Kurban kesiminde bütün masraflar Büyükşehir’den




Tarih: 7 Temmuz 2021 Çarşamba 16:11


Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı-Veteriner Hizmetleri ve Mezbahaneler Şube Müdürü Mehmet Cücük, Kurban Bayramı dolayısıyla Mersin Büyükşehir Belediyesinin 25 mobil ve 8 mezbahane ise vatandaşlara hizmet sunacağını belirterek,

Haber- Gizem Konucu

Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı-Veteriner Hizmetleri ve Mezbahaneler Şube Müdürü Mehmet Cücük, Büyükşehir Belediyesi'nin kesim yerleri ile ilgili bilgiler verirken, vatandaşları da kurbanlık alırken dikkat etmeleri hususlar hakkında uyardı. Mersin Büyükşehir Belediyesi oalrak Kurban Bayramı'nda 8 mezbahane ve 25 mobil kesim üniteleri olmak üzere toplamda 33 kesim ünitesi ile hizmet vereceklerini belirten Cücük, "Kurban Bayramı'nda Büyükşehir olarak 8 tane mezbahanemiz var. 8 mezbahanemiz 4 gün tamamen hizmet verecek. Bunun yanında diğer ilçelerimizde ve özellikle yaz mevsimi dolayısıyla kişilerin yaylaya göç etmesinden dolayı, insan popülasyonun çok olduğu yayla yerlerinde mobil kesim üniteleri kuracağız. Toplam 33 yerde kesim yapacağız" dedi.

"VATANDAŞLARIMIZ TEMİZ VE SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE KESİM YAPABİLSİN"

Büyükşehir Belediyesi olarak bu kesimleri yapmalarının en büyük nedenlerinden birisinin vatandaşların sağlıklı ve temiz bir şekilde kesim yapması olduğunu belirten Cücük, "Ayrıca, hayvanların nakli sırasında meydana gelen yaralanmalar gibi sebepler olmasın istiyoruz. Son olarak da hayvanlara acı çektirmeden kesimini sağlamak en büyük nedenlerimizden bir diğeri. Bu 33 kesim ünitesinde günlük olarak tuttuğumuz halk eğitimden kasap belgeli 200 adet kasabımız, 80 kişi de yardımcı kasabımız bulunuyor. Bunun haricinde yaklaşık 100 kişi de belediyemizden görevli. Veteriner sağlık hekimleri, oradaki işlemleri takip edecek kişiler var. Biz Ramazan Bayramı'ndan itibaren yoğun bir şekilde çalışarak vatandaşların kesim sırasında herhangi bir sorun yaşamamaları için çabalıyoruz" ifadelerini kullandı.

"TAMAMEN HİJYENİK BİR ŞEKİLDE KURBAN SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK"

Kurban Bayramı'nda kesimlerin sabah namazından sonra başlayacağını ifade eden Cücük, vatandaşların belirlenen kesim yerlerine gelip sırasıyla işlem yapabileceklerini söyledi. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulması konusunda özellikle hasas davranılacağının altını da çizen Cücük, "Mobil kesim ünitemiz, mezbahanelerimizin minyatürü şeklinde. Hayvanlar yere temas etmeden, raylı sistem ile kesimi yapılacak. Yaklaşık 3 metreye 12 metre uzunluğundaki mobil kesim ünitelerimiz var. Hayvanlar 12 metrenin bir ucundan girecek, öbür ucundan askıdan çıkacak. 4 parça şeklinde poşetlenmiş ve paketlenmiş olacak. Tamamen hijyenik bir ortamda kurban sahiplerine teslim edilecek" şeklinde konuştu.

"KURBANLIKLARIN KARIŞMAMASI İÇİN BİLEKLİK SİSTEMİ UYGULUYORUZ"

Cücük, kurbanlıkların kesim esnasında karışmaması için bileklik sistemini uyguladıklarını da sözlerine ekleyerek, "Bileklikte bir numara mevcut, bunu hayvanın bacağına takıyoruz. Aynı numarayı kurbanın sahibine de veriyoruz. Raylı sistemden çıktığı zaman da hayvanını temiz bir şekilde teslim alıyor. Veteriner hekimlerimiz mobil kesim araçlarımızda ve mezbahanelerimizde hayvanların gerekli sağlık kontrolünü yapıyor, sağlıklı olup olmadığını kontrol ediyor. Muayenesi yapıldıktan sonra sağlıklı bir şekilde hayvan sahibine teslim ediyoruz. Hayvan eğer sağlıklı olmazsa mesela verem, kist gibi hastalığı var diye sahibine izah ediyoruz. Ve kesimini gerçekleştirmiyoruz" dedi. 

"KESİM YERLERİMİZ İLE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇMİŞ OLUYORUZ"

Vatandaşların kurbanlıklarını kendi kestikleri zaman sıklıkla hoş olmayan görüntülerin ortaya çıktığına da değinen Cücük, bu kesim yerleri ile oluşan bu görüntülerin önüne geçmeyi de amaçladıklarını belirtti. Cücük, "Vatandaş kendi kestiği zaman kesim esnasında ve sonrasında pislik ve kan oluyor her yer. Biz hem mezbahane hem de mobil kesim araçları ile birlikte bu çevre kirliliğinin önüne geçmiş oluyoruz. Mobil kesim ünitesini kurarken bizim dikkat ettiğimiz hususlar var. Suya yakın olacak, elektrik ve kanalizasyon sistemi olması gerekiyor. Elektrik kesintisi olursa diye de raylı sistemin çalışabilmesi için her birine jeneratör sistemini kuruyoruz. Herhangi bir arıza meydana geldiği zaman ekipmanımız hazır bir şekilde bekliyor. Ayrıca kesimlerin bittiği andan itibaren, mobil kesim ünitelerinin bulunduğu bölgeyi itfaiye ekiplerimiz yıkıyor. Yerler dezenfekte ediliyor, yıkanıyor, üzerine de sinekle mücadelemizi yapıyoruz. Dolayısıyla etrafta herhangi bir leke, iz bırakmadan bu işlemi tamamlamış oluyoruz. Sabah 7'den itibaren akşam saat 6'ya kadar mobil kesim ünitelerinde bu işlemler yapılacak. Mezbahaneler daha seri çalışacak ve bu dört günde hizmet vermeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

"KESİMLER ÜCRETSİZ"

Bazı belediyelerin bu hizmetleri para karşılığında yaptığını ifade eden Cücük, Büyükşehir Belediyesi olarak 25 mobil ve 8 mezbahaneden bu işlemler için kesinlikle ücret alınmayacağını vatandaşlara duyurdu. Cücük, "Bütün masraflar Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait olacak şekilde hizmet veriyoruz. Vatandaşlarımız da bu hizmetten memnun. Biz de vatandaşlarımıza sağlıklı bir şekilde et sunabildiğimiz için mutluyuz. Yakaköy mezbahanemiz için vatandaşlar gidiş, gelişde sıkıntı yaşamamaları için Belediye Başkanımız Vahap Seçer tarafından o hatta çalışan belediye otobüslerimiz gün boyu ücretsiz olacak" diye konuştu.

"KURBANLIKLARDA HAYVANLARIN KÜPELERİNE MUTLAKA BAKILMALI"

Cücük, kurban alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kurbanlık alacak kişileri özellikle hayvanların kulaklarında küpelerinin olup olmadığına bakması konusunda uyaran Cücük, "TÜRKVET denilen Tarım Bakanlığı'nın bir sistemi var. Hayvanın kulağındaki numara ile hayvanın hangi bölgeden geldiği, hangi aşıların yapıldığı gibi detaylar görülebiliyor. Satış yerlerinde de Tarım İl Müdürlüğü ve bizler tarafından yerinde ve canlı olarak kontrol yapıyoruz. Mobil ünitelerini de mümkün olduğunca satış yerlerinin olduğu yerlere yakın kurmaya özen göstereceğiz. İl Müftülüğü tarafından satış yerleri de vatandaşlarımızla paylaşılmış durumda. O satış yerlerinde İl Tarım Müdürlüğünde çalışan veteriner hekimi arkadaşlarımız hayvanların muayenelerini, pasaportlarını kontrol ediyorlar" dedi.

"DİŞİ HAYVANLARIN KESİLMEMESİNE DİKKAT EDİLMELİ"

"Tarım Bakanlığımızın aldığı çok doğru bir karar var" diyen Cücük, sözlerini şu şekilde sürdürdü:  "Mümkün olduğunca damızlık olarak kullanılan dişi hayvanların kesilmemesi, hayvan neslinin devamı açısından çok önemli. Mümkün olduğunca kesim için erkek hayvanlar tercih edilmeli. Develer için 5 yaş, büyükbaş hayvanlar için 2 yaştan büyük olması, koyun keçi için 1 yaş ve 6 aydan büyük annesi ve babası kadar yetişmiş olan kuzular, oğlaklar kesimi gelebilir.Hayvanın dışarıda gözüken yaralara da dikkat etmesi gerekiyor. Herkesin bayramını da şimdiden hem belediyemiz hem de kendi adıma kutlarım." Bayram sebebi ile kesim yerlerine şeker, kolonya ve su gibi ikramlarının olacağını da belirten Cücük, "Mümkün oldukça herkesi maske ile, sosyal mesafe kurallarına uyarak orada bulunmarını tavsiye ediyoruz. Biz ekstra olarak maskelerimiz, dezenfektan malzemelerimiz, ilk yardım, çantaları, poşetler, boneler gibi araç gereçlerimiz hazır bir şekilde bulunacak. Kesim ünitelerimizin çoğu pazar yerlerine yakın veya muhtarlıklara yakın şekilde olacak. Oralarda bulunan umumi tuvaletler de kullanılabilecek" ifadelerine yer verdi. Büyükşehir tarafından belirlenen kurban kesim yerleri ise şu şekilde; Anamur Kesimhane, Anamur Mobil, Aydıncık Mobil, Bozyazı Mobil, Çamlıyayla Kesimhane, Sebil Mobil, Erdemli Kesimhane, Sarıkaya Mobil, Erdemli mobil otopark, erdemli mobil kargıpınarı, erdemli aslanlı, gülnar kesimhane, gülnar mobil, Mut kesimhane, Mut Kozlar, Mut Sertavur, Silifke Kesimhane , Silifke Mobil, Silifke Gökbelen, Tarsus Kesimhane, Tarsus Mobil Turkuaz, Tarsus Mobil Bağlar, Tarsus Mobil 82 Evler, Tarsus Yenice, Tarsus Gülek, Yakaköy Kesimhane, Yenişehir Mobil Macit Özcan, Akdeniz Mobil, Mezitli Mobil, Toroslar Aslanköy, Toroslar Gözne, Toroslar Ayvagediği, Toroslar Korukent.


Etiket: kurban, mersin


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA