“Amacımız Akdeniz’de saklı kalmış kültürleri, dokuyu ön plana çıkarmak”




Tarih: 11 Haziran 2021 Cuma 15:06


Akdeniz Belediyesi, Akdeniz’i tanıtmak ve ilçenin güzelliklerini tanıtmak amacıyla düzenlediği ‘Akdeniz’de Yaşam’ konulu fotoğraf yarışmasının ödül töreni ve sergisi düzenlendi. Fotoğraf yarışması ile ilgili açıklamalarda bulunan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, “Ödülden çok amacımız Akdeniz’deki saklı kalmış yaşamları, dokuyu, kültürleri ve tarihi mekanları ön plana çıkmasını sağlamak” dedi.

Haber- Sevcan Akgül

Akdeniz Belediyesi tarafından Akdeniz’deki güzellikleri ortaya çıkarmak ve ilçeyi tanıtmak amacıyla düzenlenen “Akdeniz’de Yaşam” konulu fotoğraf yarışmasının kazananları belli oldu. Akdeniz Belediyesi’nin ilkini düzenlediğini yarışmada dereceye giren ilk dört fotoğraf ödül aldı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Sanat Galerisi’nde düzenlenen etkinliğe, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdürü Alper Özkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Emre Duru, Belediye Meclis Üyelerive konuklar katıldı.Yarışmanın Jüri üyeleri Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Uçar, tarihçi yazar Ömer Çelikaslan, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğrafçılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuncay Yüce, gazeteci Mehmet Miras ve gazeteci Sedat Yılmazoldu. Jüri, düzenlenen yarışmada 328 eser arasından Akdeniz'de yaşamı anlatan en iyi 4 fotoğraf ödül almaya hak kazanırken, 21 fotoğraf da sergilenmeye layık görüldü.

 

GÜLTAK: “AKDENİZ’İ ÖZETLEYEN TEK KELİME ŞEHRİN KALBİ”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, şehrin kalbinin Akdeniz olduğunu belirterek, Akdeniz’in spor, kültür, sanat, tarım ve sanayi gibi birçok farklı dalda merkez olduğunu ifade etti. Gültak,“Böyle güzel bir ilçemiz var mı? Şehrin kalbi, Akdeniz yaşamıyorsa Mersin yaşamıyor. Limanıyla, Serbest Bölgesi ile tarihi ile bulunduğumuz mekanların hepsi Akdeniz’de, çok şükür Kültür Müdürlüğümüz ve Bakanlığımızla birlikte açmak nasip oldu. Bir yandan tarih, bir yandan tarım, bir yandan deniz, bir yandan kültür. Hristiyan, Arap, Kürt kardeşlerimiz burada, Yörük kardeşlerimiz burada. Akdeniz çok zengin bir yer. Aslında Akdeniz’i özetleyen tek kelime şehrin kalbi. Kalbin iyi çalışması için de birçok faaliyetlerde bulunuyoruz” dedi.

 

“İZ BIRAKANLAR MÜZESİ’Nİ AÇACAĞIZ”

Spor faaliyetlerine de önem verdiklerini ifade eden Gültak, Hazine ve Maliye Bakanı ve Spor ve Gençlik Bakanının katılımı ile birlikte Spor Toto üzerinden yapılmış bütün tesislerin açılışını yapacaklarını söyledi. Bakanlardan yeni tesislerin de sözünü alacaklarını dile getiren Gültak, “Bir yandan bu mekanı Kültür ve Turizm Bakanlığımızla kazandırdık. Çok yakın tarihte Vali Beyle yürüttüğümüz ‘İz Bırakanlar Müzesini’ açacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile Hazine ve Maliye Bakanımızla yaptığımız konuşma sonucunda, Akdeniz’in ilk kitabının yazarlarından biri olan Mustafa Elim hocamız burada, kendisi Kent Konseyi Başkanı. O kitabı kendilerine takdim ettim. Şimdi Osmanlı kütüklerinden Hamidiye Karakolu’nun röleve ve diğer projeleri çıkacak. Anıtlar Kurulu’ndan çıkacak ve üçüncü etabı olan kışlayı Millet Bahçesi olarak hayata geçirmiş olacağız. Bunları neden anlatıyorum çünkü bir yandan spor, bir yandan kültürel faaliyetler, Mersin’in tarihi dokusu var. Birini Mersin’e getirdiğinizde Marina’ya mı götüreceksiniz? Buralara getireceksiniz tabiki. Gençlere çok önem veriyoruz. Akdeniz’in deniz görmeyen, havuz görmeyen gençleri devletin imkanları ile karşı karşıya getireceğiz” şeklinde konuştu.

 

“21 FOTOĞRAF SERGİLENME İMKANI BULDU”

Pandemi sonrasında Balık Festivali için de çalışmalar yaptıklarını ve eğer fırsat olursa bu sene içerisinde festivali düzenlemek istediklerini de belirten Gültak, “Hastane Caddesi ve Atatürk Caddesi’nde arkadaşlarımız çevreyle ilgili bir sunum yaptı ve bu çok dikkat çekti. Çevre kirliliğinden kaynaklı hayvanların yaşadığı sorunlara dikkat çekmeye çalıştık. Bu kültürel faaliyetlerinden bir tanesi de bu fotoğraf oldu. Akdeniz madem şehrin kalbi ve tarihi dokuya sahip bir ilçe bir yarışma yapalım dedik. Herkes katılsın ve jüri üyemiz olsun dedik. ‘Akdeniz’de Yaşam’ konulu bu fotoğraf yarışmasını bakarlar, incelerler dedik. Mütevazı ödülleri ile ilk üçü belirlemiş oluruz dedik. Ödülden çok amacımız Akdeniz’deki saklı kalmış yaşamları, dokuyu, kültürleri ve tarihi mekanları ön plana çıkmasını amaçladık. İlçemizi hem Mersin’de hem Türkiye’de daha çok tanıtım yapılmasını amaçladık. Toplam 328 fotoğraf yarışmaya katılmış, bunlardan jüri tarafından değerlendirilip, 21 tanesi sergilenme imkanı buldu. Birinci olan 3 bin TL, ikinci kardeşimize 2 bin TL ve üçüncü kardeşimize de bin TL ödül veriyoruz. Dördüncü olana jürimizin bir ödülü var. Burada bu faaliyeti gösterip, Akdeniz’i tanıtılmasında emeğe geçen başta bürokratlarımız ve jüri üyelerimize teşekkür ediyorum. Bu mekan ilk kez kullanılıyor ve bir kültürel faaliyeti gerçekleştiriyoruz. İl Kültür Turizm Müdürlüğümüzün çalışmaları ile hayata kazandırıldı. Kültür ve Turizm Bakanımız ve Hazine ve Maliye Bakanımızın emekleri çok. Yarışmaya ben katılmadım, iyi fotoğraf çekerim o yüzden ben ödül almıyorum merak etmeyim. Hobilerimden biri de fotoğraf çekmek. Umarım arkadaşlarımız da güzel enstantaneler yakalamışlardır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

ÖZKAN: “MERSİN’DEKİ BU ATMOSFERİN FARKINDAYIZ”

Gültak’ın ardından konuşma gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdürü Alper Özkan, Mersin’in Akdeniz’in incisi olduğunu ve çok önemli bir şehir olduğunu söyledi. Özkan, “Görev yaptığım Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü açısından da özellikle plastik sanatlar, görsel sanatlar alanında bu pandemiden önce dikkate aldığımızda en fazla toplumun ilgi çektiği, çok fazla başvuru aldığımız bir yer Mersin. Bu bizim çok değerli. Bu kültür ve sanatın bu kadar etkin olduğu bir şehirde mekan en önemli sorun. Bu mekan konusunda elimizden geldiği kadar bu şehrimize farklı kültür ve sanatın sergilenebileceği ve toplumla buluşabileceğimiz mekanların olması inancındayım. Mersin’deki bu atmosferin farkındayız ve elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

ÖZKAN: “TOPLUMUN CANLI TUTMAK İÇİN BU YARIŞMALAR ÖNEMLİ”

Akdeniz’i ve Akdeniz’deki yaşamı tanıtmak için bu yarışmanın çok önemli olduğunu da vurgulayan Özkan, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Fotoğraf çok önemli, bugün yakaladığınız kareler o anki güzellikleri kayıt altına almak gerekir. Bu yarışmaların yapılması toplumu canlı tutmak çok önemli. Cüzi miktarlarda da olsa gençleri buna teşvik etmek önemli. Çok mutlu oldum burada sizlerle birlikte olduğum için.” Konuşmalardan sonra yarışmanın kazananlarına ödülleri verildi.  Yarışmada mansiyon ödülünü Hatice Nur Kaplan oldu. Kaplan, ödülünü İl Kültür Turizm Müdürü Emre Duru’nun elinden aldı. Yarışmada birincisi Ayhan Günel, ikincisi Nihat Altuntaş, üçüncüsü ise Veli Dölek oldu. Birinciye 3 Bin TL, ikinciye 2 bin TL, üçüncüye ise bin TL oldu. Günel, şehir dışında olduğu için ödülünü kardeşi Mehmet Ali Günel aldı. Günel, Akdeniz Kazanlı’da yapılan tandırda ekmek pişiren kadın temasıyla kazanan isim oldu. Günel’e ödülü Akdeniz Belediye Başkanı M.Mustafa Gültak verdi. Birinci olarak rakiplerini geçen Ayhan Günel, ödül törenine görüntülü olarak telefonla bağlandı. Ödül töreni sonrası katılımcılar jürinin beğendiği 21 adet fotoğrafın sergilendiği alanı gezme fırsatı buldu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA