Günay: “2021 yılının ilk 7 ayında 111 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti”




Tarih: 9 Ağustos 2021 Pazartesi 14:53


Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin, Türkiye’de meydana gelen kadın cinayetleri ve kadına şiddet olayları ile ilgili gerçekleştirdiği basın toplantısında konuşan Merkez Başkanı Av. Arzu Günay, 2021 yılının ilk 7 ayında 111 kadın, şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini öne sürerek, kadın cinayetlerinin son 10 yılda 3 kat arttığına dikkat çekti.

Haber- Gizem Konucu

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi,  Türkiye’de artan kadın cinayetleri ve kadına şiddet olayları ile ilgili basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasında konuşan Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir, kadına yönelik şiddetin artmasına farkındalık yaratmak amacı ile basın toplantısı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Bildiğiniz üzere son günlerde kadına yönelik şiddet iyice artmış durumda. Biz her daim kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla Mersin Barosu olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Bu noktada da öncellikle İstanbul Sözleşmesi ve kadına yönelik tüm yasaların uygulanması yönünde Mersin Barosu olarak her daim bunun denetçisi olacağımızı sizlere duyurmaktayız” dedi. Özdemir’den sonra Kadın Hakları Merkezi adına konuşma gerçekleştiren

Merkez Başkanı Av. Arzu Günay, art arda yaşanan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet ve sebepleri ile ilgili açıklamalarda bulunmak için bu toplantıyı düzenlediklerini ifade ederek, “Gün geçmiyor ki kadın cinayeti, kadına karşı şiddet haberleri ile uyanmayalım. Ülkemizde art arda gelen kadın cinayetleri maalesef durdurulamıyor. Ankara’da 21 yaşındaki Aleyna Çakır'ın ölümünün şüphelisi Ümitcan Uygun onca delile rağmen tutuksuz yargılanmakta iken, şimdide 25 yaşındaki Esra Hankulu’nun şüpheli ölümü nedeniyle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Aynı şahıs annesi Gülay Uygun'un şüpheli ölümü nedeniyle gündeme gelmişti. Aleyna Çakır’ın öldürülmesi ile ilgili tüm deliller Ümitcan Uygun’u işaret ederken tutuklanmamış olması, bir kadın cinayetinin daha işlenmesine yol açmıştır” ifadelerini kullandı.

 

“İSİMLER FARKLI AMA VAHŞET HEP AYNI”

Geçtiğimiz haftalarda meydana gelen kadın cinayetleri ile ilgili de konuşan Günay, “Yine geçtiğimiz hafta Antalya’da 21 yaşındaki Azra Gülendam Haytaoğlu, Kahramanmaraş’ta 47 yaşındaki Emine Gökkız, Kocaeli’de 18 yaşında Sude Akarsu vahşice katledilmiş, erkek şiddetinin kurbanı olmuştur. Bursa’da 32 yaşında Gülfem Alay eski eşi tarafından, İzmir’de 21 yaşında Şenay Ay sevgilisi tarafından tabancayla vurulmuştur. Ankara’da 18 yaşında Eda Nur Kaplan 2 erkeğin cinsel saldırısına uğramış, polise şikayette bulunmuş, şüphelilerden birisi yakalanıp serbest bırakılmış, diğeri ise aranmaktadır. Eda Nur Kaplan Annesine ‘yaşadıklarıma dayanamıyorum’ şeklinde not bırakarak intihar etmiştir.

İsimler farklı ama vahşet hep aynı. Kadınlarımızın bir bir katledilmesine artık tahammülümüz yoktur” ifadelerine yer verdi.

 

“BU SUÇLARIN FAİLLERİ KADAR, TUTUKLAMAYANLAR DA BU SUÇUN ORTAĞIDIR”

2021 yılının ilk 7 ayında 111 kadının, şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini öne süren Günay, kadın cinayetlerinin son 10 yılda 3 kat arttığına dikkat çekti. Günay, “Kadına karşı şiddet gün be gün artarak çoğalmaktadır. Kadına yönelik şiddetin ve bu şiddetin yaygın sonucu olan kadın cinayetlerinin önemli bir sorun olduğu Türkiye’de, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı alınması, şiddetle mücadelenin hukuki temellerini zayıflatmış, devlet bu kararla kadınları şiddete karşı koruma, şiddeti önleme ve failleri cezalandırma sorumluluğunu reddetmiştir. Hayatın her alanında, şiddetin her türlüsüne maruz kalıp, birer birer öldürülen tüm kadınlar için haykırıyoruz. Bu suçların failleri kadar, susanlar da, hesap sormayanlar da, faillere cezasızlıkla cesaret verenler de, tutuklamayanlar da bu suçun ortağıdır. Yaşamdan koparılan her bir kadın, geleceğimizden koparılan bir umuttur” şeklinde konuştu.

 

“ÖNLEMLER ALINMALI Kİ, BİR KADIN DAHA ARAMIZDAN EKSİLMESİN”

Günay, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa tahammüllerinin kalmadığını belirterek, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bizlerin artık, kadının yaşam hakkının ihlaline ve kadının kadın olmasından dolayı uğradığı her türlü şiddet ve ayrımcılığa tahammülü kalmamıştır. Kadını ötekileştiren, kadınların eşit ve özgür yaşam hakkına ket vuran, kadınları en temel hakkı olan yaşam hakkından mahrum eden zihniyetle mücadele etmeye devam edeceğiz.  Kadınları koruyan yasalar eksiksiz uygulanarak ciddi önlemler alınmalı ki, bir kadın daha aramızdan eksilmesin. Her gün artan, üstelik normalleştirilmeye çalışılan bu vahşetin durdurulması ve kadının yaşam hakkının korunması için devleti ve yetkililerini bir kez daha göreve çağırıyoruz.  Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak, gerçeklerin gün yüzüne çıkması ve faillerin hak ettiği cezayı alması için yasal süreçlerin sonuna kadar takipçisi olacağız.”


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA