Mersin’de ihracat yapan ülke sayısı artış gösterdi




Tarih: 12 Temmuz 2021 Pazartesi 14:15


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) Nisan Ayı ticari, ekonomik verileri açıklandı. Ocak-Nisan ayı döneminde 170 ülkeye ihracat, 122 ülkeden ithalat gerçekleştiren Mersin’de ihracat yapan ülke sayısı artış gösterdi.

Haber- Sevcan Akgül

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) Nisan Ayı ticari, ekonomik verileri açıklandı. Ocak-Nisan ayı dönemine göre Mersin’in 2020 ticaret hacmi yüzde 29’luk bir artış gösterirken, yine aynı dönemde ithalat hacmi yüzde 7’lik bir artış gösterdi. İthalat ve ihracat hacmindeki artışı belirleyen sektör ise imalat sanayi sektörü oldu. Avrupa ve Afrika ülkeleri ihracatta, Asya ülkeleri ise ithalatta artış gösterdi. 2021 Nisan ayında ise ihracat hacmi aylık yüzde 4, yıllık yüzde 46’lık artışla 346 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yine aynı dönemde ithalat hacmi ise aylık yüzde 12, yıllık yüzde 30’luk artışla 305 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mersin ihracat hacmi artışında 2021’in Ocak-Nisan ayı döneminde ithalatın üzerinde gerçekleştirerek, dış ticaret fazlası güçlü genişlemesi ile birlikte 243 milyon dolara yükseldi. Ocak-Nisan ayı döneminde tarım sektörü ihracatta yüzde 1 artışla sınırda kalırken, imalat sektörü ise yüzde 51’lik ciddi bir artış yakaladı. Aynı dönemde tarım sektörü ithalatında “tahıl, baklagil ve yağlı tohum” kaynaklı yüzde 6’lık azalış; imalat sanayi sektöründe ise yüzde 15’lik artış kaydedildi. “Gıda ürünlerinin imalatı” ile "kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı" hem ihracat hem de ithalattaki büyümeye en fazla katkı sağlayan alt sektör grupları oldu.

İHRACAT YAPILAN ÜLKELERDE ARTIŞ VAR

Asya ülkeleri 2020’nin Ocak-Nisan döneminde Mersin ihracatı içerisinde yüzde 2’lik bir artış sağlayarak 538 milyon dolara yükseldi. Avrupa ülkeleri ihracatta yüzde 36’lık artışla 482 milyon dolar, Afrika ülkeleri yüzde 133’lük büyüme ile 258 milyon dolar olarak gerçekleşti. Avrupa ülkeleri ihracatında son üç aydır Asya ülkelerinde ise iki aydır yıllık bazda toparlanma devam ediyor. Ocak-Nisan ayı döneminde 170 ülkeye ihracat, 122 ülkeden ithalat gerçekleştiren Mersin’de ihracat yapan ülke sayısı artış gösterdi. Bir önceki yıla göre ihracat yapılan ülke sayısı 11 ülke olarak artarken, ithalat yapılan ülke sayısı 1 ülke olarak azaldı. Toplam ihracat hacminin yüzde 37’sini Mısır ve Rusya Federasyonu oluştururken, ithalatta ise yüzde 29’luk pay ile Rusya Federasyonu, Çin ve A.B.D. oluşturdu.

TÜRKİYE’DEKİ KONTEYNER LIMANLARI İÇERİSİNDE MERSİN 2. SIRADA

Mersin ve Taşucu Liman Başkanlıkları bazında elleçlenen yük trafiği Ocak-Nisan 2021’de yüzde 3'lük artışla 14,6 milyon tona yükseldi. Ocak-Nisan ayında toplam yük trafiği artış hızının geçen yılın altında kalmasında ithal edilen yükler etkili oldu. Liman Başkanlıkları bazında ihraç edilen yük trafiği 2020’nin Ocak-Nisan dönemine göre yüzde 10’luk artışla 7,1 milyon tona ulaştı. Aynı dönemde ithalat yüklerinde ise “petrol ürünleri”, “katı mineral yakıtlar”, “tarım ürünleri ve canlı hayvanlar” yük trafiğinde daralma meydana geldi. Dahili taşımacılık yükleri “petrol ürünleri”nin etkisiyle geçen yılın dört ayına göre yüzde 10’luk azalışla 568 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde transit yükler ise yüzde 83’lük artışla 391 bin tona yükselmesinde “makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler” yük grubu belirleyici oldu.  2021’in Ocak-Nisan döneminde Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarı yüzde 12’lik artışla 535 bin 600 TEU olarak gerçekleşmesinde; hem yükleme hem de boşaltma trafiği etkili oldu. Yılın dört aylık döneminde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre Türkiye’deki konteyner limanları içerisinde 2. sırada yer aldı. Mersin ve Taşucu liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı geçen yılın Ocak-Nisan dönemine göre yüzde 5 artarak bin 546 adet olarak gerçekleşti.

SERBEST BÖLGEDE İSTİHDAM YÜZDE 5 GERİLEDİ

Mersin Serbest Bölgesi’nde yaratılan istihdam 10 bin 177 kişiye geriliyerek yüzde 5’lik bir daralma oluştu. Faaliyet gösteren firma sayısı ise yüzde 1’lik sınırlı bir artışla 409 seviyesinde gerçekleşti. Bölgedeki istihdamda önceki iki aydır gözlenen artış, işyeri sayısında ise yatay seyir; Nisan ayında yerini azalışa bıraktı. Firmaların faaliyet ruhsatları özellikle “işyeri kiralama" ve “depo işletmeciliği” faaliyet konularındaki azalışın etkisiyle 2020’nin Nisan ayı sonuna göre yüzde 1,4’lük azalışla 635’e geriledi. Ülke gruplarına göre Türkiye ile Avrupa ülkelerine yapılan ithalat ve ihracat ile Asya ülkeleri ithalatı ticaret hacmindeki gelişmelerde etkili oldu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA