Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir ile birlikte 74 baro başkanı, Tunceli’de 10 gündür devam eden orman yangınına ilişkin ortak yazılı açıklama yaparak, Tunceli ile dayanışma çağrısı yaptı. 74 baro başkanının imzasının yer aldığı açıklamada ormanları korumanın ve yaşatmanın hukuki zorunluluk olduğuna vurgu yapılarak, “Yangına derhal havadan ve karadan müdahale edilmesi gerekmektedir” denildi.
74 Baro Başkanı orman yangınlarına ilişkin ortak açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “2021 yılının Mayıs ayından bu yana Adana, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Hakkari, Hatay, Isparta, İzmir, Mersin, Muğla, Osmaniye, Şırnak, Elazığ, Tunceli ve bir çok ilimizde daha önceki yıllarda olduğu gibi orman yangınları çıkmaktadır. Orman yangınlarında her türlü ağaç, otlak alan ve hayvanların barınma yerleri yok olmakta ve bir bütün halinde canlı yaşamı olumsuz etkilenmektedir.
Dünyamızın endemik çeşitliliği floristik ve faunistik zenginliğini barındıran coğrafyamızda ve ülkemizde yanan her ağaç, kuruyan her dere, ateş altındaki her dağ ve tepe, ölen her hayvan, her canlı, anıt ağaçlar, sadece doğal zenginlik değil aynı zamanda kültürel, inançsal ve tarihsel birer öğedir. Sahibi değil yalnızca bir parçası olduğumuz bu dünya, bu nedenle de bizlere çocuklarımızdan emanettir.”
“YETKİLİ MAKAMLARI DERHAL ADIM ATMAYA ÇAĞIRIYORUZ”
Yakın zamanda Muğla, Aydın, Antalya, İzmir, Mersin, Isparta, Hatay ve daha birçok yerleşim yerinde çıkan yangınlara maddi ve manevi olarak katkı sunulduysa Tunceli’deki orman yangınlarına karşı da dayanışma içerisinde olunması gerektiği belirtilen açıklamada, Bir bütün olarak ülkemizde ne sebeple olursa olsun, ormanlarımızın yanması ve yakılmasına karşı çıkıyor ve yok olmakta olan alanların kurtarılması için yetkili makamları derhal adım atmaya çağırıyoruz! Halkımıza, kamuoyuna ve basına çağrımız; inancımızın, tarihimizin ve kültürel mirasımız olan doğamızdan, yaşam parçamızdan acılar yükselirken; cümle canlıya, kurda, kuşa sahip çıkılmasıdır. Devletin resmi kurumlarına, bu konu ile ilgili yetkisi bulunan en üst kademeden taşra örgütlerine kadar bütün seçilmiş ve atanmışlara da bir kez daha ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir’ şeklindeki Anayasa’nın 56. maddesini hatırlatıyoruz” ifadelerin kullanıldı.
“ORMANLARI KORUMAK VE YAŞATMAK HUKUKİ ZORUNLULUKTUR”
“Yine Anayasa’nın 169. maddesiyle ‘Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi’nin devletin güvencesine bırakıldığını ve Orman Kanunu ile Çevre Kanunu hükümlerine göre de ormanları korumak ve yaşatmak için gerekli iş ve işlemlerin derhal gerçekleştirilmesi hukuksal bir zorunluluk olduğunu da unutmayın diyoruz” denilen açıklama şu şekilde sonlandırıldı: “Bu kapsamda Tunceli ilimizde Hozat ve Ovacık ilçemizde 18 Ağustos 2021 tarihinden itibaren birden fazla alanda devam eden yangınlara derhal havadan ve karadan müdahale edilmesi gerekmektedir. Ülkemizin en önemli floristik ve faunistik zenginliğini barındıran coğrafyamızda ki, yangınla daha fazla zarara yol açmadan derhal söndürülmelidir.Biz aşağıda imzası olan baro başkanları olarak, hukuki sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz. Bununla birlikte adli makamlardan da bu olayların en ince detayına kadar araştırılarak sonucunun da kamuoyuna ve basına duyurulmasını talep ediyoruz.” (Haber Merkezi)
|