Seçer: “Çıtayı yükseltin. Küçük düşünmeyin”




Tarih: 12 Ekim 2021 Salı 18:50


Mersin Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara’nın metro ile ilgili sözleri üzerine Seçer, “Konuştuğumuz 3,5 milyar lira rakam, efendim şehrin geleceğini ipotek altına alıyorsunuz deniliyor. İnanılmaz vizyonsuz bir söylem. Elbette yatırım yapacağız, elbette merkezi hükümet bize yardımcı olacak. Finansmanda da olacak, hibelerde de olacak. O zaman vergi de vermeyelim. Niye çalışıyor Mersin halkı bu kadar? Çıtayı yükseltin. Küçük düşünmeyin” dedi.

Haber- Gizem Konucu

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ekim ayı 1. Birleşimi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara’nın metro ile ilgili sözleri üzerine Seçer, metro ile ilgili tüm bilgilerin basında yer aldığını ifade etti. Seçer, “Metro ile ilgili tüm Türkiye duydu, bu konuda bilgi verilmedi denildi ama herkes duydu. Sözleşmeyi de yeni imzaladık. Daha önce ihalenin itiraz süresi, bekleme süresi vs. yüzünden açıklama yapamazdım ama ihalenin olduğu gün basın zaten yazdı. Kimin ne kadar rakam verdiğini. 3 milyar 379 milyon 404 bin 875 lira vagonlar hariç, 4 Ekim’de de protokol imzalandı. 13,4 kilometre ilk etap Mersin yer altı raylı sistem metrosu ihalesi. Bizim ihale şartnamesinde şöyle diyor; biz kredinin yüklenici firma tarafından bulunabileceğini söylemişiz ama bu demek değildir ki onun bulduğu krediyi biz kabul ederiz. Buldu, firma dış kredi buldu, şartlar kabul edilmedi biz de dedik ki ilk etapta bu yılki bütçemizin, mevzuat çerçevesinde bize izin verdiği limiti yani 900 milyon lira çünkü geri kalan kısmını da bütçe denkliği için borçlanma kalemine 265 milyon lira koymuşuz. Onu düştükten sonra 900 milyon kalıyor, ilk etapta biz yapalım. Buradan başlayalım” dedi.

 

“İSTANBUL’DAN, ANKARA’DAN, KONYA’DAN NE GERİ KALIR YANIMIZ VAR? BİRAZ CESUR OLUN”

3 Ocak’ta metronun temelini atacaklarını ifade eden Seçer, “Hak edişler gelip para ödeyene kadar biz bunları çözeceğiz ve yılbaşından sonra yine metro ile ilgili ikinci bir kısım borçlanma olacak. Bizim bu projenin değeri 3 milyon 400 bin lira. Ama o yılın bütçesinin el verdiği ölçüde biz bunları kullanabileceğimiz için etap etap nasıl inşaatı yapacağız, borçlanmayı da etap etap her yıl meclisten talep edeceğiz. Metro ile ilgili gizli kapaklı kalmış bir şey yok, kredi meselesi de bu. Uygun görseydim onların bulduğu kredi oranını ve şartlarını alabilirdim ama şu anda uygun görmedim. Bu benim meselem değil. Merkezi hükümet de çok yüksek rakamlara finansman kullanıyor, başka belediyeler de öyle. Hepsini inceledim. Bunun temel sebebi dünya konjonktürü, Türkiye’nin dışarıdan görünümü, kredi notu. Şunu da söyleyeyim Türkiye’de kredi notu olarak en yüksek not alan iki belediye var. Biri Mersin Belediyesi, diğeri İstanbul Belediyesi. Ancak yayınlarken bunu, resmi olarak yayınlanıyor. Türkiye’nin ya da o ülkenin üzerinde zaten açıklayamıyorlar ama yorumlara bunu derç ediyorlar. Mersin Belediyesi’nin maliyesini orada olumlu olarak değerlendiriyor. Metro konusunda öyle memleketi borç altına aldık demek doğru değil. Mersin adına ortaya koyacağımız vizyon açısından çok geri kalan laflar. Bakın 145 yıl önce Paris Metrosu yapılıyor, biz 145 yıl sonra konuşuyoruz. İstanbul şu anda dünyanın en fazla raylı sistem inşaatının olduğu il. 197 kilometre raylı sistemi var. Bizim İstanbul’dan, Ankara’dan, Konya’dan ne geri kalır yanımız var? Biraz cesur olun. Hem üst ligdesin hem de ortaya koyduğunuz vizyon amatör ligde kalırsa yazık. Mersin Lig olarak Süper Ligi hak ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

 

“BİR ÇIRPIDA 83,4 MİLYON DOLAR GEÇEN DÖNEM BORÇLANMA VERMİŞSİNİZ”

Metro ile ilgili konuşulan rakamın 3,5 milyar lira olduğunu belirten Seçer, “Ağzımız dolu dolu konuşuyoruz. Konuştuğumuz 3,5 milyar lira rakam, efendim şehrin geleceğini ipotek altına alıyorsunuz deniliyor. İnanılmaz vizyonsuz bir söylem. 900 milyon lira çok yüksek bir borçlanma verildi denildi. Bir çırpıda 83,4 milyon dolar geçen dönem borçlanma vermişsiniz. Burada, siz bu borçlanmayı verirken metro falan değil; yol yapacağım, kaldırım yapacağım denilmiş. 83,4 milyon lira siz borçlanma vermişsiniz bu mecliste.  Plan bütçeye sevk etmemişsiniz. Ben şuraya 10 milyon lira borç için hemen sevk ediyorsunuz. Çok büyük bir iş yapmıyoruz, metro yapıyoruz. Elbette tarihin en büyük yerel yatırımı. Ama Mersin çok daha büyüğünü hak ediyor. 5-6. Sırada vergi veriyorsunuz 24. Sırada geri dönüş oluyor. Bu Mersin’e yapılan büyük bir haksızlık. Elbette yatırım yapacağız, elbette merkezi hükümet bize yardımcı olacak. Finansmanda da olacak, hibelerde de olacak. O zaman vergi de vermeyelim. Niye çalışıyor Mersin halkı bu kadar? Çıtayı yükseltin. Küçük düşünmeyin” dedi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA