Yılmaz: “Türkiye 30 sene ileri gittiğini sandığı yerde 30 sene geri geldi”




Tarih: 24 Ekim 2021 Pazar 13:44


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Bloomberg HT iş birliğinde düzenlenen Mersin Ekonomi Zirvesi’nin ikinci oturumunda konuşan MY Eğitim Danışmanlık Kurucu Ortağı Mert Yılmaz, “Sermayelerinizi güçlendirin, işinize odaklanın. İşinizin yapısına göre hammadde alın, gayrimenkul alın. Türkiye 30 sene ileri gittiğini sandığı yerde 30 sene geri geldi. 90’lara hoş geldiniz” dedi.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Bloomberg HT iş birliğinde, Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi’nde ‘Mersin Ekonomi Zirvesi’ düzenlendi. Zirvede uzman ekonomistler tarafından 2021 yılı ekonomisi masaya yatırılıp, 2022 yılı perspektifi çizildi.  İki oturumda gerçekleşen zirvenin ilk oturumunun moderatörlüğünü Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, ikinci oturumun moderatörlüğünü Zeliha Saraç gerçekleştirdi. “2021 Sonuna Doğru Dünya ve Türkiye Ekonomisi ile 2022 Beklentileri” konulu ilk oturumun konuşmacıları Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen, Ekonomist Yazar Gökhan Şen oldu. “Dijitalleşen Dünya, Kırılan Tedarik Zinciri ve Bölgemize Yansımaları” konulu ikinci oturumda ise MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MY Eğitim Danışmanlık Kurucu Ortağı Mert Yılmaz ile Dünya Gazetesi (NBE)Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ konuşmacı olarak yer aldı.  Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetlinin katıldığı zirvenin açılış konuşmasını MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer yaptı. 

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, konuşma yaptığı zirvede Mersin’in gelecekte yıldızı parlayan bir kent olacağını vurguladı. Seçer, “Toprakla suyu buluşturduğunuz zaman zaten verim, kalite çok muazzam oluyor. Yani rafta pazar değeri, etiket fiyatı yüksek ürünler Mersin’de. Burada birim fiyatı yüksek ürünler üretiliyor. Bütün bunlar bizim ciromuza katkı yapıyor. Türkiye’nin 5., 6., 7. sırada vergisini ödeyen şehiriz ama Türkiye’nin gelir dağılımında kardeşler arasında fakirliğin tavan yaptığı şehiriz, Adana’dan sonra 2’nci sırada” dedi. Mersin’in çok sektörlü bir kent olduğunu ve bunun başka bir sektör olan lojistiği ürettiğini ifade eden Seçer, “Sanayi; lojistik lazım. Ticaret; yurt içi, yurt dışında lojistik lazım. Tarım; üretim yapıyorsunuz lojistik lazım. Turizm; lojistik lazım. Bütün yollar lojistiğe çıkıyor. Uluslararası havalimanı; bunun önemi çok büyük. Merkezi yönetimin 2013’te temeli atılan bir uluslararası havaalanını bitiriyor olması lazım. Otoyol, Çeşmeli’den mutlaka Taşucu’na bağlanmalı; ama Orta Anadolu’yu Gülek’ten sonra bağlayan önemli bir kapı olan Sertavul’un Silifke’ye kadar inmesi lazım. SEKA Limanı özelleşti, orada bir ticaret söz konusu olacak. O bölgenin üretimi, tarımı, turizmi var. Oradan bağlayacaksınız ya da Orta Anadolu’dan ihracat yapacaksınız ya da ithal ürünlerini Anadolu’ya taşıyacaksanız. Eğer SEKA Limanını açıyorsanız, orası son derece önemli.”

Liman konusunun da Mersin için büyük önem taşıdığını ifade eden Seçer, “Mersin’in bu bölgenin, tüm dünyanın çok değerli, önemli deniz ticaretinin kesiştiği nokta olan bir lojistik merkezi haline gelme durumu söz konusu” ifadelerini kullandı.

 

KIZILTAN: “MERSİN DÜNYANIN SAYILI LOJİSTİK İMKANLARINA SAHİP ŞEHİRLERİNDEN”

“Dijitalleşen Dünya, Kırılan Tedarik Zinciri ve Bölgemize Yansımaları” konulu ikinci oturumda  ise ekonomilerde planlamanın önemi, düşük faiz ve yüksek kurun ekonomiye yansımaları ile kırılan tedarik zincirinin Türkiye’ye etkileri ele alındı. Moderatörlüğünü Zeliha Saraç’ın gerçekleştirdiği ikinci oturumda MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MY Eğitim Danışmanlık Kurucu Ortağı Mert Yılmaz ile Dünya Gazetesi (NBE)Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ konuşmacı oldu. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, artan kurlar nedeniyle yatırımların istihdam sağlayacak sanayi yatırımı yerine paradan para kazandıracak döviz yatırımına doğru yön değiştirdiğini dile getirdi.  Kızıltan, “Yükselen kurlar ihracatçıyı da olumlu etkilemiyor. Çünkü tüm dünya artık döviz hareketlerini takip ediyor ve Türkiye’de artış olduğunda müşteri döviz üzerinden indirim talep ediyor. İhracatçı kazanmıyor. Bu spekülatif hareketler birilerinin servetini büyütüyor” dedi.  Kızıltan, pandeminin tüm dünyayı olumsuz etkilediğini, Avrupa ve Çin’de üretimin durması ile birlikte Türkiye’nin yükselişe geçtiğini ifade ederek,  “Mersin dünyanın sayılı lojistik imkanlarına sahip şehirlerinden. Sanayimiz son 20 yılda gelişmeye başladı. Havzasındaki illerin potansiyeli de göz önünde bulundurulup ortak planlamaya gidilirse bu bölge dünyanın sayılı ekonomik güçlerinden biri haline gelebilir. Oysa ekonomik güç Anadolu’ya yayılıp ülke geneline paylaştırılmak yerine yanlış bir İstanbul politikasıyla yalnızca İstanbul’a aktarılıyor. Bundan vazgeçilmeli” şeklinde konuştu.

 

YILMAZ: “BUGÜN FAİZ ARTSA DA SORUN ÇÖZÜLMEYECEK”

MY Eğitim Danışmanlık Kurucu Ortağı Mert Yılmaz yaşanılan ekonomik sorunların temelinde hukuk, özgürlük, demokrasi, eğitim sorunları bulunduğunu öne sürerek,  “2 yılda hangi ülkede 4 kez Merkez Bankasının başındaki kişileri değiştirseniz olumsuz etkilenirdi” ifadelerini kullandı. Rekabetçi kur konusunda da açıklamalarda bulunan Yılmaz, sorunun çözümü için ülkede sabit gelirli ve dar gelirli insanların refahının artırılması gerektiğini dile getirdi. Yılmaz, “5 yıllık enflasyon yüzde 100’ü geçti ama gelirleri yüzde 100 artan sabit gelirli yok. Son alınan 200 baz puanlık indirim kararıyla ben seçime kadar enflasyonla gerçek anlamda bir mücadele niyeti olmadığına inandım. Yaşanan her sorunu MB’nin faizle çözmesini bekleme alışkanlığından vazgeçilmeli. Bugün faiz artsa da sorun çözülmeyecek” diye konuştu.

 

YILMAZ: “SERMAYELERİNİZİ GÜÇLENDİRİN, İŞİNİZE ODAKLANIN”

Yılmaz, Türkiye’nin çılgın bir proje yapmak istiyorsa Devlet Planlama Teşkilatı’nı yeniden kurması gerektiğine dikkat çekerek,  “Enflasyon yüksek seyretmeye bir süre daha devam edecek. Baz etkisini bile öldürdük. Yıl sonu yüzde 20’lere yakın enflasyon gelecek. İkincisi faizler aşağı çekilecek ve döviz yükseliş tarafında kalmayı sürdürecek. Ama sakın kur riski alarak iş yapmayın. Bugün hikayenin okunduğu yerle yarın sabah kalktığınız yer aynı olmayabilir. Dış ticaretle uğraşanlar kur riski almayın ve kendinizi kur riskinden koruyacak enstrümanları öğrenin. Ayrıca dijitalleşmenin önemini de herkes kavramalı. Bugün para kazanıyor olmanız önümüzdeki dönemde bu işin sekteye uğramayacağı garantisi vermiyor. Bugün sizin yerinizde olsam dolar mı alayım hisse senedi mi alayım uğraşmam. Sermayelerinizi güçlendirin, işinize odaklanın. İşinizin yapısına göre hammadde alın, gayrimenkul alın. Türkiye 30 sene ileri gittiğini sandığı yerde 30 sene geri geldi. 90’lara hoş geldiniz” diye konuştu.

 

GÜLDAĞ: “EKONOMİYE TEKNİK OLARAK YÖNELMİŞ DEĞİLİZ”

Dünya Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ mevcut durumda sanayici ve ihracatçının para kazandığını, hasar gören tedarik zincirinin Türkiye’ye yaradığını belirterek,  “Ancak bir yanıyla da tüm bu olumlu ortamdan çok daha iyi yararlanmamızı engelleyen yanlış politikalar uygulanıyor. Ciddi belirsizlikler var. Uygulanan politikaların iktisatla açıklanır tarafı yok. Tamamen politik tercihler. Bu tercihlerin de Türkiye ekonomisine yararını göremiyorum. Türkiye’nin önüne yüzyıllık fırsat çıkmış durumda. Değerlendirebileceğimizden emin değilim çünkü plansızlık var. Ayrıca ekonomiye teknik olarak yönelmiş değiliz. Olanı iktisadi olarak açıklayamıyor, politik yaklaşım olarak görüyoruz. Bence bunu seçimlere kadar yaşayacağız. Ekonomik değil ideolojik tartışmalarla zaman kaybedeceğiz. Ülkeye gelen fırsatı heba edeceğimizden korkuyorum” dedi.

 

“BANA GÖRE DE ÇILGIN PROJE KANAL İSTANBUL DEĞİL”

2001 krizinden bu yana 25 tane atılım programı, teşvik paketi ve strateji açıklandığını belirten Güldağ, Türkiye’de paket ve teşvik enflasyonu bulunduğunu ama bunların arkasının hiç takip edilmediğini söyledi. TÜBİTAK’in desteklediği bir programı hatırlatan Güldağ, “O dönem yapılan teşvikler Türkiye’yi süper iletken ve yarı iletken üssü haline getirmeyi hedefliyordu. Örneğin bu teşvik ve yol haritası takip edilseydi bugün chip krizi yaşayan dünyada elimizi öpene chip satıyor olacaktık. Takip etmiyoruz, dünyayı okumada güçlüklerimiz var” değerlendirmesini yaptı. Bugün Türkiye’nin yapması gerekenleri de sıralayan Güldağ, ana sanayi yatırımlarının artırılması gerektiğini söyledi. “4 tane daha Petkime ihtiyaç var. Çok iyi metal ve plastik işliyoruz ama ana sanayimiz yok” diyen Güldağ, “Yüksek vasıflı sac, alüminyum üretmiyoruz. Teknik olarak kapasitede sıkıntı yok ama yatırım yapmalıyız. Devlet buralara yönelmeli. Bana göre de çılgın proje Kanal İstanbul değil, teknolojide, ana sanayiler yaratmakta. O zaman cari açığı azaltıp cari fazlaya dönüştürebiliriz” diye konuştu.  

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA