Çukurova Bölgesel Havalimanı 2022’de faaliyete geçecek




Tarih: 25 Ekim 2021 Pazartesi 15:16


Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda incelemelerde bulunarak, havalimanının 29 Ekim 2022’de açılmasının planlandığını dile getirdi.

Haber- Burak Karataş

Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaat çalışmaları yerinde inceledi. Çalışmalar hakkında bilgi alan Engin, havalimanının 29 Ekim 2022’de faaliyete gireceğinin müjdesini verdi. Çukurova Bölgesel Havalimanı hakkında açıklamalarda bulunan Engin, “Uzun yıllardır bugünleri bekliyorduk, geldik, gördük, inceledik. Çukurova Bölgesel Havalimanı yani Türkiye’nin ikinci büyük kargo havalimanındayız. Gördüğünüz gibi en son yapılan ihalede yaklaşık 1 aydır faaliyetlere çok hızlı başlamıştık yapımcı firma tarafından. 29 Ekim 2022’de sonlandırılması ve teslim edilmesi öngörülüyor. Bu çalışmalara göre de ondan daha önce de bitebilir. Şu an betonarme çalışmaları son katındayız. Bunun üzerine çelik çatı yapılacak ve tamamen görünen alanlarda da aynı seviyeye getirilip kalan yerler bitirilmiş olacak. Yapımcı firma yetkilisi de yanımızda. Hızlı bir şekilde devam ediyor. Yakın zamanda bölgemizde kazandırılmış bir havalimanımız olacak bölgemizin ve ekonomimizin şahlanması bu havalimanın bölgesel olarak bekliyorduk” dedi.

 

ENGİN: “BU PROJE BİR YIL SONRA HİZMETE SUNULMUŞ OLACAK”

MESİAD olarak havalimanı çalışmalarını takip ettiklerini ifade eden Engin, havalimanında alt yapı çalışmalarının yüzde 95-96 civarında bittiğini dile getirdi. Engin, “Pistler bitmiş durumda. Bağlantı yolunda da büyük bir çalışma var. Alt yapı çalışmaları bitmiş ve üst yapısı kalmış. Bu üçüncü gelişimiz havalimanına. Servis yolu da havaalanın bitirilmesiyle aynı paralelde bitmiş olacak. Çalışmalar çok hızlı devam ediyor, 600 personelle çalışıyor, iki vardiya çalışıyorlar. Üst yapı çalışmaları çok hızlı devam ediyor. Bizim dört gözle beklediğimiz Çukurova bölgesinin ekonominin ve kalkınmanın anahtarı olan bu proje bir yıl sonra Mersin kamuoyu ve tüm Türkiye’nin hizmetine sunulmuş olacaktır. Bütün sanayiciler de bugünü bekliyor.  Bölgemiz güzel bir havalimanına kazanmış olur diye düşünüyoruz. Firma yetkilimizde burayı çok iyi bilen bir arkadaşımız. Çok mutluyuz MESİAD olarak, Mersin, Adana hatta Türkiye olarak, böyle bir eserin ülkemize, bölgemize ve Mersin’e kazandırılması için” şeklinde konuştu.

 

“MERSİN’İN SORUNLARI İÇİN BİRLİK OLMALIYIZ”

Liman genişlemesi için çalışmaların sürdüğünü aynı zamanda konteyner ana limanı istediklerini de dile getiren Engin, “Biz konteyner ana limanı da istiyoruz, vazgeçmedik. Mersin bir liman, lojistik, tarım bölgesi. Bütün sektörlerin iç içe olduğu bir bölge. Havalimanın gelmesi ile birlikte Mersin’de ticaret, lojistik ve liman hizmetleri serbest bölgeler daha canlı olacak. Bütün yatırımlar hem ulusal hem uluslararası olarak bu bölgeye akmasını bekliyoruz. Çünkü başka havza yok. Marmara havzası tamamen doldu. Alternatif havza olarak Çukurova havzası ön görülüyor. Bu bölgenin sanayi yatırımları ve organize sanayi yatırımları olarak çok ilerlemiş bir bölge olarak ön görüyoruz. Ulaşımda da Çeşmeli-Kızkalesi yolunun da ihalesi yapıldı. 2. Etap biterse bu bölgenin çok şahlanacağını ön görüyoruz” açıklamalarında bulundu. MESAİD olarak kültürel, sosyal, sanayi bakımında bütün sorunlara ve yapımlara, yatırımlara parmak basmaya çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Engin, Mersin’de lobi oluşturulması gerektiğini ifade etti. Engin sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu konuda geçmişten bugüne kadar 30 yıldır Mersin’de ve bu bölgede bütün yatırımlara gerek turizm gerek sanayi gerek liman gerek demiryolu hizmetlerinde MESİAD’ın her zaman söyleyecek bir sözü vardır.

Mersin’de bütün STK’ların basınla birlikte bir olmalıyız, birlik olmayız Mersin’in ve bölgenin bütün sorunlarını hep beraber canlı olarak, lobi oluşturarak sahip çıkmalıyız diye düşünüyorum.”

 

GÜNEY: “PİSTLER YÜZDE 99 TAMAMLANMIŞ DURUMDA

KVZ İnşaat Sorumlusu Ferhat Güney de Çukurova Bölgesel Havalimanı hakkında açıklamalarda bulunarak havalimanında sona gelindiğinin müjdesini verdi. Mersin ile Adana arasında dört ayaklı bir proje olarak oluşturulan Çukurova Bölgesel Havalimanında pistlerin yüzde 99 oranında tamamlandığını belirten Güney, “Üst yapı, karayolu ve demiryolu projeleriyle birlikte son derece hızlı bir şekilde devam etmektedir. Şu anda projemizin üst yapı ayağında arkamızda bulunan itfaiye ve garaj binasının yapımı tamamlanmış olup, sol tarafta gelen yolcuyu otoparka geçirecek şekilde terminal binamız hızlı bir şekilde tamamlanıyor. Otoparkın yüzde 70 seviyesinde betonarme imalatları tamamlandı. Arkamızda ısı güç imalatları var o da yüzde 30 seviyelerinde. Şu anda içinde bulunduğumuz terminal binası yüzde 30 seviyelerinde olarak yapımına devam ediyoruz. İnşallah 2022 yılının 29 Ekim’inde verdiğimiz sözü tutarak buraya ilk uçağı indirip işletmeye alma hedefindeyiz. Hep birlikte açılışı yaparız umarız” dedi.

 

 “BÜYÜK BİR HACME SAHİBİZ”

Havalimanı çalışmalarında 580 personelin çalıştığını ve bu personellerin yüzde 50’sinin Mersin ve çevresinde yaşayan insanlardan oluştuğunu dile getiren Güney, “Aynı şekilde buradaki büyük alımlar dışında ve bunlar neticesinde ihaleli ve teklifli alımlardır. Bunlar dışında buradaki günlük alımlarımız buranın esnafından gerçekleşmektedir. Hızlıca birden fazla ucuz gerçekleştirilemiyor. Mesela araları 2 dakika, 3 dakika olarak düzenleniyor. Hava koridorunun boşalması gerekiyor ya da belli bir mesafe paralelinde olması gerekiyor. Şu anda burada ana pist ve yedek pist vardır. Biri inerken birinin kalkması gerçekleşemez. Onun yapılabilmesi için daha farklı daha uzun mesafeler olması lazım. Tüm binalar 2022’de teslim edilecek. Gördüğünüz itfaiye binalarının yan tarafına kargo binalarını oluşturuyoruz. Oranın arazileri oluşmaya başladı. Hacim olarak büyük bir hacim sahibiz burada yaklaşık 280, 300 bin metrekare apron alanımız var burada. Bununla birlikte yolcu apronuyla birlikte kargo apronu da kullanılacak” ifadelerini kullandı.

 

“YOLCU GARANTİSİ ÇOK CÜZİ”

Özel uçaklar için de apronun olduğunu da ifade eden Güney, “Yaklaşık 9 tane körük oluşturacağız köprü ile. İlk etapta 8’ini yapacağız üçüncü etapta 9’uncuyu ilave edeceğiz. Gördüğünüz boşluk yerlerine de uçaklardan yolcu alacak köprü ayaklarının boşlukları. Buradan binaya ulaştıracağız yolcuyu. Yıllık yaklaşık 8 milyon civarında yolcu alırız diye bir planlama var. Biz burada 25 yıl işletme yapacağız. Yolcu garantisi ise çok cüzi. Rakamların mesela 3’te 1’i kadar. Yani 8 diyorsak 2, 2,5’larda olur diye bir şey. Başkanımızın da söylediği gibi ana pistimiz ve yedek pistimiz. 3 bin 500 metrekare bunların uzunlukları. 60 ve 45 metre ana gövde, banketleriyle birlikte 60 metre ve 75 metrelik genişliği sahip iki pistimiz var. Bunlardan bir tanesi kategori 2 sınıfında, diğeri yedek pist olarak kategori 1 sınıfında. Ana piste bir şey olursa yedek pistimiz Türkiye’nin yüzde 95 pist karakteristiğinde bir pisttir. Yan taraf yapılan kolonlar, şu anda farklı bir mimari yapıldığı için temellerimiz ve kolonlarımız uymuyor. Burası 2010 yılında başlamış bir proje ve bizim mimarimiz tamamen farklı. Dolayısıyla farklı mimariyle yapılan ve ona göre düzenlemesi yapılan yerlerdir. Dolar kurlarındaki yükselişle ilgili konuşmak gerekirse, bununla ilgili şu ana kadar hiç sekteye uğramadık. Fakat geçmiş dönemlerde demir piyasasından dolayı, demir sevkiyatlarında sıkıntılar yaşadık geçen ki dönemlerde. Ama ülkenin bu dönemleri aşacağına inanıyoruz. Şu an bizim bir sıkıntımız yok. Gerekli malzemelerimiz burada. Bu bizi baya bir süre götürecek kadar tedarikimiz var. Bu dönemleri de sağ salim aşacağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA