Özer: “Mersin’den yükselen bir yıldız olarak Türkiye-Irak ilişkilerine katkı sağlamak istiyoruz”




Tarih: 26 Ağustos 2021 Perşembe 16:45


Türkiye Irak İş Adamları Derneği (TISİAD)’ın yeni yönetim kurulunu tanıtmak için bir basın açıklaması düzenledi. Burada konuşma yapan Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, “TISİAD olarak Mersin’den yükselen bir yıldız olarak Türkiye-Irak ilişkilerine katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

Haber- Gizem Konucu

Türkiye Irak İş Adamları Derneği (TISİAD)’ın yeni yönetimi tanıtmak amacıyla kentteki gazetecilerle bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. TISİAD Yeni yönetim kurulunda; Mehmet Salih Çelik(Başkan Vekili), Cavidan Demirağ (Başkan Yardımcısı) Orhan Altınöz (Başkan Yardımcısı) Av Erdal Alkan( genel sekreter) Hava Arslan(sayman) Recep Metin, Mustafa İmrak, Siraç Dündar (Yönetim Kurulu üyesi) isimleri bulunuyor. Yönetim Kurulu Başkanı Reber Haşimoğlu, TISİAD ailesi olarak yakın zamanda yaptıkları genel kurul ile görev değişikliği yapıldığını ve yönetimi devraldıklarını dile getirdi. Derneği yaklaşık 10 yıllık bir geçmişi olduğuna değinen Haşimoğlu, “Kurulduğu günden bu yana Irak ile Türkiye arasında başta ticaret olmak üzere iyi ilişkilerin sağlanması ve gelişmesi amacıyla çeşitli etkinler yapılmıştır. Bu etkinlikler ile derneğimiz Irak'ta hem devlet kademelerinde hem de iş çevrelerinde saygın bir isme sahip olmuştur. Biz yeni yönetim olarak bu ilişkileri devam ettirmek ve daha da geliştirmek amacıyla var gücümüzle çalışmaya başladık” dedi.  Irak pazarının Türkiye için önemli pazarlardan biri olduğuna dikkat çeken Haşimoğlu, “Irak ile olan kültürel ve tarihi bağlarımız, diğer ülkelere nazaran, daha fazla erkin olmamızı sağlamaktadır. Bu avantajlarımızı daha da iyi kullanmak suretiyle Irak pazarında daha etkin olmak amacıyla gerekli çalışmaları başlatmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“İZMİR'DE KENDİSİNİ İCRA KURULU BAŞKANI DİYE TANITAN KİŞİNİN DEMEĞİMİZ İLE İLGİSİ BULUNMAMAKTADIR”

3 Temmuz’da yapılan genel kurul ile birlikte Nevaf Kılıç'ın başkanlığı sona erdiğini söyleyen Haşimoğlu, Kılıç’ın dernek yönetimi ile ilgisi kalmadığını ve artık derneğin üyesi olmadığını belirtti. Kılıç’ın dernek tüzüğüne aykırı davranışlarından dolayı üyelikten çıkarıldığını ifade Haşimoğlu, “Kendisi USIAD isimli bir dernek kurmuş olup bu demeğin TISIAD ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu nedenle de ne Nevaf Kılıç ile ne de USIAD ile irtibatımızın bulunmadığına dair hem yerel kurum ve kuruluşlar hem de Irak Devleti nezdindeki kurum ve kuruluşlar bilgilendirilecektir. Ayrıca belirtilmesinde fayda umduğumuz bir diğer husus ise derneğimizde 'İcra kurulu' ismiyle bir kurulumuz bulunmamaktadır. Bu itibarla da İzmir'de kendisini icra kurulu başkanı diye tanıtan kişinin demeğimiz ile ilgisi bulunmamaktadır. Yine bu minvalde olmak üzere derneğimizin atanmış il temsilciliği bulunmamaktadır. Kendilerini bu şekilde tanıtan kişiler ile irtibatımız olmadığını da burada sizlerle paylaşıyoruz. Bu basın toplantısı vesilesi ile siz değerli basın mensuplarını da bilgilendirmek istiyoruz” diyerek yönetim kurulu değişikliğinin sebeplerini dile getirdi. Haşimoğlu, derneğin TÜRKONFED ve Çukurova Sifed üyesi olduğunu, ayrıca gelecek dönemde MÜSIAD, Akdeniz ihracatçılar Birliği, MESIAD gibi STK'lar ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ile ortak çalışmalar yapılması planladıklarını söyledi. Haşimoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “DEIK Irak iş Konseyi ile kurumsal irtibat sağlanmıştır. Dernek üyelerinin tüm detaylı firma ve faaliyet bilgilerinin demek üyeleri içerisinde ve kamuoyunda paylaşılması, dernek web sitesine tüm üyelerin listesinin ve firma faaliyet konularının eklenmesi, uluslararası ticaret hedefi olan ve ana hedef ülkesi Irak olan. Derneğimizin web sayfasının Arapça, İngilizce ve Kürtçe dili seçeneğinin olması, aktif sosyal medya kullanımı, sektörel bazlı dar kapsamlı ikili görüşmelerin sağlanacağı programların geliştirilmesi öncelikli iş planımız arasındadır.”

 

ÖZER: “IRAK İLE ÖNEMLİ EKONOMİK BAĞLARIMIZ VAR”

Haşimoğlu’ndan sonra konuşan Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkiler ve sıkıntılar hakkında açıklamalarda bulundu. TISİAD’ın önemli bir dernek olduğunu belirten Özer, “Ortadoğu çok sıkıntılı bir bölge ve Irak daha da sıkıntılı bir bölge ama bizim Türkiye olarak Irak ile tarihi bağlarımız var, coğrafi bağlarımız var, dinsel bağlarımız var, etnik bağlarımız var, en önemlisi de ekonomik bağlarımız var. O nedenle Irak bizim görmezden geleceğimiz bir yer değil. Bu anlamda sivil toplum kuruluşları, devletlerin ve diplomasinin yaptığından daha önemli işler yaptığına inanıyorum. Mesela yaklaşık 10 yıldır bu dernek onlarca zirve yaptı, onlarca iş yaptı. Emeği geçen bütün arkadaşlara, geçmiş dönem başkanlarına, yönetimine arkadaşlarımıza biz teşekkür ederiz. Bu sivil toplum kuruluşlarında görev değişikliği esastır. Ondan sonraki süreçte görev değişikliği oldu. Şimdi yeni yönetim geldi ve bu yönetim şimdi sizinle tanışıyor” ifadelerini kullandı.

 

“EKONOMİK İLİŞKİLER EĞER İYİ OLURSA SİYASİ İLİŞKİLER DE İYİ OLUR”

Özer, Irak’ın önemli olduğunu ve Almanya’dan sonra ikinci en önemli ekonomik partner olduğuna dikkat çekerek, “Bizim dış ticaret olarak hem ihracat hem de ithalatta en büyük partnerimiz Irak. 15 milyar dolara kadar bir ticaretimiz vardı. Ama maalesef olaylar sonrası bu oran 3’te 1’e indi. Ama şimdi tekrar sınırlar açılmaya, işler yavaş yavaş rayına girmeye başladı. Dolayısıyla bizde TISİAD olarak buna katkı yapmak ve işleri ileriye götürmek istiyoruz. Ekonomik ilişkiler eğer iyi olursa ben inanıyorum ki siyasi ilişkiler de iyi olur. Çünkü ekonomik istikrarın vazgeçilmez koşulu siyasi istikrardır. Siyasi istikrarın da dayandığı temel unsur demokrasi ve insan haklarıdır” dedi. Özer, ticaretin yanında sorunların da olduğunu dile getirerek, “Bir kere Habur ile önemli bir sorunumuz var. Habur sınır kapısından eskiden 3 ile 5 bin arasında kamyon geçerdi ama şimdi yarısı, Türkiye’de de işsizlik var Irak’ta da, bir sınır kapısı bize yetmiyor. Yeni bir kapı açmak lazım bunu her seferinde dile getiriyoruz. Çifte vergi var, yani iş adamları bir mal alışverişinde bulundukları zaman bir sınırda vergi veriliyor birde güneyine giderse ayrı bir vergi vermiş oluyor, bu da büyük bir haksızlık. İran’ın 8 tane sınır kapısı var ama bizim bir tane sınır kapımız var bizim de bunları başarmamız lazım. Orada bir hukuk sistemi tam oluşmamış, güvenlik tam oluşmamış, banka sistemi tam oluşmamış, insanlar orada iş yaptıklarında paralarını nasıl getirecekler endişesi ile karşı karşıya kalıyor. Dolayısıyla modern dünyada banka ekonomisi olmadı mı ticaret gelişmiyor. TISİAD olarak Mersin’den yükselen bir yıldız olarak Türkiye-Irak ilişkilerine katkı sağlamak istiyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Selahattin Balkan da kısa bir konuşma gerçekleştirerek, yeni yönetimin herkese hayırlı olmasını diledi. Balkan; “Türkiye-Irak sanayi iş insanları olarak bu dernek önemli bir dernek Türkiye ve Irak için önemli bir dernektir. Irak, 387 Türkiye sınırı olan bir ülkedir. Çok önemli sınır ticareti yapılmaktadır. 10 yılı aşkın bu sürede TISİAD çok değerli toplantılar, görüşmeler yaptı, bire bir iş insanlarıyla görüştü. Bu derneğin ilişkileri gerek Türkiye’de olan bütün sivil toplum kuruluşları olarak, iş insanları olarak bir araya getirip çok güzel işler yapabiliriz beraber. Türkiye için önemli bir petrol var ırak’ta, bire bir ilişkilere bağlı olarak bunu satabilir, ticaretini yapabiliriz. Yeni yönetimin gerçekten de çok önemli işler yapabileceğine inanıyorum. Habur üzerinden daha güzel ilişkilere dayalı olarak yapacaklarına olan inancımız tam” şeklinde konuştu.


Etiket: tısiad, türkiyeırakişadamlarıderneği


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA