Aktay: “Böyle bir anlayışa karşı direnişe geçip, mücadele etmek lazım”




Tarih: 12 Ağustos 2021 Perşembe 17:53


Mersin Cumhuriyet Halk Partisi il yönetimi, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette tasarruf tedbirleri ile ilgili konuşulurken, konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, “Burada böyle bir anlayışa, karşı direnişe geçmek ve mücadele etmek lazım. Burada yerelin her anlamda birlikte hareket etmesi gerekir. Belediyelerin, yerel basının, STK’ların bir ortak anlayış ile hareket etmeleri halinde bu durum püskürtülür. Türkiye’nin bu noktadan sonra başka çıkışı yok” dedi.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Mersin Cumhuriyet Halk Partisi il yönetimi, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Cemiyetin yeni yerinin hayırlı olmasını dileyen ve buranın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür eden İl yönetimi, tasarruf tedbirleri hakkında da açıklamalarda bulundu. Ziyarette Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı R. Kaya Tepe, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Akdeniz İlçe Başkanı Semih Palamut, CHP İl Başkan Yardımcısı Eymen Mannah, Şerife Arıcı Yıldız, Medet Demir ve Zafer Özbey ve basın mensupları yer aldı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı R. Kaya Tepe, il yönetimine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederken, kent gazetecilerinin sorunları hakkında da konuştu. Başkan Tepe, “Kent gazetecileri açısından mekanın çok önemli olduğunu her zaman ifade etmiştik. Kurumsallaşmanın, bizim rahat çalışmamız için, gazetecilerin daha özgür ve demokratik ortamda görevlerini yapabilmeleri için çatıların çok önemli olduğunu söylemiştik. Bu bizim kendi binamız değil ama mükemmeli bulmak çok zor. En azından iyiye razı olmak gerekiyor. Biz ileride kendi binamıza taşınmanın mutluluğunu inşallah yaşarız. Son dönemde kent gazetecilerinin sorunları ile ilgili sizleri bilgilendirmek isteriz. Siyasi partiler, gazeteciler kamu adına hizmet ediyorlar” dedi.

 

TEPE: “GAZETECİLER İÇİN YAŞAM ALANLARININ OLUŞTURULMASI LAZIM”

Başkan Tepe, tasarruf tedbirlerinin basını son derece zora soktuğunun da altını çizdi. Teşvik veya destek paketi beklerken böyle bir tasarruf tedbiri ile karşı karşıya kalmanın basını zora soktuğunu ifade eden Tepe, “Kent gazetecileri özellikle son genelge ile çok zor durumda kaldılar. Tasarruf tedbirlerinin kent gazetecilerinden başlaması bizim açımızdan çok üzücü. Bu zor dönemde teknolojinin değişmesi, pandemi süreci ile birlikte çok zor ve sıkıntılı süreç yaşayan gazeteciler, bir teşvik veya destek paketi şeklinde desteklenmesini beklerken bir anda tasarruf tedbirleri adı altında bu durumla karşı karşıya kaldı ve bu tasarruf tedbirleri sonuçta bizim gazetecilerimizin ve kurullarımızın yaşaması önünde çok ciddi sorun oluşturdu. Bunun aşılması gerektiğine, bu durumun tekrar görüşülmesi gerektiğine ve çözümlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Demokratik yapının en önemli yapı taşları gazetecilerdir. Gazeteciler için yaşam alanlarının oluşturulması ve önündeki engellerin kaldırılması lazım. Bu engellerin kaldırılması için mücadele edilmesi lazım. Bu çıkan genelge bizi çok üzdü. Her platformda bunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz” diyerek genelge ile ilgili çözüm için adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

 

ANTMEN: “BUNLAR ANTİDEMOKRATİK YAKLAŞIMLARDIR”

Tepe’den sonra konuşma gerçekleştiren CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, yerel basının önemli olduğunu vurguladı. Siyasetçiler ve milletvekilleri olarak basına kendilerini anlatmanın önemine değinen Antmen, “Basın bizi kitlelere ulaştırmazsa yaptığımız hiçbir şeyin anlamı kalmaz. Biz CHP olarak iktidarı hedefleyen bir partiyiz. Halkımızla Mersin’in her yerinde olduğu gibi Türkiye’nin her yerinde temas etmeye çalışıyoruz ve yaptığımız her şey sizlerin sayesinde halkımızla buluşuyor. Bunun için teşekkür ederiz. İş, kent gazetecilerinin sorunlarına geldiğinde daha acı bir yönü var. Ben mecliste adalet komisyonu üyesiyim. Biz mecliste özellikle çırpınıyoruz, basına sansür uygulanmaması, basınımızın gazetelerine, televizyonlarına RTÜK aracılığıyla, Basın İlan Kurumu aracılığıyla baskı yapılmamasını söylüyoruz. Yerel basının desteklenmesini söylüyoruz. Fakat en son sözde bir tasarruf genelgesi ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı da bundan muaf tutularak belediyelerin, yerel kent gazetecilerine büyük bir darbe olarak destek olunmamasını istemesiyle karşımıza çıktı. Bunlar antidemokratik yaklaşımlardır” ifadelerine yer verdi.

 

“YEREL BASININ DESTEKLENMESİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM”

Yerel gazetecinin veya ulusal gazetelerin bir siyasi görüşü olabileceğini ama önemli olanın gazetecilerin görevini objektif şekilde yapması olduğunu sözlerine ekleyen Antmen: “Yerel basının desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Basın olmazsa, basın özgür olmazsa bu ülkede demokrasi olamayacağına inanıyorum. Mersin’de gazetecilerin ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin yanında olduğumuzu tekrar tekrar arz etmek istiyorum. Kararname ile ilgili iki tür problem var. Birincisi liyakatsizlik. O kararnameyi nasıl yazıyorlar? Nereye çekseniz oraya uzuyor. Belediyeleri sayıştay denetiminde zora sokuyorlar” şeklinde konuştu.

 

AKTAY: “YERELİ SİNDİRİRSENİZ GERİYE BİR ŞEY KALMAZ”

Antmen’den sonra açıklamalarda bulunan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktayasıl meselenin demokrasi meselesi olduğunu ifade etti. Türkiye’de demokrasi adına kırıntı bile kalmadığını öne süren Aktay, “Türkiye’de artık demokrasi adına kırıntının bile kalmaması ve tüm kurum ve kuralların bir bir yok sayılması yok edilmesi anlayışı hakim. Bu da 2017’de değişen anayasa ile başladı. Rejim değişikliğine gidildi. Bir bir yereli yok edecekler. Yerel adına ne varsa yok edecekler. Yerel olmasa çağımızda demokrasi olmaz. Yerel yönetimler üzerine gidiyorlar, her şey merkezileşiyor. Türkiye’de tek irade deniliyor. Yereli sindirirseniz geriye bir şey kalmaz” dedi.

 

“YERELİN HER ANLAMDA BİRLİKTE HAREKET ETMESİ GEREKİR”

Aktay, yerelin her anlamda birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Burada böyle bir anlayışa, karşı direnişe geçmek ve mücadele etmek lazım. Burada yerelin her anlamda birlikte hareket etmesi gerekir. Belediyelerin, yerel basının, STK’ların bir ortak anlayış ile hareket etmeleri halinde bu durum püskürtülür. Türkiye’nin bu noktadan sonra başka çıkışı yok. Bu mücadele başlatılmalı ve bu sandığa yansıtılmalı. Bu anlayış gitmeli. İki anlayış var biri tek adamı savunuyor. Yangın bölgesinde helikopterlerin uçması için bu kişinin sözü bekleniyor. Bakanlıklar yok sayılıyor. Yasama, yargı, yürütmede de aynı şekilde. Onun için burada herkese görev düşüyor. Kimse bu mücadelenin dışında kalamaz. Herkes nasibini aldı bu anlayıştan. Köylü, esnaf, üretici, yerel basın, yerel yönetimler. Veya her şeyin kurallara göre işlediği, kurumların tekrar hayat bulduğu ve Türkiye’nin bu şekilde yönetildiği demokratik bir sistemde güçlendirilmiş, iyileştirilmiş parlamenter sistem. Türkiye artık bunun mücadelesine girdi. Ne yazık keşke böyle bir şey yaşamasaydık ve böyle bir şeye ihtiyaç duymasaydık. Burada birleşilmeli. Temel hedef bu ve bu hedefe doğru birlikte yürümek gerekiyor. Siyasi partiler, yönetimler, yerel yöneticiler, belediyeler, yerel basın, yerel kurum ve odalar bir ortak irade geliştirmek zorunda” şeklinde konuştu.

 

“CUMHURİYET HALK PARTİSİ’NE ÜYELER DAHİL İŞTEN ÇIKARILANLAR VAR”

Bir gazetecinin Aktay’a Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden işten çıkarılma iddiaları ile ilgili soru sorması üzerine cevap veren Aktay, “Ben bu şehrin CHP il başkanı olabilirim ama bunu hiçbir yerde telaffuz etmedim. Bu belediyenin tasarrufu.Çalışmak istediği bir kadro var ona göre, o da verimliliği esas alıyor. Birinci derecede bütçe disiplinine dikkat ediliyor, ikincisi olarak da bu kadar kısıtlamaya rağmen, gelir kısıtlamasına borç düşüyor. Borç ödeniyor, belediye borç da alamıyor zaten. Kesinlikle inanın liyakatte hiç partisine bakmadan, Cumhuriyet Halk Partisi’ne üyeler dahil işten çıkarılanlar var. Çıkarılma sebepleri de ya disiplinsizlik yapılmıştır ya da buna benzer sebeplerdir. Başkan o konuda gözünü kapatıp vicdanını açıyor, parti gözetmeksizin, net ve samimi şekilde davranıyor” ifadelerine yer verdi.

 

“HER GELEN PARTİ KENDİ KADROSUNA KENDİ PARTİLİSİNİ YERLEŞTİRİLMEKTEN VAZGEÇMELİ ARTIK”

Aktay, işten çıkarılanların hizmetlerini sabote edenler olduğunu da dile getirerek, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Kimleri işten çıkarıyor biliyor musunuz? Resmen hizmetleri sabote edenleri işten çıkarıyor, ben kendim şahit oldum bu duruma. Yani belediye başarılı olmasın diye, araçları bozanları, tehlikeli bir şekilde otobüs kullanan otobüs şoförlerini, içkili iken araç kullanan şoförleri işten çıkarıyor. Yani herhangi bir partiye mensup olan bir işçiyi çıkarmıyor belediye işten. Kendi patisine yıllardır üye olan işçileri çıkardığını görüyorum ben, kaldı ki sırf karşı taraftan bir tepki gelecek diye işini yapmayan ya da sabote eden işçiyle çalışacak değil. Çalışmıyor, aleyhine çalışıyor, sadece oturuyor, aleyhine propaganda yapıyor, sabote ediyor bunlar da var belediye de başkanın yapacağı tek şey işten çıkarmak olur. Onlar varken de aynı iş yapılıyordu, onlar yokken de şu anda aynı iş yapılıyor, partisine bakılmaz işçinin, çalışıp çalışmadığına bakılır. Bu konu da bir yorum yapmadan önce kesinlikle araştırılması gerekir. Hiç kimse, hiçbir şekilde partisine bakılarak da işten çıkarılmadı, başkanın da yapısında bu yok, kadrolara baktığınızda zaten her görüşten insanların yer aldığını göreceksiniz. Kentin barışı için konu ne olursa olsun objektif bir şekilde yaklaşın. Türkiye artık kurumsallaşmalı, her gelen parti kendi kadrosuna kendi partilisini yerleştirilmekten vazgeçmeli artık.”


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA