9 BİN YILLIK MEDENİYET “YUMUKTEPE HÖYÜĞÜ”




Tarih: 19 Ekim 2021 Salı 17:09


Prof. Dr. İsabella Caneva 28 yıldır milattan önce 7 binli yıllara uzanan geçmişiyle Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak öne çıkan çok sayıda uygarlığın izlerini taşıdığı için de

Haber- Gizem Konucu

NEOLOTİK DÖNEMDEN BİZANS ZAMANINA KADAR KESİNTİSİZ YERLEŞİM

İtalya’nın seçkin arkeoloji bilimi uzmanı Prof.Dr.İsabellaCaneva, Yumuktepe hakkında bilgiler vererek, Yumuktepe’nin tarihe nasıl ışık tuttuğu hakkında açıklamalarda bulundu. "Neolotik dönemden Bizans zamanına kadar kesintisiz bir yerleşim söz konusu. Yumuktepe'de ilk yerleşim, milattan önce 7 binli yıllarda oluşturulmuş. 14. yüzyıla kadar kesintisiz devam ediyor. Türkiye'de veya dünyada daha eski yerleşim yerleri var ama bu kadar uzun süre kullanılmış bir yer yok. Yumuktepe'nin özelliği bu” diyen Prof.Dr.İsabellaCaneva, buna benzer başka bir tepenin olmadığını düşünüyor. Tarsus’ta bulunan Sulukule’ninYumuktepe ile hemen hemen çağdaş olabileceğini ifade eden Prof.Dr.İsabellaCaneva, “Fakat daha yeniden kazılmadığı için, kazılıyor hala devam ediliyor ama henüz aşağı inilemedi. Bu yüzden bilinmiyor.Yumuktepe tarih bakımından özel bir şey. Çok uzun zamanı kapsayan tarihi tabakalar gözüküyor” dedi.

 

“9 BİN SENEDE NELER DEĞİŞTİ ANALİZ EDEBİLİYORUZ”

Arkeolojik olarak ilerlemenin nasıl olduğunu görebildiklerini ifade eden Prof.Dr.İsabellaCaneva “Neolitikten Orta Çağ’a kadar nasıl ilerledi veya geriye gitti bunu görüyoruz. Neolitik seramikler çok güzel, çok kaliteli çünkü el yapımı. Evde yapılıyor, kızlar yapıyor” dedi. Yumuktepe’nin günlük olarak kullanılan bir yer olduğuna da değinen Prof.Dr.İsabellaCaneva, “Depolama, evler, çalışma yerleri hepsi burada mevcut. Depolama yerlerinde tohumları görebiliyoruz. Hangi çeşit buğday kullanılıyor, zeytin çekirdekleri gibi her türlü tarım faaliyetlerini görebiliyoruz. Diğer kazılardan farkı var. Mesela Soli Pompeipolis belli bir dönemi anlatıyor. Aslında çok önemli. Liman, dükkanlar, evler var. Ama tek döneme ait. Yumuktepe’de az gösteriş ama tarih bakımından çok daha önemli. Hem toplumsal bakımdan hem de çevre bakımından çok önemli. Ekonomiyi, nasıl tarım yapıldığını görebiliyoruz. O zamanda kullanılan hayvanlar, bitkiler belki şimdi yok. Burası bize yol gösteriyor. Gelecek gösteriyor. Çünkü 9 bin senede değişiklik analiz ediyoruz. Hangi yöne gidiyor çevre bu şekilde de belli oluyor” şeklinde konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA