Önel; “Yeni Sanayi Sitesinin Davultepe de olmasını biz istemedik”




Tarih: 6 Temmuz 2021 Salı 16:16


S.S. Mezitli Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Bünyamin Önel, “Yeni Sanayi Sitesinin Davultepe de olmasını biz istemedik. Ama bize önerildi. Dediler ki burası uygundur. Hatta burası bize verildikten sonra Mersin Üniversitesi’nin 2014 yılı burası uygundur diye görüş raporu olduğu ortaya çıktı. Mersin Üniversitesi’nin, Mersin merkezde 4 bin 500 dükkana ihtiyacı olduğuna dair, öneri raporları çıktı” dedi.

S.S. Mezitli Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bünyamin Önel Yeni Sanayi Sitesinin yapımına karar verilen yerin tespitine kadar yaşanan süreci değerlendirdi. Daha önce bir kaç yer tespiti yapıldığını aktaran Önel, otobanın üzerinde bir yer verildiğini ancak yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda verilen bölgeye sanayi sitesinin yapılamayacağının belirlendiğini aktardı. Önel süreç hakkında, “Son olarak otobanın üzerinde yeşil alana dokunmadan bir çalışma başlattık. Çalışmayı başlattığımızda şehir stadyumundan TCDD’nin üzerindeki Doğluk köyü ve Bozonk köyüne kadar olan otobanın üzerindeki tüm alanları taradık. Bu çalışmada karşılaştığımız tüm parselleri çıkarttık. Bunun birçoğu orman çıktı. Birçoğu tapulu çıktı. Tapulu çıkan yerler de zeytin niteliğini altını çizerek söylüyorum zeytin olsun ya da olmasın ama tapu niteliği zeytin ise, anayasada bir zeytin yasası var. Bu yasa şunu söylüyor, ‘Tapu niteliği zeytinlik ise yüzde onu kadar diyor, yol geçirebilirsin’ diyor. Onun haricinde hiçbir yapılaşmaya müsaade etmiyor. Şimdi üst tarafta baktığımızda komple zeytin yasası ile karşılaştık. Diğer tarafta orman ile karşılaşıyoruz. Orman bakanlığı üç kuruma tahsis yapabiliyor. Sağlık Bakanlığı, Spor Bakanlığı ve Milli Eğitime. Onun dışında yer tahsisi yapamıyor. Biz bu çalışmaların sonucunda, orada bir şey yapamayacağımızı öğrendik gördük. Vilayette bir toplantı yapıldı. Dedik ki biz burayı yapamıyoruz. Bize yer gösterin. Dedik ki bu esnaf sanatkarın yeri gitti. Yeri artık ticari artı konut oldu. Sanayi diye bir şey kalmadı. Mezitli’nin içerisinde bina altlarındalar” açıklamasında bulundu.

 

“ŞU ANDA 430 DÜKKANA İHTİYAÇ VAR”

Önel;  “Zaten 132 dükkan yetmiyor. Şu anda Mezitli’nin 430 dükkana ihtiyacı var. Bugün baktığın zaman Kalede, Bozdoğanda, Davutefendi’de, Tece’de bina altlarında, mahalle aralarında bizim esnaflarımız çalışıyor. Vatandaştan sürekli şikayet geliyor. Vatandaş diyor ki, burada ses kirliliği, görüntü kirliliği var. Birçok arkadaşımızda kimyasal ile uğraşan var. Tehlikeli iş yapanlar var. Bunları kaldırın. Bunu Mezitli Belediyesi de söylüyor. Mezitli Belediyesinin daha önceden kendi yaptığı dükkanda defalarca şikayet edildi. Defalarca ceza yazıldı. Kaldırıldı. Dere kenarında çalışıyor. Yer yok. İşini yapacaksın yer yok, yeni kalfa yetişmiş yer yok, iş yeri açacaksın yer yok. Mevcut sanayiyi de kaldırmışız. E ne yapacağız o zaman? Ben şimdi tüm Mersin’e kamuoyuna soruyorum. Ne yapacağız biz? Şimdi valilikteki toplantı da büyükşehir belediye başkanımız Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanımız Mersin'in idari kısımları yaklaşık 15-16 kişilik grup halinde yer arayışına girildi. Yer arayışına girildiğinde Davultepe’de bahsedilen yeri biz istemedik. Oranın tarım entegre tesisi alanı olduğunu biliyoruz. Ama o zaman bize vilayetteki toplantı da 658 dönüm tüm Davultepe halkının da elini vicdanına koyup düşünmesi lazım. Bu bölgeye ne katar? Kokudan başka katacağı hiçbir şey yok. Zeytinyağı fabrikasının kokusu o bölgede herkes yaşıyor. Zaman zamanda şikayet ediyorlar. Vilayetteki toplantıda buranın sanayi olursa ne olacağı değerlendirildi. Ve 658 dönüm olan tarım entegre tesis alanını 2017 yılında 100 binliği 5 binliği yapılan bir yerin 334 yaklaşık olarak bir rakam otobanın batı tarafını bize gösterdiler. Bu alanın doğusu, güneyi ve batısı komple imarlı tarım arazisi. Burası bize verildi. Dediler ki burayı 100 binlik imar değişikliği yapın burayı sanayi yapın. Ve Çevre ve Şehircilik bakanlığına vali beyimizin önerisi ile 100 binlik imar değişikliği planı başladı. Şimdi Çevre ve şehircilik bakanlığı bu 100 binliği değiştirdi. Bu şekilde halloldu” ifadelerini kullandı.

 

“DAVULTEPE’ Yİ BİZE VERİN DİYE BİZ SÖYLEMEDİK”

Sanayi Sitesinin sadece Mezitli'nin değil tüm Mersin'in sorunu olduğunu belirten Önel, “Ben hep şunu söyledim. Hep Davultepe olsun, biz burayı istiyoruz. Biz bunu talep etmedik. Orayı istemedik ama bize önerildi. Dediler ki burası uygundur. Hatta burası bize verildikten sonra Mersin üniversitesinin 2014 yılı burası uygundur diye görüş raporu olduğu ortaya çıktı. Ve Mersin Üniversitesi’nin, Mersin merkezde 4 bin 500 dükkana ihtiyacı olduğuna dair, öneri raporları çıktı. Şimdi bu yer belirlenirken de bu kendi başına belirlenmiş bir yer değil. Bugünkü duruma geldiğimiz de tabi binlik planlarda yapıldı. Biz de diyoruz ki biran önce nasıl yapılır? Bu şehrin içerisindeki ses ve gürültü kirliliğini nasıl kaldırırız? Bu şehir nasıl feraha kavuşur diye çalışmalara başladık. Bu hakikaten Mezitli'nin sorunu değil Mersin'in sorunu. Bunu hep beraber ele almamız lazım. Bu Mersin’in projesi, asrın projesi diye boşuna söylemiyorum. Mersin'in genel sorunu” dedi. (Haber Merkezi)


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA