Seçer; “Önceliğim Mersin’deki eşitliğini sağlayabilmek”




Tarih: 15 Eylül 2021 Çarşamba 17:39


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı 2. Birleşimi gerçekleşti. Mecliste eğitime yapılan yatırımlar, öğrencilere verilecek olan desteklerle ilgili konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bilimin her zaman peşinden gideceğiz. Bu konuda da bütün imkanlarımı seferber etmek istiyorum. Önceliğim, Mersin’deki eğitimde fırsat eşitliğini sağlayabilmek” dedi.

Haber- Gizem Konucu

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı 2. Birleşimi Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşen mecliste komisyona havale edilen konular ve birimlerden gelen konular görüşüldü. Mecliste, öğrencilere yapılan yardımlar gündem olurken, Seçer öğrencilere yapılacak yardım için meclise açık çek sunarak borçlanma talebini yeniledi. Meclis’te Türkiye’de ve KKTC’de 2 yıllık ön lisans ve lisans öğrencilerine karşılıksız verilecek öğrenim yardımı oylandı. 2 yıllık üniversite öğrencilerine 500 TL, 4 yıllık üniversite öğrencilerine bin 600 TL olarak verilecek yardım miktarı ile ilgili mecliste görüşmeler oldu. Meclis üyelerinden bazıları, verilecek olan tutarın daha fazla olmasını ve yıllık baz alınarak öğrencilere verilmesi gerektiği yönünde teklifte bulundu. Seçer konu ile ilgili, “4 yıllık üniversite lisans öğrencilerine de bin 600 TL’lik yardım yapıyoruz. Yaklaşık olarak ortalama 7 bin öğrenci faydalanıyor. Beyana tabii. Bir gelir testi yapmıyoruz. Toplamda 11 milyon civarında 2022 yılına bir bütçe ayrımı oluyor. Bin 600 çarpı 7 bin 11 milyon 200 bin TL. Geçtiğimiz yılda öyleydi. Geçtiğimiz yıl 2019’da öyleydi. 2019’da durum şu, 6 bin 800 öğrenci bizden eğitim yardımı, 2020 7 bin 200 civarı öğrenci sayısı eğitim yardımı adı. Biz yönetime geldiğimizde eğitim öğretim sezonunun tamamlanmasına 2,5 ay gibi bir süre vardı. Bizden öneki meclis o yıl bin 200 TL yardım kararı almıştı. Bunun 600 TL’si ödenmişti, 600 TL’si duruyordu. Biz yönetime gelir gelmez derhal kalan bakiye 600 TL’lik kısmı ödedik” ifadelerini kullandı.

 

“MECLİS KARARINDAN SONRA HAZIRLIKLAR TAMAMLANACAK”

Geçtiğimiz yıl da ön lisans ile ilgili gündeme gelen konunun bu yıl yeniden gündeme getirildiği, geçen sene bütçenin yetersizliğinden kaynaklı ön lisanslara destek verilemediğini ifade eden Seçer, “Önceki yıl yeni yönetime gelmişsiniz, kucağınızda bir tablo vardı onu yapmamız mümkün değildi. Bu yıl makul gördük. 500 TL gibi bire rakam belirledik bütçemiz doğrultusunda. Buradan yaklaşık bilgiler de alamıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğünden rica ettim, YÖK’ten bilgi alabileceğimizi söyledi. Onlar da bize bilgi vermiyorlar. Bir bütçe de yapamıyorum. Ne kadar 4 yıllık kazandı, ne kadar 2 yıllık ön lisans kazandı ya da 6 yıllık tıp kazandı bilmiyorum. Ama her yıl ortalama 7 bin lisans düzeyinde öğrencimiz gidiyor. 500 TL’yi belirledik ve 7 bin kişi tahminen bize müracaat edecek. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bu meclis kararından sonra hazırlıklarını tamamlayacak ve TEKSİN üzerinden altyapısı da hazırlanıyor. Müracaatları alacağız. Bu yardımları da gerçekleştireceğiz” dedi.

 

“BİZİM AMACIMIZ ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMİNE KATKI YAPMAK”

Eğitimi önemsediğini ve öğrencilere yalnızca 500 TL yardımda bulunmadıklarını dile getiren Seçer, “Burası üniversite kenti. Ama üniversite kenti olduğu gibi benim kendi yurttaşlarımın çocukları var. Merkezin dışında kalan 500’e yakın kırsal mahallemiz var. Bu çocukların şehir merkezlerinde kendi bölgelerinde mahallelerinde lise yok, ortaokul yok. Gelip şehirde okuma zorunluluğu yok. Ben öncelikli olarak o zorunluluğu çözmeyi ortaya koydum. Gülnar’da 68 kız, 40 erkek öğrencimizi misafir edeceğimiz 108 öğrenciye hizmet verecek misafirhaneyi şu anda hazırladık. Üniversite ile iş birliği yaptık. Orayı bize tahsil etti Mersin Üniversitemiz. Bizim amacımız kırsal mahallelerde ilköğretim, lise düzeyindeki çocuklarımızın eğitimine katkı yapmak. Biz eğitimin öneminin farkındayız. Ben Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı’yım. Dolayısıyla Mersin’de eğitimi görüşmem tartışmam lazım” şeklinde konuştu. Bu yıl 26 bin öğrencinin yeni kayıt yaptırdığını belirten Seçer, “16 bin öğrencimize ilk çantalarını içinde kırtasiye malzemelerini büyükşehir belediyesi hediye etti. Ve bunlar kaliteli ürünler. Bütçeye geleceğim için elbette bunu reklam olarak algılayabilirsiniz ama asıl sadede geleceğim. Bütçe konusuna geleceğim. Çamaşır kafelerini hizmete soktuk. İki devlet üniversitesinin kapısına, Mersin Üniversitesi ve Tarsus Üniversitesi, orada çorba ikramımız var sürekli. Çocuklar ders çalışabiliyor. Bunların da bütçesi var ve bunla kendimizin karşıladığımız giderlerimiz” diye konuştu.

 

“SADECE ŞEHİR MERKEZİNDE DEĞİL MERSİN’İN HER YERİNDE ÖĞRENCİYE ULAŞIYORUZ”

Seçer, Mersin’de eğitim kurumları da oluşturduklarını ve bu eğitim kurumlarında 4 bin civarında öğrencinin YKS’ye hazırlandığını belirterek, “Ama biz bir şey daha yaptık. 8. Sınıftaki LGS’ye girecek 2 bin 500 öğrencimize de toplam 272 öğretmenle sınava hazırlanmaları için o ortamı onlara sağladık.  Toplam 6 bin 600 öğrencimiz. Bunlar ciddi bütçeler. Onun için Sosyal Hizmetler bütçemiz katlandı. Biz geldiğimizde 120 civarında öğretmenimiz vardı. Şimdi 272 öğretmenimiz var. Biz bunları şehrin merkezinde yapmıyoruz. Burada dershane sahiplerine de nispet yapmıyorum onlarla rekabetim yok. Ben eğitime ulaşımda fırsat eşitliği bulamamış göreceli olarak düşük gelirli ailelerin çocuklarına hitap edip hizmet veriyorum. Anamur’da var, Bozyazı’da var, Aydıncık, Gülnar, Erdemli, Mut’ta var. Tarsus’ta da var. Bütün ilçelerimizde var. Çamlıyayla Tarsus’tan hizmet alıyor. Üniversite Hastanesi’ni misafirhaneye çeviriyoruz inşaat devam ediyor. Gülnar’la beraber üniversitemizin bize protokole devrettiği yerler eski Üniversite Hastanesi. Çok güzel bir misafirhane yapıyoruz oraya” ifadelerine yer verdi.

 

“BELEDİYE KIR ÇİÇEKLERİNİN AİLESİ OLDU”

Seçer, Mersin’de öğrencilere sağladıkları olanaklar hakkında da bilgi verdi. Toplu taşıma ve ulaşım ücretlerinin öğrenciler için 1 TL olduğunun altını çizen Seçer, “Otobüslerde ücretsiz Wİ-Fİ var, ulaşım 1 TL. Ve 2024’e kadar böyle devam edecek. Bu bir bütçe. Bu bütçeden çıkan bir para. Kır çiçekleri 55 kızımız var. Benim 55 kızım var, evladım gibi ve yatılı okuyorlar. Kocavilayette ilköğretim okuluna kayıt ettirmişiz Milli Eğitimle iş birliği yapmışız pırıl pırıl bir misafirhanemiz var. Bunlar Gülnar’ın kırsalından, Özgürlük’ten, Tarsus’tan, Beylice’den, Erdemli’den kırsala mahallelerden 10, 12 yaş arası kızlarımız.  Bunlar çok önemli. Bunun ciddi bir bütçesi var. Ben babaları gibiyim. Belediyem onların ailesi ve bizim korumamızdalar. İsterlerse hafta sonu evlerine gidebiliyorlar. Tüm samimiyetimle söyleyeyim hiç biri evine gitmek istemiyor. Biz hafta sonu da kalacağız diyorlar. Çünkü dersin dışında her türlü kültürel sanatsal eğitimleri alıyorlar” dedi.

 

“AMACIMIZ BAŞTA KIZ ÇOCUKLARIMIZIN ÖNÜNE AÇMAK”

Yurt açma görevinin birinci dereceden Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda olduğu, KYK’ya belediye olarak çağrıda bulunduklarını sözlerine ekleyen Seçer, “Öncelikle önüme koyduğum mesela, kırsal mahallelerdeki lise çağında liseye gitmekte sıkıntı yaşayan başta kız çocuklarımızın önünü açmak, kız misafirhaneleri yapmak ve daha sonra erkek misafirhaneleri. Çocuk bazında söylüyorum ama ilköğretim ve lise düzeyinde. Benim önceliğim bu. Mersin’deki eğitimde fırsat eşitliğini sağlayabilmek. Diğer bir konu bizim Taşucu’nda afet riski taşıyan depreme dayanıklı olmayan bir binamız var. Ben yönetime geldiğimde talimatımın dışında o dönemin Emlak Daire Başkanlığı bir işlem yaptı. Bana da imzalattı. Çok açık konuşuyorum. Onlarca emlak içinde bende onu imzaladım ve kiralandı. Ben orayı incelemeye gittiğimde bir gördüm ki orada çalışma var. Dedim ki, benim talimatımız burayı yıkıp başka bir şey düşüneceğim. Bir misafirhane yapacağım. Burayı neden biz kiraya verdik? Ve maalesef kiralanmış. Ve hakkında soruşturma açıyorum, dönem daire başkanı zaten görevden alındı. Bun da belirteyim. Şu anda orada tabii ki işletmeciye lafım yok. Sen belediye olarak ihale açmışsın. Gelmiş encümen bunu kiralamış. Verdiğim talimat dışında olabiliyor. Binlerce evrak geliyor önüme. Şube müdürlerinin, daire başkanlarının güvenilir olması da burada çıkıyor. Size yanlış imzalar attırabiliyorlar” ifadelerine yer verdi.

 

“BORÇLANMAYI VERİN, ÖĞRENCİLERİMİZE DESTEK İÇİN TEKLİFİ SİZ GETİRİN”

Seçer, eğitimi önemsediğini; eğitimin Türkiye’yi kurtaracağını, insanlığını kurtaracağını ifade ederek, “Bilimin her zaman peşinden gideceğiz. Bu konuda da bütün imkanlarımı seferber etmek istiyorum. Mutlaka 6 yıllıklara daha fazla verelim. Size şöyle bir teklif yapayım, şimdi diyeceksiniz ki ne alakası var? Aslında çok alakası var. Borçlanma taleplerinde kamuoyuna algı şöyle gidiyor; başkan bir proje ile gelirse biz bu borçlanmayı veririz. Ben de burada bir manipülasyon olduğunu söylüyorum. Ben bir proje karşılığı borçlanma istemiyorum. Bu borçlanma hakkım içerisinde örneğin bu yıl 193 milyon lira. Bu paranın içerisinde 2021’e ait eğitim politikalarına harcayacağım paralar da var. Ben size bir öneride bulunayım. Lütfen beni zorlamayın. Bırakın koşuyoruz, elimizden geldiğince iyi niyetle yapıyoruz. Bu meseleyi ortadan kaldırın. Benim cebimden çıkan paraya destek olmaz. Benim cebime para koyacaksan destek yaptığını anlarım. Kimin parasını kime destek istiyorsun? Belediyeye vermediğin borçlanmayı cebinden değil, onayladığın bütçeden veriyorsun bana. Şöyle bir şey yapalım. Ben açık çek vereyim. Bundan sonra borçlanma konusunda, bütçemde, onun dışında bir şey istemiyorum. Hakkım olan borçlanmada zorluk çıkarmayın. Bana zorluk çıkarmayın. Örneğin; eğitimi çok hassas görüyorsunuz. Şu kadar verelim, bu kadar verelim diyorsunuz. Ama kendi cebinizden vermiyorsunuz, bu Vahap Seçer’in de parası değil. Halkın parasını halka veriyoruz. İdareden açık çek. Siz gelin, teklifi siz getirin öğrencilerimize Mersin’den, Mersin’in içinde ya da dışında yüksek öğretim görecek bütün öğrencilerimize istediğiniz desteği verelim. Bununla ilgili açık çek veriyorum. Yeter ki Mersin’i şahlandıracak yeni, genç beyinler yetiştirelim. Borçlanma konusunda ket vurmayın, dileyin benden ne dilerseniz. O zaman haklısınız, bana yardımcı oluyorsunuz derim. Bir yandan ayağımı tutup bir yandan hadi bakalım hızlı koş diyorsunuz. Bırak ayağımı koşayım derim ben de. 500 TL yardım konusu bugünkü bütçe şartlarında olabilecek iyi bir durumdur. Yaklaşık 3,5 milyon lira gibi bir maliyeti vardır. Çocuklarımıza, halkın parası helal olsun diyorum” diyerek maddeyi oylama sundu. Komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi. Komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.


Etiket: mbb, vahapseçer, meclis, eğitim


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA