Seçer: “Üretim bizi kurtaracak, üretmezsek tükeniriz”




Tarih: 29 Temmuz 2021 Perşembe 16:10


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi’nde gerçekleştirilen ‘Sera Naylonu, Sera İpi ve Mikrobiyal Gübre Dağıtımı’ törenine katıldı. Başkan Seçer, üretimin önemine dikkat çekerek, “Üretim, üretim, üretim. Bizi kurtaracak olan üretim. Üretmezsek tükeniriz” dedi. Dağıtımlar kapsamında Büyükşehir Belediyesi toplam bin 71 üreticiye sera naylonu, sera ipi ve mikrobiyal gübre desteğinde bulundu.

Kazanlı Hal Tesisi’nde yapılan törene Başkan Seçer’in yanı sıra CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ve Cengiz Gökçel, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gülgen, CHP il ve ilçe yöneticileri, Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve oda temsilcileri ile muhtarlar ve çok sayıda üretici katıldı. Törendeki konuşmaların ardından Başkan Seçer tarafından kadın üreticilere temsili olarak sera ipi, sera naylonu ve mikrobiyal gübre verildi. Tarımın tüm dünya için önemini vurgulayarak konuşmasına başlayan Seçer, şunları söyledi: “Burada tevazu sahibi olamayacağız. Şu gün ülkeyi yöneten Türkiye’deki makro tarım politikalarını yapan bakandan bürokrasisine kadar Cumhuriyet Halk Partisi’nin kadrolarından tarımı çok daha iyi bilmiyor ya da bizden çok daha iyi yönettiklerini hatta iyi yönettiklerini söyleyemem. Bu konuşmayı 2,5 yıl önce yapsaydım biraz havada kalırdı ama bu tarihte yapmam önemli. 31 Mart seçimlerinden sonra geçen süre yaklaşık olarak 27 ay. 28. ayın içine evrileceğiz. Bu kısıtlı süre içerisinde Türkiye nüfusunun yüzde 45’i Türkiye ekonomisinin yüzde 72 hacmini yöneten Ankara’dan İstanbul’a, İstanbul’dan Hayat’a, Antalya’ya, Adana’ya, Mersin’e, Eskişehir’e, Tekirdağ’a, Muğla’ya, Aydın’a kadar 11 büyükşehir belediye başkanlarının yönetim anlayışının, ferasetinin, çalışkanlığının ortaya koyduğu vizyonu elini vicdanına koyup düşünen herkes der ki ‘Vahap Seçer doğru söylüyor’.”

Seçer, CHP’li belediyelerin tarımın, tarımsal üretimin değerini bildiğini, bütçelerinin önemli bir kısmını tarıma ayırdıklarını ve üreticilere destek olduklarını ifade ederek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi de bu değerli belediyelerden bir tanesi. Emek ediyoruz, 24 saat çalışıyoruz. Gecemizi gündüzümüzü halkımız için vakfetmişiz. Burada artık bağırarak söyleyelim herkes duysun ki iktidar bu kadrolara verilsin. Türkiye’deki her bölgedeki tarımı Ankara’dan yönetecek olan bakan bizim anlayışımızda, bizim zihniyetimizde olsun. Diğer alanları yönetenler bizim anlayışımızda, bizim ferasetimizde olsun da Türkiye’ye bakın neler yapıyoruz hep beraber göreceğiz. İnşallah bugünlerde yakındadır ben görüyorum. İktidar olacağımızı görüyorum” diye konuştu.

 

Tarım ve hayvancılık destekleri devam edecek

Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar kentin her noktasına ayrımcılık yapmadan, taraf tutmadan hizmet götürdüklerini belirten Seçer, yaptıkları önemli tarımsal desteklerde de hayvancılık desteklerinde de kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyledi. Başkan Seçer, ayakları yere basan projeler ile bu destekleri sağlarken siyasi taraf tutmadıklarının altını çizdi. Kaz dağıtımı içeren Kazanç Projesi’nden küçükbaş hayvan desteğine yönelikHaydi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’ne, arı yetiştiricilerine yapılan malzeme desteğinden lavanta distilasyon ünitesine, hamur yoğurma makinesinden erik ve zeytin boylama makinesine her bölgenin ihtiyacına göre her türlüdesteğin yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini söyledi. Seçer, fide, fidan ve tohum desteklerinin de devam edeceğini, ayağı yere basan projeleri hayata geçirdiklerini vurguladı.

 

BÜYÜKŞEHİR, KABA YEM DESTEĞİ VERECEK

Seçer, Birleşmiş Milletler Göç Örgütü tarafından hibe sağlanan, Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin iş birliğiyle tamamlanan Güneş Enerjisi ile Kurutma Tesisi’nde 25 kadının istihdam edildiğini ve bölgenin ürünlerinin kurutulduğunu anımsattı. Seçer, 1936 yılında tarımı öğretmek ve tarım kooperatiflerini yaygınlaştırmak amacıyla Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve yakın zamanda açılışı gerçekleştirilen Gazi Çiftliği’nde kadın üreticilerin kent genelinde refüjleri süsleyen zakkum fidelerini ürettiklerini söyledi. Seçer, “Üretim, üretim, üretim... Bizi kurtaracak olan üretim. Üretmezsek tükeniriz” diye konuştu.  İlerleyen günlerde Tarsus, Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Çamlıyayla ve Yenişehir’de 40 üreticiye kaba yem desteği verileceğini belirten Seçer, “En fazla 10 baş büyükbaşı olan, süt üreten üreticimize her birine 5 ton silaj, kaba yem vereceğiz yüzde 50 hibeli. Bunların dağıtımını önümüzdeki günlerde devam edecek” dedi.

 

“GERÇEKTEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE BU TARIMSAL DESTEKLERİ SAĞLIYORUZ, KILI KIRK YARIYORUZ”

Başkan Seçer, geçen yıl Kazanlı’da sarı yapışkan tuzak dağıttıklarını, seracıların en büyük sorunu olan sinekle mücadele için bu desteği sağladıklarını belirterek, bu yıl da 3 farklı alanda desteklerin devam edeceğini söyledi. Seçer, sözlerine şöyle devam etti: “Bir tanesi örtü altı üreticiler için sera naylonu, bir diğeri sera ipi desteği, bir diğeri de mikrobiyal gübre. Gerçekten örtü altı üretim en fazla birim alana bir çiftçinin sermaye bulması ya da işletme sermayesi gerekli olan bir üretim alanı. Birim alana yapacağınız masraf çok fazla. Biz Adanalıoğlu Mahallesi, Limonlu Mahallesi ve Akdeniz Mahallesi’ne yine buraya Kazanlı’ya bağlı Kazanlı, Hürriyet ve Cumhuriyet ile Karaduvar’da toplam 7 mahallemize bu desteği veriyoruz. Bazı spekülasyonlar oldu. Biz zengin üreticilere falan bu desteği vermiyoruz. Spekülatif, provakatifhaberlere de pek itibar etmeyin. Biz gerçekten ihtiyaç sahiplerine bu tarımsal destekleri sağlıyoruz, kılı kırk yarıyoruz. Bizden sera naylonu desteği alacak üreticinin en fazla 5 dekarlık üretim alanı olacak. Biz şu anda 12’si kadın toplam 71 üreticimize destek veriyoruz. Üreticilerimizin 2 dekarlık sera alanının 1 dekarlık kısmının naylonunu veriyoruz. Yani yüzde 50 sera örtüsünü biz sağlamış olacağız. Diğer bir desteğimiz; sera ipi desteği. Limonlu, Akdeniz, Adanalıoğlu Mahallelerinde, Kazanlı, Cumhuriyet, Hürriyet Mahallelerinde bu bölgede. Yine Sarıibrahimli, Abdullah Şahutoğlu ve Homurlu Mahalleleri olmak üzere toplam 9 mahallede üreticilerimize destek vereceğiz. Bu üreticilerimiz 82’si kadın toplamda 800 üretici. Her bir üreticiye 1 dekarda kullanılmak üzere bir çuval yani 15 kilogramlık sera ipi desteği vereceğiz. Toplamda da söylediğim gibi 800 üreticimiz 800 dekar alan için bizden 12 bin adet bobin almış olacaklar. Diğer bir destek kalemimiz; mikrobiyal gübre. Bu gübre çeşidi önemli. Burada aşırı bir kimyasal kullanımının da önüne geçiliyor mikrobiyal gübrede. Bu da toprak için iyi bir durum çünkü verimliliği, kaliteyi arttıran bir durum. Burada da Homurlu, Abdullah Şahutoğlu, Şakirgülmen ve Karacaillyas’ta 5’i kadın toplam 200 çiftçimize kişi başına 3 litre mikrobiyal gübre desteğini veriyoruz. Burada üretici başına da 5 dekar alanda kullanılmak üzere 3 litre mikrobiyal gübreyi üreticilerimize vereceğiz. Bunlarda üç periyot halinde uygulama yapacaklar. Toplam üç projemizde de bin 71 üreticimizi desteklemiş olacağız.” (Haber Merkezi)

 


Etiket: mbb, vahapseçer, kazanlı, sera


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA