Mersin Tiyatro Derneği Başkanı Melih Kayadelen, pandemi öncesi ve sonrası tiyatrocuların yaşadıkları sıkıntılara değinerek, “Mersin’de salon sorunu var. Oyun oynanacak sahne sıkıntısı var. Bu salonların sayısının artması gerekiyor ve ücretlerinin düşük olması gerekiyor. Var olan salonları kullanabilmemiz için ücretlerin de düşük tutulması gerekiyor. Bu 3 salon yeterli değil. Mersin’de aktif olarak 20 grup varsa, dış organizasyonların gelmesi ile o salonlar doluyor. Yerel gruplara yer kalmıyor. Biz gün almak için savaşıyoruz” dedi.
Haber- Sevcan Akgül
Mersin Tiyatro Derneği Başkanı Melih Kayadelen, pandemide tiyatrocuların yaşadığı sıkıntılar ve önümüzdeki aylarda yapılacak olan tiyatro oyunları hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Pandemi döneminde çoğu yerel belediyeden destek göremediklerini belirten Kayadelen, belediyelerle yaşadıkları sıkıntıları da dile getirdi. Derneğin kuruluş amacından, yaptıkları etkinliklerden de bahseden Kayadelen, “2019 yılından beri başkanlığını yapıyorum. Derneğimiz 2013 yılında kuruldu. Mersin’deki yerel gruplara açık çağrı yapılarak kuruldu. Şu anda derneğimizin üyesi olan 9 tane yerel grup var. Aktif olarak tiyatro yapıyorlar. Her yıl düzenli oyun çıkarıyorlardı ama pandemi nedeniyle durdu” dedi.
“MERSİN’İ ULUSLARARASI BİR TİYATRO FESTİVALİ KAZANDIRMAK EN BÜYÜK HAYALİMİZDİ”
Kayadelen, derneğin kuruluş amacının Mersin’de bulunan dağınık grupları toparlamak, bir araya getirmek, aynı çatı altında buluşturmak ve karşılıklı dayanışma ile tiyatroyu daha kaliteli seviyeye getirmek olduğunu belirtti. En büyük projelerinden birisinin Mersin’i uluslararası bir tiyatro festivali kazandırmak olduğunu ifade eden Kayadelen, “Bunu da 2015 yılında hayata geçirdik. Pandemiye kadar da her yıl bir tane olmak üzere 5 tane, Kasım ayında uluslararası tiyatro festivali yaptık. Türkiye genelindeki ustaları, sanatçıları getirdik. Atölyeler, oyunlar yaptık. Yurt dışından sanatçılar getirdik. Bunun Mersin’deki tiyatro seyircisine veya tiyatro öğrencilerinde karşılık bulduğunu gördük. Çünkü her yıl katılım biraz daha arttı. Son 3 yıl kapalı gişe oynamaya başladı oyunlar. Bilet fiyatlarımız da 10 lira. Mersin’de böylesi bir açığın olduğunu biz fark etmiştik. Tiyatro derneği olarak biz bu açığı kapatıyoruz yıllardır” şeklinde konuştu.
“DERNEĞİMİZ SANAT DALLARI İLE İLETİŞİM HALİNDE ORTAK PROJELER ÜRETİYOR”
Bu yıl Kasım ayının sonunda da festivalin başlayacağını bununla ilgili çalışmaların ve görüşmelerinin başladığını da sözlerine ekleyen Kayadelen, “Daha önce olduğu gibi Mersin’deki STK’larla, yerel belediyelerle görüşmeler yapıp, hepsini de içine alacağımız çok kapsamlı bir festivalin hazırlığına başladık. Pandemiden dolayı önümüzü göremiyorduk. Ama açıldı ve kapanmayacağını umut ederek biz çalışmalara devam ediyoruz. Sanatın her dalıyla iletişim halindeyiz. Tiyatro resim, müzik gibi birçok sanat dalı ile iç içe. Sanat disiplinleri birbiri ile iç içe. Bizim derneğimiz de sanat dalları ile iletişim halinde ortak projeler üretiyor” ifadelerini kullandı. Pandeminin tüm sektörlerde olduğu gibi tiyatronun ve sanatın da etkilendiğine değinen Kayadelen, “Tiyatrocular açısından baktığımızda ise salonu olanlar salonunu açamadı, 1,5 yıldır sahneye çıkılmadı, oyunlar oynanmadı. Çok zor zamanlar geçirdik. Elimizdeki oyunlar, projelerle 1,5 yıl bekledik. Bir de genel yönetimin uygulamalarındaki kimi belirsizlikler bizleri de olumsuz etkiledi. Mesele sokağa çıkma yasağını saat 7 olarak belirlediler bir dönem. O dönem genelge ile tiyatro salonları açıldı. Tiyatro salonlarına geliş serbestti ama saat 7’de sokağa çıkma yasağı olduğu için otomatik olarak biz de kapandık. Sözde biz tiyatro salonları açıldı ama yasak varken bir şey yapılamıyor. Sonra bir de saat 10’a çekildi yasak. Oyunları biz saat 8’de oynasak, 9.30’da bitti. İnsanlar evine giderken sıkıntı yaşayacaktı bu sefer. Dolayısıyla biz bu dönem hiç sahneye çıkamadık. Oyunculuk anlamında da geriledik. Kendi çalışmalarımızı yaptık ama tabii ki sahneye çıkma gibi olmuyor” diye konuştu.
“PROJEMİZE YALNIZCA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DÖNDÜ”
Kayadelen, pandemi döneminde dernek olarak pandeminin etkilerini azaltmak için yerel belediyelerle projeler yapmak için konuştuklarını, bazı projelerin hayata geçtiğini ama projelerde sıkıntıların da yaşandığını dile getirdi. Geçtiğimiz sene haziran ayında yerel belediyelerle açık havada tiyatro günleri kapsamında etkinlik yapmak için görüştüklerini ifade eden Kayadelen, “Hem biz yerel gruplara soluk alma imkanı olur hem de bir yıldır sanattan uzaktan kalan Mersin halkını tiyatro ile yeniden buluştururuz diye Büyükşehir, Yenişehir ve Mezitli Belediyesi’ne projeyi sunduk. Geçen dönem buna sadece Büyükşehir Belediyesi olumlu dönüş yaptı. Diğerleri olumlu veya olumsuz bir dönüş yapmadı. Geçen sene eylül ve ekim aylarında Mersin’de faaliyet gösteren yerel gruplara bir tiyatro günleri düzenlendi. 12 grup sahne oldu. Büyükşehir belediyesi bizim çağrımıza kulak verdi. Sonrasında ilk uygulama olduğu için büyükşehirde de uygulamada kimi sorunlar çıktı. Biz Mersin Tiyatro Derneği olarak bunları tolere ettik. Hatalar karşılıklı oldu. Bir sonraki etkinlikte bunların olmayacağı söylendi ve çok olumlu yaklaştılar” şeklinde konuştu.
“BÜYÜKŞEHİR 3 GRUP İLE ‘DİJİTAL TİYATRO FESTİVALİ’ YAPTI”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı.ile daha sonra da başka bir proje için görüştüklerini sözlerine ekleyen Kayadelen, “Mersin’in Büyükşehir Belediyesi’nin söylemi ‘Mersin’in her köşesine sanatı götüreceğiz’ oldu. Sonrasında 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde yine Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimiz oldu. Oyunlarımızı dijital platforma taşıyalım dedik. Tam kapanma vardı, o yüzden dijital olarak yayınlansın bize de kaşe bedelimizi versin. Bununla ilgili görüşmeler yapıldı. Bir önceki etkinlikteki eksiklikleri, hataları yapmamak üzere konuşma yaptık ve şartname hazırlamayı kararlaştırdık. Belediye bizimle iki kere görüştükten sonra oldu bittiye getirdikten sonra şartnameyi kendi web sitesinde yayınladı. Şubat ayında bunu duyurdu ve bizim derneğimizi bunun dışında bırakarak projenin tamamını sahiplendi. Şartnameye uyan gruplar başvuruda bulundu. Toplam 5 grup. Sonra gidildi oyunlar çekildi, yayınlanacağı zaman iş ödeme noktasına geldiğinde şartnamede yayınlanan maddeye göre oyun bedelleri prodüksiyonun büyüklüğüne, tiyatro grubunun hacmine göre yayınlandı. Gruplar da daha çok para almak için daha büyük prodüksiyonlarla katıldı. Sonra Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı birden bire bir kararla o şartnameyi yok saydı. Bütün gruplara aynı parayı vereceğiz dedi. Dernek üyesi 3 grup katıldı. Bu şartnameyi uymadığını görünce 3 gruptan 2’si projeden geri çekildi. Biz paramızı da istemiyoruz, şartnameye uyulmayan bir projede yer almak istemiyoruz diye geri çekildiler. Toplam 3 grup ile dijital tiyatro festivali yaptılar. Ne yazık ki böyle başarısız bir uygulama oldu. Hatta Tiyatro Agon bununla ilgili bir basın açıklaması yaptı” dedi.
“YEREL YÖNETİMLERİN HER SANAT DALI İÇİN PROJE ÜRETMESİ LAZIM”
Kayadelen, Mezitli Belediyesi’nin geçen sene kendilerine verdikleri projenin bu sene hayata geçirildiğini ve güzel bir proje olduğunu dile getirdi. 3 Ağustos’ta başlayan etkinliğin, 15 tiyatro grubu ile Mezitli Amfi Tiyatro’da hayata geçtiğini belirten Kayadelen, “Mezitli halkı gerçekten 1,5 yıldır sanata hasret kalmış bunu gördük. Amfi tiyatro her oyun 200-250 kişi geldi. Bunun için de Mezitli Belediye Başkanına teşekkür ediyoruz. Başarılı bir organizasyondu. Belediyelerden bir büyükşehir bir de Mezitli belediyesi bize destek verdi. Bu şu demek evet pandemiyi herkes olumsuz geçiriyor. Büyükşehir sahilde yerel müzik gruplarına konserler düzenleyerek destek sağladı. Bunlar güzel şeyler. Bunlar yetmiyor. 1,5 yıldır sanatla uğraşamıyoruz. Salonu olan grupların 1 aylık elektrik, su kirası nereden baksanız 500 lirayı buluyordur. Büyükşehir’den bize verilen para 3 bin lira. Mezitli’den de yine aynı şekilde. Tabii ki bizim giderlerimizin hepsini onlar karşılamayacak, öyle bir şey yok. Ama sanatı ve sanatçıyı yaşatmak adına Mersin’in, Mersin halkının hayat damarını koparmamak için yerel yönetimlerin sanata daha çok destek vermesi gerekiyor. Bu şehrin ressamları var, heykeltıraşları, yazarları var. Onların hepsi aynı durumda. Sanat bir tek tiyatro değil. Mersin Tiyatro Derneği olarak önceliğimiz tiyatro ama sanatın her koluyla iç içeyiz. Bunların hepsinin var olması için yerel yönetimlerin, STK’ların daha fazla şeyler yapması gerekiyor. Projeler üretmesi lazım. 1,5 yılda toplam 2 tiyatro etkinliği yapıldı. Sanatla sadece iki kere iç içe gelebildi vatandaşlar. Yerel yönetimlerin de bir sürü sıkıntısı var. Onları suçlamıyorum ama ben sadece olanı söylüyorum. Pandemiden böyle etkilendik” ifadelerine yer verdi.
“MERSİN’İN TİYATRO SALONU SIKINTISI VAR”
Tiyatro sezonunun eylül ve ekim ayında başlayıp, mayıs ve haziran ayına kadar devam ettiğini sonrasında ise turne ve açık hava etkinlikleri ile devam ettiğine değinen Kayadelen, gelecek sezon hakkında da açıklamalarda bulundu. Kayadelen, “Biz sezonun hazırlıklarına başlıyoruz. Mersin’de salon sorunu da var. Oyun oynanacak sahne sıkıntısı var. Mersin’de bir Yenişehir AKM’nin salonu var bir de yine Yenişehir belediyesi bir yer yaptı. 220 kişilik bir sahnesi var. Bir de Mezitli Belediyesi Kültür Merkezi yaptı, bir de orası var. Onun dışında salonumuz yok. Akdeniz Belediyesi pandemiden dolayı vermiyordu. Ama başkanla da görüşürüz yeni dönemde önlem alarak başlayabilir miyiz diye bir görüşme gerçekleştiririz. Bu salonların sayısının artması gerekiyor ve ücretlerinin düşük olması gerekiyor. Yenişehir Belediyesi ile bizim derneğin yaptığı anlaşma gereği yerel gruplara yüzde 75 indirim sağlanıyor. Gönül ister ki ücretsiz olsun. Var olan salonları kullanabilmemiz için ücretlerin de düşük tutulması gerekiyor. Bu 3 salon yeterli değil. Mersin’de aktif olarak 20 grup varsa, dış organizasyonların gelmesi ile o salonlar doluyor. Yerel gruplara yer kalmıyor. Biz gün almak için savaşıyoruz. Dışarıdan büyük organizasyonlar geliyor. Salon sıkıntımız var. Burası oda tiyatrosu, 50 kişilik. Ya 50 kişilik salonlarda oynayacağız. Ama 200-500 kişilik salonlarda oynamamız için çok çaba göstermemiz gerekiyor” dedi.
“DERNEK OLARAK GÖRÜŞÜMÜZ AŞILARIN YAPTIRILMASI YÖNÜNDE”
Kayadelen son olarak yeni gösterimlerde pandemi kurallarına mutlaka uyulacağının altını çizerek, “Kendi salonumda pandemi önlemlerini alacağım. Aşı karşıtı görüşler olmasına rağmen biz bilime inanıyoruz. Hekimlerin söylediklerini baz alıyoruz. Benim yetkim, bilgim yok. Aşı ve PCR testini uygulayacağız salonlarımızda. Bu hastalıkla mücadele edebilmemiz için Bilim Kurulu’nun verdiği tavsiyelere uymak gerekiyor. Bunlar seyirciyi nasıl etkileyecek bilmiyoruz. Çünkü daha sezonu açmadık. Hep birlikte yaşayacağız. Dernek olarak görüşümüz aşıların yaptırılması yönünde. Salonların kapatıldığı zaman uçaklarda, otobüslerde yan yana oturmaya izin veriliyordu ama konserle, salonlar kapalıydı. Bu da aslında bu tür önlemlerin inandırıcılığını yitiriyordu. Uçakta veya otobüste bulaşmıyor muydu?” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
|