Siyah incirin hasadı gerçekleşti. Siyah incir hasadında konuşma gerçekleştiren Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, “Üretim önemli ama markalaşmak, ürettiğimiz ürünün önce bölgede daha sonra da Türkiye’de hatta dünyada tanınması bir marka haline gelmesi en az üretim kadar önemli” dedi.
Haber- Behzat Özgür Beyazlar
Siyah incir hasadı, Akdeniz Bağlarbaşı Mahallesi’nde gerçekleşti. Siyah incir hasadına Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, Akdeniz İlçe Tarım Müdürü Mehmet Dinçer Göçmen, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı. Hasatta siyah incirin üretiminin önemine değinilirken, tanıtımı için yapılacak çalışmalardan da bahsedildi. Burada konuşma gerçekleştiren İlçe Tarım Müdürü Göçmen, siyah incirin katma değerinin yüksek bir tarım ürünü olduğunu belirtti. Henüz istenilen noktaya gelemediklerini de söyleyen Göçmen, “Biz istiyoruz ki gerek ülkemizde gerek dünyada siyah incirin tüketilirken bir siyah incir olarak değil de Bağlarbaşı siyah incir marka değeri olarak tüketilmesidir. Bunun için çabalıyoruz. 400 dekar bir üretim alanımız var. En büyük amacımız bunu yaygınlaştırmakla birlikte verimi de artırılmasını sağlamak” dedi.
GÜLTAK: “ERKEK İNCİR ÜRETİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATTIK”
İlçe Tarım Müdürü’nün ardından konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, siyah incirin güzelliğinden söz ederek, bu ürüne sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Belediye olarak Bağlarbaşı siyah incirini Türkiye’ye tanıtmak için her türlü çalışmaya yapacaklarının altını çizen Gültak, “Müdürümüz bize gelip, üniversite ile birlikte çalışmalar yaptıklarından bahsetti. İncir burada çok dökülüyor, bunlarla ilgili çalışmalar bitti. Dökülmesinin sebebi ise döllenme zamanındaki bazı eksiklikler olduğunu belirtti. Bizim araziye ihtiyacımız var dedi. Erkek incirleri yetiştireceğimiz yere ihtiyacımız var dedi. Bizim de burada 6 dönümlük bir arazimiz var. O arazinin 2,5 dönümünü bu erkek incirin üretilmesi noktasında kullanacağız. Arkadaşlarımız o bölgenin düzeltilmesini yapacaklar, etrafını telle çevirecekler. İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve sizlerin himayesi ile birlikte burada ekim yapılacak. Ekim sonucunda da önümüzdeki yıllarda da incirlerimiz daha iyi döllenecek. Daha çok ürün, daha çok hasat ve gelir olacak köye” ifadelerine yer verdi.
GÜLTAK’TAN HALI SAHA MÜJDESİ
Düzenlemesi yapılacak arazi ile üretimin daha da artacağına dikkat çeken Gültak, 6 dönümlük arazinin bir kısmına yapılacak olan halı saha için de vatandaşlara müjde verdi. Demo arazide erkek incirlerin yetişmesinin artması ile birlikte siyah inciri Türkiye’ye tanıtma noktasında daha ciddi adımlar atılacağını da sözlerine ekleyen Gültak, “İncirimizin çoğu yurt dışına gidiyor ama ne kadar çok üretirsek daha da köyümüze ticari anlamda bir para gelmiş olur. Muhtarımız sizlerden gelen yoğun talep olan halı sahayı bizlere iletmişti. Buradan da söyleyeyim, müjde vermiş olayım. Bayramdan sonra arkadaşlarımız çalışmalara başlayacak bir halı sahanız olacak. Bu 6,5 dönümün bir tarafı sizin çocuklarınız, gençleriniz için spor tesisi bir tarafta da geleceğiniz için bir demo arazi haline gelecek. Asfalt ve kaldırım konusunda ufak tefek sıkıntılar yaşıyoruz ama yakın bir tarihte Gaziantep’ten 15 milyon değerinde hibe aldığımız plent geliyor. Sonbahardan itibaren Akdeniz Belediyesi sıcak asfalt üreten bir belediye haline geliyor. Yine soğuk asfalt tesisimizi de tamamladık. Önümüzdeki seneden itibaren sizlere mucur vermeyeceğiz. Bahçe yollarına da soğuk asfalt dökeceğiz. Hem sağlıklı olacak hem de kalıcı olacak” ifadelerine yer verdi. Aydıncık’ta çıkan yangın ile ilgili üzüntüsünü de dile getire Gültak, “Yüreğimiz yanıyor. Sayın Tarım Bakanımız, Sayın Valimiz bölgede. Bu bölgenin poyrazı çok yoğun. Poyraz 2-3 gün sürüyor. Herkes var gücüyle çalışıyorlar. Umarım yangın bir an önce söndürülür, zararlarımız da az olur diyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
PAMUK: “ÜRETİM KADAR MARKALAŞMAK DA ÖNEMLİ”
Gültak’ın ardından konuşma gerçekleştiren Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk ise, pandemi ile birlikte tarımın öneminin artığına dikkat çekti. Tarım sektörünün çok stratejik ve önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Pamuk, “Bizler belki petrolsüz yaşayabiliriz ama ekmeksiz yaşayamayız. Pandemi süreci bize bir kez daha bunu hatırlattı” dedi. Akdeniz olarak tarım açısından son derece şanslı olduklarını da belirten Pamuk, “Gerek üretim potansiyeli gerekse tarımsal çeşitlilik açısından son derece zengin bir bölgedeyiz. Örtü altı sera üretiminden, meyvecilik üretimine, tarla bitkilerinden, her türlü tarımsal üretimin potansiyelinin çok yüksek olduğu bir ilçeyiz. Bunun harekete geçirilmesi, bunun daha da üst noktaya çıkarılması son derece önemli. Bağlarbaşı, incir üretimi konusunda çok büyük bir bilgi birikimi ve önemli bir potansiyele sahip. Yıllık 150 ton civarında bir üretim gerçekleşiyor. Üretim önemli ama markalaşmak, ürettiğimiz ürünün önce bölgede daha sonra da Türkiye’de hatta dünyada tanınması bir marka haline gelmesi en az üretim kadar önemli” ifadelerine yer verdi. Bağlarbaşı siyah incirin markalaşması konusunda birliktelik ve çaba içerisinde olduklarını da söyleyen Pamuk, “Akdeniz Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü olarak gözümüz Bağlarbaşı’nda. Bilimsel yöntemler, bilimsel gelişmelerin tarıma aktarılması, üreticilerimize bu konuda bilgilendirme yapılması konusunda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Belediyemiz hem üretim potansiyelinin artırılması hem de markalaşması konusunda 3-4 yıldır olduğu gibi bugün de çok büyük destek veriyor. Bu noktada belediyemize de katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
|