Çiftçiler üretimden vazgeçme noktasına geldi




Tarih: 5 Kasım 2021 Cuma 15:36


Maliyetler arttı, tüketici ile üretici arasındaki fiyat farkı arttı, çiftçi üretimi bırakma noktasına geldi. Ekonomi yönetimi gıda enflasyonu ile mücadele için zincir marketlere ağır cezalar keserken, artan maliyetlerle birlikte çiftçi ya ürettiği üründen ya da üretimden vazgeçmeye başladı.

Haber- Gizem Konucu

Artan girdi fiyatları, zincir marketlerdeki fahiş fiyatlar üreticiyi zor durumda bırakmaya devam ediyor. Üreticiler her geçen gün artan gübre, ilaç fiyatlarından dolayı üretimi bırakma noktasına geldi. Bu durum ise olası bir gıda krizinin kapıda olduğunun sinyallerini veriyor. Mersin, Türkiye’de narenciye üretiminde ilk sıralarda yer alıyor fakat üreticiler gelirlerin gideri karşılamamasından dolayı ağaçlarını kesip, yeni arayışlara geçmiş durumda. Konu ile ilgili konuşan Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, bu gidişatın kötü olduğuna dikkat çekti.

 

“LİMON AĞAÇLARI BAŞINDA MEYVESİYLE KESİLİYOR”

Gübre fiyatlarındaki artışla birlikte üreticiler kış gübresi kullanmaktan vazgeçti. Bu durum ise hem rekolteyi hem de kaliteyi etkileyecek. Yılmaz, artan fiyatlarından dolayı üreticilerin kış gübresi kullanamaz hale geldiklerini ve bu sene kış gübresi kullanmamaya karar verdiklerini belirterek, “Son 6 ayı baz alırsak gübre ve ilaç fiyatları neredeyse 2,5, 3 katına çıktı. Duyumlarımıza göre yılbaşından itibaren gübre ve ilaç fiyatlarına en az yüzde 30-35 üzerinde bir zam geleceği söylentisi ile karşı karşıyayız. Bu şartlarda üreticimiz üretimden uzaklaşacaklar. Özellikle küçük çiftçilerimiz üretim alanlarını terk ediyorlar. Görünen bu” dedi. Gübre kullanılmaması halinde rekolte ve kalitenin düşeceğini de söyleyen Yılmaz, bu durumun fiyatlara da yansıyacağına dikkat çekti. 2022 yılının bu seneden daha zor bir sene olacağını ifade eden Yılmaz, “2021 yılından daha kötü bir yıl yaşayacağımız gözüküyor. Limon üretiminin yüzde 40’ını karşılayan ilimiz bu yıl limon ağaçlarımızı başında meyvesi ile birlikte kesiyorlar. Buna bizzat şahit olduk çünkü üretici para kazanamıyor. Limon dalında 50 kuruş. Bugün limonun üretim maliyeti 1,5 lira. Bu çiftçi ne yapacak? Limonu kesecek yerine başka bir şey ekecek. Acaba 2022’yi kurtarabilir miyim diye düşünüyor” ifadelerini kullandı.

 

“TÜKETİCİ DE ÜRETİCİ DE BU DURUMDAN MAĞDUR”

Yılmaz, çiftçilerin ya ürettikleri ürünleri kesip yerine daha fazla para getirecek ürüne geçtiklerini ya da üretimden tamamen vazgeçtiklerini dile getirdi. İhracatın üreticiler için çok önemli olduğuna değinen Yılmaz, “Bizim ülkemizde üretilen ürünler özellikle narenciye ihracat olmadığı sürece bu sıkıntıları yaşayacağımız aşikardır. İhracat çok önemli. Devlet ihracatı mutlaka desteklemeli. İhracatın önünü açmalı. İhracatta yaşanan sıkıntılar direkt üreticiye yansıyor” şeklinde konuştu. Yılmaz, en büyük sıkıntılarının başında ise tüketici ve üretici arasındaki fahiş fiyat farkı olduğuna dikkat çekti. Bunun maliyetlerden kaynaklandığı sözlerine ekleyen Yılmaz, “Nakliye, mazot, enerji pahalılığı araya giriyor. Üretimde kullandığımız bütün materyaller 2,3 katına çıktı. Bunlar da fiyatı artırıyor. Marketler zinciri de bizi etkiliyor. Tarım Bakanlığı bu konu ile ilgili çok ciddi bir çalışma yaptılar. Sonuç itibariyle bir takım firmalara cezalar da yazıldı. Marketlerde yaşananlar buna rağmen aynı şekilde devam ediyor. Market zincirleri değil de daha çok küçük esnafın desteklenmesi gerekiyor. Manavlar olmalı, pazarlar daha verimli olmalı. Yüksek maliyetlerin normale indirilmesi için mutlaka çözüm yolu vardır. Biz bir tek üreticiyi düşünmüyoruz, tüketiciyi de düşünüyoruz. Tüketici de uygun şartlarda bizim ürettiğimiz ürünleri tüketebilmeli ki, tüketim gerçekleşsin. Üreticimize destek olsun. Ama maalesef ki tüketici de üretici de bu süreçte mağdur oluyor” ifadelerine yer verdi.

 

“ÜRETİCİ PARA KAZANMAZSA BU İŞİ NEDEN YAPSIN?”

2021 yılının kurak geçtiğini bu yüzden rekolte sıkıntısı yaşandığını da belirten Yılmaz, “2021 yılında yaşadığımız kuraklık sebebiyle zaten rekolte sıkıntısı yaşıyoruz narenciye ürünlerinde. Boy sorunu, kalite sorunu yaşanıyor. İstediğimiz şekilde bahçelerimizi sulayamadık. Zaten fiyatlar da sıkıntı var. Limon da yaşandı, mandalina da yaşandı. Portakalda da aynı sıkıntıları yaşayacağımız gözüküyor. Eğer portakalda da bu sıkıntılar yaşanırsa limondaki gibi kesimler olabilir. Üretici para kazanamazsa bu işi neden yapsın? Kesecek, başka çeşitler ekecek. Ziraat Odası olarak bin bir emeklerle bir maliyetle belli bir yaşa getirilmiş ürünlerimizin ağaç motoru ile kesilmesine vicdanımız el vermiyor. Ama yapacak bir şey yok çünkü üretici de geçimini devam ettirmek zorunda. Maalesef buna da engel olma şansımız yok” diyerek konuşmasını sonlandırdı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA