Sarı: “Taksicilere gönderilen genelgeyi harfiyen destekliyoruz”




Tarih: 29 Eylül 2021 Çarşamba 16:39


İçişleri Bakanlığı tarafından “Ticari Taksi Genelgesi” adı altında 81 ilin valiliklerine genelge gönderildi. Gönderilen genelgede kısa mesafede yolcu almamakta ısrar eden şoförlerin trafikten men edilmesine kadar birçok konuya açıklık getirildi. Genelge hakkında konuşan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Veysel Sarı “Oda olarak biz bu genelgede yayınlanan bütün kuralları harfiyen destekliyoruz. Bizim taksicimizin birinci görevi insanları taşımak. Taksici insanları taşıyarak çoluğuna çocuğuna ekmek götürebiliyor” dedi.

Behzat Özgür Beyazlar

İçişleri Bakanlığı tarafından “Ticari Taksi Genelgesi” adı altında 81 ilin valiliklerine genelge gönderildi. Genelgeye göre; "polis ekiplerince ticari taksilerin yolcuyu almadığının tespit edilmesi halinde, yolcu ticari taksiye bindirilecek, almamakta ısrar eden ticari taksilere de trafikten men dahil, yasal işlem yapılacak. Ticari taksi denetimleri artırılacak, şehirlerarası otobüslerdeki gibi ticari taksilerde de sivil personel, denetim gerçekleştirecek. Genelgede, son dönemde özellikle büyükşehirler başta olmak üzere bazı taksi şoförlerinin kısa mesafe veya trafiğin yoğun olduğu saatlerde yolcu almadığına ilişkin şikayetlerin artığına dikkat çekildi Genelgede bu durumun taksi şoförleri ile yolcular arasındaki tartışmaları ve asayişe müessir olayları arttırabileceği, ticari taksilerde seyahat eden, etmek isteyen vatandaşlar ile turistler arasında mağduriyetlere neden olabileceği vurgulandı. Bu mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için yapılacak denetimler şu şekilde sıralandı. Taksilerde kısa mesafe/trafik yoğunluğu gibi nedenlerle yolcunun alınmamasına ilişkin şikayet/müraacatlar ile konunun denetimlerde resen tespiti halinde güvenlik birimleri yolcunun mağduriyetini giderecek. Yolcu taksiye bindirilecek, yolcuyu almamakta ısrar eden taksi şoförleri hakkında ilgili oda ve belediye ile koordinasyon dahilinde gerekli yasal işlem (trafikten men dahil) yapılacak. Ticari taksi denetimleri artırılarak şehirler arası otobüslerde uygulanan sivil personel denetimleri ticari taksiler için de uygulanacak” denildi.

 

“YAYIMLANAN GENELGEYE HARFİYEN KATILIYORUZ”

Son günlerde taksici esnaflarından Türkiye genelinde çeşitli şikayetler alındığını, bununla ilgili olarak bakanlığın bir genelge yayınlayarak bu tür davranışlarda bulunan taksicilerin cezalandırılması hatta ve hatta duraklarının duraklarındaki plakalarının iptaline dahi gidilebileceği vurgusunun yapıldığı bir genelge yayınladığını belirten Sarı, “Oda olarak biz bu genelgede yayınlanan bütün kuralları harfiyen destekliyoruz. Bizim taksicimizin birinci görevi insanları taşımak. Taksici insanları taşıyarak çoluğuna çocuğuna ekmek götürebiliyor. Bizim taksilerimize bir müşteri bindiği zaman taksi bizim değildir, taksi benim değildir, ben taksi ile hizmet yapıyorum ve hizmetimin karşılığını alıyorum, taksiye binen insanındır taksi. Taksiye müşteri alındığı zaman sadece taksi içinde müşterinin emrinde olduğunu unutmamalı, öyle hareket etmeli taksici. Her insan verdiği hizmetin karşılığını kaliteli bir şekilde almak ister, taksicilerimizle empati kurarak, kendisini müşterinin yerine koyarak nasıl muamele görmek istiyorsa öyle hareket etmeli müşteriye karşı. Taksiye binen müşteri değeri saygıyı sevgiyi bulabilmelidir şoförde. Kısa mesafe olsun, uzun mesafe olsun taksici müşteri alırken mutlu bir şekilde gideceği yere bırakmalıdır. Müşteri benim tavırlarını çekmek zorunda değil, hakaretlerini çekmek zorunda değil ben para alıyorsan paranın karşılığını verebilmeliyim. Taksiye binen insanlar bizden tatlı, güler yüz şekilde karşılanmasını bekler ve verdiği paranın karşılığını almak istiyor” ifadelerini kullandı.

 

“KISA MESAFE DE OLSA UZAK MESAFE DE OLSA MÜŞTERİ ALINMALI”

Kısa mesafede yolcu almama meselesine kesinlikle ve kesinlikle katılmadıklarını ve katılmayacaklarının altını çizen Sarı, “İnsanlar taksiye bindiği zaman kısa mesafe olsun, uzak mesafe olsun gideceği yeri bırakılmalıdır. Taksicinin kısa mesafede yolcu almak istememesinin sebebi yansıyan ücretin düşük olmasıdır. Yani kısa mesafe için binen bir müşteri. Bazen kalksak bulamadığından 500 metrelik yolu 2-3 kilometre kavşak bulmak için gidebiliyor ve dolayısıyla bundan kaçınıyorlar. Mersin’de esnaf Teşkilatımızın vermiş olduğu fiyatlarla beraber neredeyse kısa mesafe sorununu yok etmiş durumdayız. Aramızda hala daha bizim bu kuralımıza uymayan taksici varsa şiddetle karşı çıkıyoruz bizde ve gerekli mecralara şikayet edip, o şoförün cezalandırılmasını sağlıyoruz. Bizim esnaflarımızın bütün halk tarafından sevilmesi lazım. Biz tatlı dilinizle, sevgimizle, neşemizle halkı, müşteriyi ağırlayacağız ki onlar da bizi sevsin. Dolayısıyla biz kurallara uyumayanlara kesinlikle karşıyız, yolcu istediği yerde iner, istediği yerde biner. Aynı zamanda taksici kısa mesafe olsun, uzun mesafe olsun taksimetresini açmak zorundadır, oradaki ölçü metre ne kadar yazdıysa o kadar almak zorundadır. Biz de bunu günün şartlarına göre ayarladık.ama buna uymayanlar, çok daha sıkı tedbirlerin geldiğini unutmamalılar, bakanlık herhangi bir memurunu sivil olarak, yolcu gibi bindirecek, taksicilerin yapmış oldukları yanlışları görüp, ceza yönüne gidecekler” şeklinde konuştu.

 

“TAKSİCİLERİMİZ KURALLARA MUTLAKA UYSUNLAR”

Taksicilere kurallara uyma çağrısında bulunarak, binecek olan birisin denetim için bindiğini unutmamaları gerektiğini belirten Sarı, “Benim esnafıma buradan çağrım; bu binen yolculardan her birinin devlet memuru olabileceğini unutmamalılar, aslında böyle bu halde getirmemek lazımdı ama bizim davranışlarımız o yöne yöneltti ve dolayısıyla her an bir denetim altında olduklarını unutmadan, herkese güzel ve karakterli bir şekilde hizmet etmeye devam ederler. Bilindiği gibi Mersin çok dağınık bir şehir yapısına sahip, şimdiki Belediye Başkanı da bu işlerin düzelmesi için bize alt yapıda büyük destek veriyorlar. Belediye tarafından yeni yazıhanelerimiz yapıldı. Taksici esnafı adına buradan Büyükşehir Başkanına teşekkür ediyorum” diye ekledi.

 

“MERKEZİ ARAÇ TAKİP SİSTEMİ İLE TAKSİCİLERİMİZİ KONTROL EDİYORUZ”

Oda olarak bütün taksileri ve taksicileri denetim altına alacakları bir sistem kurduklarını ve bununla beraber her türlü denetimi sağlayabileceklerini ifade eden Sarı, “Sistemimizin daha alt yapısı bitmedi ama zaten bütün taksicilerimizi kontrol altına alıyoruz. Yani Merkezi Araç Takip Sistemi’mizi kuruyoruz. Bizim odamızda 24 saat memurlarımız görev yapacak ve hangi taksi plakası, hangi güzergahta ve nerde olduğunu biz bu sistem üzerinden görebileceğiz. Bize bir plaka söylendiği zaman o plakalı aracın nerede olduğunu hemen söyleyebileceğiz. Hatta taksimetresini açıp, açmadığını da kontrol edeceğiz, hatta ve hatta mal sahiplerini daha rahat ettirebilmek adına da bize 3-5 gün sonra şoföre verilen taksisinin o günlerde ne kadar kazandığına dair verileri kendisine sunabileceğiz ve bütün bu veriler bizim yazılımımızın içinde bir ay boyunca silinmiyor. Araç sahibi gelip bize sorduğu zaman biz ona şoförün nerde taksimetreyi açıp, nerede kapatmış olduğunu dair söyleyebileceğiz. Biz böyle bir oda sistemi de kuracağız ve bütün Mersin halkından da şunu istiyoruz; taksicilerimizin olumsuzluklarında gerekli yerlere şikayetlerini yapabilirler ve aynı zamanda bize de bildirebilirler, bunun hep takipçisi olacağız” diye konuştu.

 

“TAKSİCİLERİN SORUNLARI ÇOK”

Son olarak da taksicilerin sorunlarının çok olduğunu söyleyerek zamanla da bu sorunların aşılacağına inandığını belirten Sarı, “Taksicilerin sorunları çok; akaryakıt fiyatlarından tut, yedek parçaya kadar, çalışma ortamından daha bir sürü sorunları var taksicilerin. Ama bunların hepsi zaman gerektiriyor, zamanla hepsi hal olur. Mesela birincisi olarak eğitim; bizler ticari araç kullanma belgesi verilecek eğitimler sonucunda. Belediyeyle beraber biz taksicilerimizi eğiteceğiz. Halkla ilişkiler anlamında olsun, trafik kurallarından ilk yardıma kadar birçok konuda taksicilerin neyi, nasıl yaptığı anlamında bununla ilgili eğitimleri şoförler odası olarak bizler vereceğiz ama imtihanı belediye yapacak. Biz belge verme hakkına sahip değiliz, biz iyi eğitmeye bakacağız sadece. İyi eğitim almışsa belediye de imtihana girer ve kazanır ve dolayısıyla eğitimimizin önümüzde3ki günlerde başlayacağını umut ediyorum, pandemiden dolayı ertelenmişti daha önce. Bizim taksici esnaflarımızın çok sıkıntısı var, daha bir yazıhaneye sahip olmayan duraklarımız var, bunu yapmadan da taksicileri denetim altına alamıyoruz” dedi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA