Devlet sanatçıları stantlarda bir araya geldi




Tarih: 2 Eylül 2021 Perşembe 16:12


Farklı şehirlerden gelen Kültür Bakanlığı devlet sanatçıları Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kurmuş olduğu stantlarda yapmış olduğu ürünleri sergileme fırsatı buldu. Stantta yaptığı el emeği ürünlerini sergilemek için yer alan Nimet Karakuş, “El emeğine değer verilmesinden çok memnunuz. Böyle bir etkinlik düzenledikleri için de belediyeye çok teşekkür ediyoruz. El emeğinin değerlendirilmesi, güzel işlerin ortaya çıkarılması halka tanıtılması çok güzel bir çalışma. Hem Kültür Bakanlığı’na bağlı devlet sanatçısıyım hem de Olgunlaşma Enstitüsünde çalışıyorum” dedi.

Haber: Sevcan Akgül

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Özgecan Arslan Barış Meydanı’nda açmış olduğu stantlarla farklı şehirlerden gelen Kültür Bakanlığı devlet sanatçıları yapmış olduğu ürünleri sergileme fırsatı buldu.

KARAKUŞ; “GÜZEL İŞLERİN ORTAYA ÇIKARILMASI HALKA TANITILMASI ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin el emeğine verdiği değerden ve sergilenmesi adına açılan stantlardan dolayı memnuniyetini dile getiren Kültür Bakanlığı devlet sanatçısı Nimet Karakuş, “El emeğine değer verilmesinden çok memnunuz. Böyle bir etkinlik düzenledikleri için de belediyeye çok teşekkür ediyoruz. Ama şu an da insanların çok yoğunluğu yok. Yaz dönemi olduğu için galiba kalabalık fazla yok. Kalabalık olsa daha mutlu olacağız. Ama yine de böyle bir organizasyon çok güzel. El emeğinin değerlendirilmesi, güzel işlerin ortaya çıkarılması halka tanıtılması çok güzel bir çalışma. Ama istiyoruz ki bu çalışmaların devamı gelsin. Tabii ki daha da güzel tanıtılarak buranın daha kalabalık olması sağlanabilir. Hem devlet sanatçıyım Kültür Bakanlığı’na bağlı olan hem de Olgunlaşma Enstitüsünde çalışıyorum” dedi.

“ÇOK MEMNUNUZ ÇOK GÜZEL ORGANİZASYON YAPILMIŞ”

Ürettikleri el sanatı aletleri burada 2 günlüğüne gelir kaynağına dönüştürme fırsatı yakaladıklarını ancak bu tür çalışmaların daha da yoğun şekilde yapılmasını istediklerini belirten Karakuş, “Biz genelde ehem kendimiz üretiyoruz hem de öğrencilerimizin yapmış olduğu işleri fuarlara, festivallere katılarak onlara gelir getirmeye çalışıyoruz. Onlara aracı oluyoruz yani. Bu emeklerimiz burada da tanıtılır belediyemiz tarafından daha çok emeğimiz kıymeti bilinir. Güzel yerlere gelir umudundayız. Çok memnunuz çok güzel organizasyon yapılmış çok beğendik. Bunlar fuar şeklinde de olsa daha da güzel olur, daha çok kalabalık olmasını diliyoruz sadece. Sıcak olduğu için insanların çıkmadığını düşünüyoruz. 2 gün sürecek. Ama geniş bir organizasyonla geniş bir tanıtımla bir hafta da sürebilir. O zaman daha çok insanlar duydukça gelir tanıtımı daha güzel olur. Bunlarla ev geçindiren ihtiyaçlarını karşılayan öğrencilerimiz var. Dileriz ki satışlarını yapabiliriz. İğne oyası biliniyor ki Mersin’in önde gelen el sanatlarından bir tanesi dokuma ve iğne oyası. Onun için bunlarla ilgili projelerde yapılabilir. Avrupa ülkelerine tanıtılabilir. Değişik projeler üretilebilir iğne oyalarıyla ilgili, sadece bu şekilde kalmayabilir” şeklinde konuştu.

ÖZKAN; “GELENEKSEL, UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ SANATLARI İNSANLAR TANISIN”

8 yıldır naht sanatıyla uğraşan Kültür Bakanlığı devlet sanatçısı Mersinli Ramazan Özkan ise, “Genellikle naht sanatı, hat sanatının ahşaba işlenmiş halidir. Hattatların işlemiş olduğu özellikle Arapça Kuran ayetleri gibi şeylerin ahşaba işlenmiş halidir. Belediyenin sunmuş olduğu bu hizmetten memnunuz. Ama belediyeden çok büyük olması gereken bir talebimiz var. Biz istiyoruz ki Mersin’de bir sanat sokağı osun. Özellikle geleneksel, unutulmaya yüz tutmuş sanatları insanlar tanısın. Bu bizim geçmişten geleceğe aktaracak olduğumuz kültürümüzdür. Bunun için belediyeden kendimize yardım olmasını istiyoruz. Şu an burada naht sanatın icra ediyorum. Bunu yanında anahtarlık yapıyorum, ahşap oyuncak yaz-bozlar yaptım ve bunların hepsi ahşaptan. Brezilya’da yetişen mor gül ağacı, Afrika’da yetişen afromozya, ülkemizde yetişen padoka ağacı, ceviz ağacı gibi birçok ağaçta çalıştık. Geleneksel sanatlarımız var mesela bana göre bunu dili de hat sanatıdır” ifadelerini kullandı.  

“SANATLARI YAŞATMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPMAYA HAZIRIZ”

Sanatçılar olarak sanatı yaşatmaya hazır olduklarını, sadece destek istediklerini belirten Özkan, “Mersin’de hat sanatını icra eden icazetli bir tane hattatımız var, o da Kerkük’lü Hattat Salih Hocamız. Vatandaş olamadığı için insanlara kurs veremiyor. Bugün geleneksel sanatlarımızdan tezhip, hat sanatı olmadan tıpkı resim sanatı gibidir. Geleneksel sanatlarımızdan ebru, hat sanatı olmadan bu da bir resim gibidir. Minyatür sanatı da hat sanatı olmadan bir resmi andırır. Biz istiyoruz ki geleneksel sanatlarımızın, Atadan kalma sanatlarımızı insanlar tanısın ve geleceğe aktaralım. Belediye bunun için bize imkan sağlasın. Biz sadece bunu istiyoruz.  Yoksa biz zaten bu sanatları yaşatmak için her şeyi yapmaya hazırız. Burada da bir sürü insan yaptığımız sanatları gördü. Benim gibi devlet sanatçısı arkadaşlarım farklı farklı yerlerden geldi. Kütahya’dan çivici arkadaşlarım var, İstanbul’dan cam sanatı gibi ustalar geldi. Buradaki Mersin halkı yapmış olduğumuz sanatları başka türlü şansları zaten yoktu. Bunun için belediyeye teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA