Meteor yağmuru görsel şölen yarattı




Tarih: 15 Ağustos 2021 Pazar 17:55


Her sene Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan meydana gelen Perseid meteor yağmuru, bu sene de izleyenlere görsel bir şölen yarattı.

Haber- Gizem Konucu

Perseid meteor yağmuru, bu sene 17Temmuz- 26 Ağustos tarihleri arasında görülürken, en etkin olduğu tarihler olan 11-13 Ağustos gecelerinde izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı.  1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşur. Yılda bir gerçekleşen gökyüzü şöleninde, dev gezegen Jüpiter’in çekimi sayesinde saatte 200 göktaşı izlenebiliyor. Swift-Tuttle Kuyruklu yıldızı, dünyanın yörüngesinden tekrar tekrar geçtiği bilinen en büyük cisim olması ile birlikte 1992 yılında güneş etrafındaki dönüşü sırasında dünyanın yakınından geçti. Dünyanın her yıl kuyruklu yıldızın geride bıraktığı toz ve parçacıkların içinden geçmesiyle, Perseid Meteor Yağmuru adı verilen görsel şölen ortaya çıkmaya devam ediyor.

 

“HERKES HAYATINDA EN AZ BİR KERE BUNA ŞAHİT OLMALI”

Mersin’de de meteor yağmuru meraklıları, şehrin ışıklarından uzak yerlerde bu görsel şölenin tadını çıkardı. Mersin’in Taşucu Mahallesin’de de vatandaşlar şehir merkezinden uzak yerlere giderek, meteor yağmurunu izleyip, anın tadını çıkardılar. Meteor yağmurunu izleyenlerden Meltem Kuyumcu, “Neredeyse her sene izlemeye çalışıyorum. Ortaya çok güzel görüntüler çıkıyor. Özellikle şehir ışıklarından uzak, karanlık bir ortamda meteor yağmuru olmasa bile yıldızların o güzelliğini görebiliyorsunuz. Bugün de burada arkadaşlarımla birlikte meteor yağmurunu izlemek için geldik. Birkaç saat içerisinde onlarca meteor gördük. Kimi çok ufak belli bile olmayan göktaşları vardı. Ama bazıları ise arkasında bıraktığı ışıkla kendini hayran bırakıyordu” dedi. Meraklısına Perseid’i izlemeyi tavsiye eden Kuyumcu, “Bence kesinlikle kaçırılmaması gereken bir doğa olayı. Hem eşsiz bir güzellik izleyebiliyorsunuz hem de biraz olsun şehir merkezinden uzaklaşarak o sakinliğin keyfini çıkarıyorsunuz. İmkanı olan herkes hayatında bir kere olsun buna şahit olmalı” ifadelerini kullandı. Perseid meteor yağmurunu kaçıranlar ise bir sonraki meteor yağmurları ile bu anın tadını çıkarabilirler. Ağustos ayından sonra, Ekim ve Kasım aylarında meydana gelen meteor yağmurları gözlemlenebilecek. Ejderha (Draco) Takımyıldızı 6-10 Ekim gecesi, (Orion)Takımyıldızının parlak yıldızı Betelgöz 2 Ekim-7 Kasım arasında, Aslan ( Leo ) Takımyıldızı 6- 30 Kasım arasında meydana gelecek.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA