Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi tarafından 2018 yılından beri tadilatta olan Cemevi içerisinde oluşturulan Cem Salonunun açılışı gerçekleşti. Açılışta konuşan Mersin Valisi Ali İhsan Su, “Bu çalışmalar bizim birlik, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi daha da güçlendirecek, ülkemizi daha ilerilere ve daha yukarılara taşıyacaktır” ifadelerini kullandı.
Haber- Sevcan Akgül
Mersin Valisi Ali İhsan Su, Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi tarafından 2018 yılından beri tadilatta olan Cemevi içerisinde oluşturulan Cem Salonunun açılışını yaptı. Düzenlenen açılış törenine; Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı İsmet Kurt, Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyeleri, Alevi Kültür Dernekleri Şube Başkanları, Akdeniz Belediyesi Başkanı M. Mustafa Gültak, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, CHP Eski Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Akdeniz Belediyesi önceki Başkanı Fazıl Türk, İyi Parti YİK üyesi ve önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı Ali Doğan, MESAİD Başkanı Hasan Engin, Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, Mersin Cemevi Danışma Kurulu Üyeleri, İş insanları, Siyasi parti temsilcileri katıldı.
Törende ilk olarak Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede gülbengi okudu, arından kadınlar semah döndü. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz törende bir konuşma yaparak Cem Salonu’nun açılmasında katkısı olan herkese teşekkürlerini sundu. Kılavuz, “Aleviler Cemevlerindeki hizmet alanlarını genişleterek, dernekten Dergaha dönüştürmelidirler. Bu görkemli yapısı ve hizmete uygun alanları ile gelecekte Mersin Cemevi bir Alevi inanç akademisine dönüşebilir. Mersin’de ve Mersin dışında bu doğrultuda çalışacak ve hizmet verecek maddi ve manevi kadrolar vardır. 1826 yılında kentlerde Alevi Bektaşi dergahları kapatılıp, kırsallardaki Alevi Ocakları yasaklanınca, o günden günümüze Aleviler hep özgürce ibadet yapma özlemi içerisinde oldular. Alevi ismiyle dernek kurmak veCemevi inşa etmek yasaktı. Aleviler, bu yasaklara uydular. Cumhuriyet döneminde, ilk defa 1963 yılında bir grup üniversite öğrencisi, Alevi ismiyle bir bildiri yayınladı. Bildiri yayınlayan üniversiteli gençleri köşke davet eden dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel Neden, böyle bir bildiri yazdıklarını soruyor. Hacı Bektaşi Veli Dergahının kapalı olmasından dolayı bildiri yayınladıklarını söylediler. Olaydan haberdar olmayan, Cumhurbaşkanı Gürsel, dönemin Turizm Bakanı olan Ali İhsan Gögöşü’yü çağırarak, 1964 yılında Hacı Bektaş Türbesi, Müze olarak açıldı. O tarihten sonra, Aleviler, Hacı Bektaş-ı Veli Türbesine 51 yıl boyunca para ödeyerek girdi. 7 Aralık 2014 yılında Ahmet Davutoğlu döneminde bu uygulama kaldırıldı” dedi.
“İNANÇ MEKANLARI RUHEN RAHATLAMA YERLERİDİR”
Yasalar çerçevesinde kurdukları dernek, federasyon, Cemevi gibi yerlere Alevi ismini vermek için uzun bir süreçten geçtiklerini ifade eden Kılavuz, “2 Temmuz 1993 Sivas olaylarından sonra derneklerin sayısı çoğaldı. Türkiye’de Alevi Bektaşi Federasyonu 2000 yılında kuruldu. Hazırlanan federasyon tüzüğünün başında Alevi kelimesi var o dönemin (1999-2004) Ankara Valisi Yaya Gür, Alevi ismine izin vermedi. Yöneticileri mahkemeye verdi. 2002 yılında Yargıtay kararı ile yasaktan kurtuldu. Tüzel kişilik kazandı. İnanç mekanları ruhen rahatlama yerleridir. Ruhen rahat olmak içinde bedenen rahat olmak lazımdır. Bugün içinde bulunduğumuz mekana Cemevimiz diyorsak inançsal, kültürel ve sosyal, sorunlarımızın konuşulduğu, tartışıldığı ve hizmete dönüştürülüp ruhen rahatlayıp gönül huzuruyla ayrıldığımız mekanlardır” ifadelerine yer verdi.
SU, “BU ÇALIŞMALAR BİZİM BİRLİK, BERABERLİĞİMİZİ VE KARDEŞLİĞİMİZİ DAHA DA GÜÇLENDİRECEK”
Kılavuz, Cemevinin iç ve dış yapısında yapılan düzenlemelerle birlikte güzel bir hale getirilmesinde katkısı olan herkese teşekkürlerini sunarak, “Mersin Valimiz Sayın Ali İhsan Su’ya,Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk’a, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e, Akdeniz Belediyesi Başkanı Mustafa Gültak’a, Yenişehir Belediyesi Başkanı Abdullah Özyiğit’e,Toroslar Cemevimize katkı sunan Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’a, Mezitli Cemevimize katkı sunan Mezitli Belediyesi Başkanı Neşet Tarhan’a, geçmiş dönem Büyükşehir Belediyesi Başkanı Macit Özcan ve Burhannetin Kocamaz’a, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç’e CHP Mersin eski Milletvekili Hüseyin Çamak’a tadilat konusunda desteğini esirgeyemeyen iş insanlarımıza ve Mimarımız Ünal Şahin’e teşekkür ederim” dedi.
Vali Su, açılışta yaptığı konuşmada, “Devlet olarak, hükümet olarak ülkemizdeki her inancın, her kültürün yaşatılması için gerekli imkanları sağlanmaya devam edeceğiz” dedi. Mersin’deki tüm Cemevlerine gerekli yardım ve desteklerin verilmeye devam edileceğini belirten Su, “Bu çalışmalar bizim birlik, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi daha da güçlendirecek, ülkemizi daha ilerilere ve daha yukarılara taşıyacaktır” ifadelerini kullandı. Vali Su, Cem Salonunun hayırlı olmasını temenni etti.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı İsmet Kurt, “Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve geçmişte görev yapmış belediye başkanlarımıza ve özellikle Sayın Valimize teşekkür ediyorum. Mersin Cemevi Cem Salonuna ve diğer Cemevilerine katkı sunan canlarımıza teşekkür ediyorum. Geçmişten günümüze kadar, taş üstüne taş, arasına da bir parça harç koyan kim varsa, hak razı olsun” ifadelerine yer verdi.
|