliğinin öncülüğünü, kurucu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet Halk Partisi üstlenmiştir. Cumhuriyet Halk Partili olmak demek, kadını erkeğiyle, her alanda eşit bir Türkiye için mücadele etmeyi onurlu bir görev kabul etmek demektir. Bu görev, bugün bize her şeyden önce, kadınların yaşam hakkına sahip çıkma sorumluluğu yüklüyor” dedi. Kadınların yaşam hakkının büyük bir tehdit altında olduğunu öne süren Aktay, “Kadınlar, kadın oldukları için katlediliyor, şiddete maruz kalıyor. Ve ülkenin yöneticileri bu yaşananları sadece seyretmekle kalmıyor, kadına karşı şiddeti normalleştirmeye, meşrulaştırmaya çalışıyor. Kadın katilleri, kadına yönelik şiddet uygulayanlar bir yana bırakılıyor, bütün bunlara itiraz edenler, tepki gösterenler cezalandırılmak isteniyor.

 Bütün bunlara rağmen, bu ülkenin kadınları, dayanışma ve mücadeleleriyle, özgür ve güvenli bir geleceği kurmak yolunda çok değerli adımlar atıyorlar. Hiç kuşkusuz, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları bu dayanışma ve mücadelenin en önemli platformlarından, en değerli güç kaynaklarının başında geliyor” şeklinde konuştu.  “Yaşam Hak” projesiyle mücadeleye yeni bir boyut ve ivme kazandırıldığını da belirten Aktay, “’Yaşam Hak’ projesiyle birlikte, Cumhuriyet Halk Partisi, zor durumdaki kadınlara bir çare, bir yuva olmakta daha da ileri bir seviyeye taşınmıştır. Mersin, il kadın kolları örgütümüzün ve Cumhuriyet Halk Partili belediyelerimizin çabalarıyla, kadınlar adına önemli kazanımların hayata geçtiği bir şehirdir. Elbette daha yapılacak çok şey var. Sayın Nazlıaka’nın Mersin’deki toplantı ve ziyaretlerinin kadınların hak ve eşitlik mücadelesine güç katacağına, yeni atılımların önünü açacağına yürekten inanıyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA