Mersin sokaklarında 15 yıldır meyan kökü şerbeti satıcılığı yapan Cemal Şekerli, meyan kökü şerbetinin faydalarından bahsetti. Şekerli, pandemi dönemine nazaran satışların biraz daha iyi olduğunu söyleyerek, “Mersin halkının meyan şerbeti pek ilgisi yok, bunun faydalarını bilmiyorlar, aslında faydaları saymakla bitmez. Şifalı bir bitki olmasının yanında Mersin halkının buna daha çok ilgi göstermesini bekleriz” dedi.
Haber- Mehmet Çetin
Meyan kökü baklagillerden olup, ırmak kanarlarında, sulak ve nemli yerlerde yabani olarak yetişir. Boyu yaklaşık olarak 100 santimi bazen 200 santimi bulabilen bu bitkinin yaprakları kanat şeklindedir. Ayrıca şerbeti yapılan bu bitkinin Mersin’de yaz sıcaklarının vazgeçilmez içeceklerinden bir tanesi olarak, sokaklarda uzun zamandır satılmakta. 15 yıldır meyan kökü şerbeti satıcılığı yapan Cemal Şekerli, meyan kökü şerbeti hakkında gazetemize bilgi verdi. Şekerli, “Bu Osmanlı’ya dayalı olan bir içecektir. Zamanında yeni doğan bebekleri bununla yıkarlarmış. Ayrıca mideye, böbreğe, idrar yoluna, taş düşürmeye, mide ağrısına, mide yanmasına, mide ülserine, karaciğer yağlanmasına çok faydası var” ifadelerini kullandı.
“FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ”
Mersin’de 15 yıldır meyan kökü şerbeti sattığını söyleyen Şekerli, “Öncellikle Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e şükranlarımızı sunuyoruz. Bizlere değer verip, şu anda Ulu Cami’nin önünde bulunmuş olan heykelimizi dikmektedir. Bu Osmanlı’ya dayalı olan bir içecektir. Zamanında yeni doğan bebekleri bununla yıkarlarmış. Ayrıca mideye, böbreğe, idrar yoluna, taş düşürmeye, mide ağrısına, mide yanmasına mide ülserine, karaciğer yağlanmasına çok faydası var. Mersin halkının meyan şerbeti pek ilgisi yok, bunun faydalarını bilmiyorlar, aslında faydaları saymakla bitmez. Şifalı bir bitki olmasının yanında Mersin halkının buna daha çok ilgi göstermesini bekleriz. Rehavet görmemesinin sebebi özellikle ilk defa içenler acı diyorlar ama halbuki öyle bir şey yok o daha önce hiç içmemiş olmasından dolayı öyle bir tat aldığını düşünüyor. İçtikten sonra şekerli ve bal gibi bir tat bırakır ağızda. Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep’e nazaran yine satışlarımız iyi yani bu her yerde böyle az bir ilgi görüyor. Bu şerbet meyan kökünden yapılıyor. Bu genellikle sulak yerlerde oluşan bitkilerdir. Bunlar dere kenarı vesaire sulak yerlerden toplanıp, fabrikaya gönderiliyor, daha sonra da fabrikada yıkanıp dezenfekte olup, tütün şeklinde çuvallanıp halka sunuluyor. Daha çok sıcak iklimlerde yetişir” şeklinde konuştu.
MEYAN KÖKÜ ŞERBETİNİN FAYDALARI
İçerdiği antioksidan etkisi ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirir. Ses kısıklığına iyi gelmesinin yanında balgam söktürücü etkisiyle rahatlatır. Sürekli yaşanan öksürüğün önüne geçme olanağı vardır. Ateş düşürücü ve ağrıları azaltıcı yönünde de etkileri vardır. Kabızlığa karşı iyi gelmesiyle berber kramp çözme etkisi de vardır. Siroz gibi karaciğer hastalıklarına ve Sedef hastalığı ya da akne ve sivilce gibi sorunlara karşı da etkisi vardır. Yaşanan peptik ülsere karşı koruma oluşturur.
Kış aylarındaki soğuk algınlığı grip ve nezle gibi hastalıklarla mücadele eder ve vücuttaki toksinleri dışarı atar, dalak ile böbrek gibi birçok organı da korur. Ferahlatıcı ve rahatlatıcı olmakla beraber sindirim sistemini korur ve hazımsızlığı önler.
|