Gültak: “Sizden ne kamyon ne moloz dökme yeri istedik, neden ücret istiyorsunuz?




Tarih: 9 Kasım 2021 Salı 19:25


Mersin Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Mecliste Akdeniz’de yapımı başlanan TOKİ konutlarının moloz dökümü ile ilgili konu gündeme geldi. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, yıkımlardan çıkan molozların taşınmasının büyükşehir tarafından engellenmesini öne sürerek, “Biz ne sizden kamyon istedik ne sizden bu molozları dökme yeri istedik. Siz neden ücret istiyorsunuz? Akdeniz’in ilk kez sıcak ve soğuk asfalt plentini kuruyoruz. 30 milyonluk bir tesisi Akdeniz’e kazandırıyoruz. Bütün bu molozları da kendi bünyemizdeki arazide altyapıya kullanacaktık. Çevreye de bir kirlilik vermiyoruz” dedi.

Haber- Gizem Konucu

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. Mecliste Akdeniz’de yapımı başlanan TOKİ konutlarının moloz dökümü ile ilgili konu gündeme geldi. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, yıkımlardan çıkan molozların taşınmasının büyükşehir tarafından engellenmesini öne sürmesi üzerine İmar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uyan, “Atık Taşıma Kabul Belgesi olmada ne özel ne de kamu kuruluşu oradaki mevcut hafriyatı taşıyamaz. Öncelikle bir Atık Taşım Kabul Belgesi alması gerekiyor bunun dışında da eğer o hafriyatları bir yere dökecek ise o hafriyat dökülecek alanın da izinlendirilmiş olması gerekiyor” dedi. Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının yönetmeliği hakkında bilgilendirmede bulunan Gültak, “Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının yönetmeliğini size gösteriyorum. Genel ilkeler şunlardır: atıkların kaynağında en aza indirilmesi esas, ilk yapılacak iş. Sonra hafriyat toprağı ile yıkıntı atıklarının geri kazanılması ve özellikle altyapı malzemesi olarak yeniden değerlendirilmesi esastır.  Bildiğiniz gibi Barış Mahallesinde biz yıllardır kimsenin girmediği, cesaret etmediği radikal ve devrilmesel bir işlemi başlattık. Kentsel dönüşümü başlattık. Bu şehir kim ne derse desin vatandaşı üzmemek, insanları mağdur etmemek şartıyla bu şehrin en önemli konusu kentsel dönüşümdür. Bahçe Mahallesi’nde 40 dönüme yakın arazideki bütün binaları yıktık. Yıkım ve nakliyenin bedeli ise 0,01 TL’dir” ifadelerini kullandı.

 

GÜLTAK: “SİZDEN NE KAMYON İSTEDİK NE MOLOZLARI DÖKME YERİ İSTEDİK. NEDEN PARA ÖDÜYORUZ?”

Seçer’in “Yıktık, yaptık diyorsunuz, siz mi yaptınız TOKİ mi?” sorusuna cevap veren Gültak, “TOKİ bütün işlemlerini benim üzerimden yaptırıyor. Yeri ben yıkıyorum, teslim ediyorum, takiplerini de ben yapıyorum. Biz bunların yıkımlarına nakliyesi de dahil 0,01 lira vermek üzere ihaleye çıktık. Geldiğimiz nokta, yüzde 87 ile anlaştık. Şu anda tapu devirleri yüzde 80’de. Karşımıza ne geldi? Çevre Koruma Daire Başkanlığınız, İmar A.Ş.’nin yetkilileri ve zabıtalarınız geldi. İlk gün ‘yıkım yapıyorsunuz bizden izin aldınız mı?’ dediler. Sonra bu molozları taşıyamazsınız dediler. Bana moloz parası vereceksiniz dediler. Ona da tamam dedik. 200 bin TL civarında bir bütçe ayırıp verelim dedik. Israrla reddedildi ve kamyon başına para vereceksiniz denildi. Bunun üzerine biz de Çevre Bakanlığı ile görüşmeler yaptık. Ve öğrendik ki Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin lisanslı bir deposunun olmadığını öğrendik. Yani sizin bunları toplayacak daha lisanslı deponuz ve ruhsatınız yok. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazdık, bize izni verdi. Biz ne sizden kamyon istedik ne sizden bu molozları dökme yeri istedik. Siz neden ücret istiyorsunuz? Akdeniz’in ilk kez sıcak ve soğuk asfalt plentini kuruyoruz. 30 milyonluk bir tesisi Akdeniz’e kazandırıyoruz. Bütün bu molozları da kendi bünyemizdeki arazide altyapıya kullanacaktık. Çevreye de bir kirlilik vermiyoruz. Peki, size para veriyoruz. 200 bin lira verdik onu da kabul etmediniz. Kaç kere elemanlarınız geldi ve biz bu yüzden uzun zamandır molozları taşıyamıyoruz” şeklinde yanıt verdi.

 

“POZİTİF AYRIMCILIK DERKEN HERHALDE YANLIŞ ANLADINIZ”

Barış ve Turgut Reis Mahallelerinin riskli alanlarda olduğunu ifade eden Gültak, “Biz orada yıkmışız, plent yapacağız, oraya taşıyacağız ama bize para ödeyin diyorsunuz. Sen de kamusun ben de kamuyum. Neyin parasını ödüyoruz? Yaklaşık maliyeti de 1 milyonu bulacaktı size ödediğimizde. Bu para ne olacak biliyor musunuz? Ben TOKİ’den isteyeceğim, TOKİ de vatandaşa yansıtacak. Bu şekilde vatandaşın ödediği paralar artacak. Pozitif ayrımcılık yapın derken herhalde yanlış anladınız başkanım.

Şu an lisanslı depolama alanınız yok. 3. ve 4. Çevreyolundaki bazı dere yataklarının ve boş yerlerin doğal alanlarının doldurulduğunu duyuyoruz. Bu da ileride farklı felaketlere yol açacaktır. Böyle bir uygulama doğruysa lütfen bunu durdurun” şeklinde konuştu.

 

UYAN: “BELGE ALMADAN HAFRİYAT TAŞIYAMAZLAR”

Konu ile ilgili Gültak’a yanıt veren İmar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uyan, Gültak’ın hafriyat dökecek yer olmadığını söylemesi ile ilgili “Atık Taşıma Kabul Belgesi olmadan ne özel ne de kamu kuruluşu oradaki mevcut hafriyatı taşıyamaz. Öncelikle bir Atık Taşım Kabul Belgesi alması gerekiyor bunun dışında da eğer o hafriyatları bir yere dökecek ise o hafriyat dökülecek alanın da izinlendirilmiş olması gerekiyor. Döküm alanı olmadığını söyledi Sayın Gültak Başkan’a ben adresleri söyleyeyim, birinci organize sanayisinde bizim döküm alanımız var, izinli bir döküm alanı. Oraya dökebilirler. Ama ilk önce kentsel dönüşümü yaptıkları yerde Atık Taşıma Kabul Belgesini almaları gerekiyor. Bunu almazlar ise kendilerine bir döküm taşıma yapamazlar. Yine sanayi fabrikası içerisinde bizim izinli döküm alanımız var. Oraya da bunları dökebilirler. Yine hatırlatıyorum, belgeyi almaları gerekiyor. Başkan yardımcıları İmar A.Ş.’ye gönderdiğini söyledi ancak bize, İmar A.Ş.’ye gelip görüşme yapan kimse olmadı. İl Çevre Müdürlüğünün gönderdiği yazıda ‘Vergi, resim ve harçlardan muaf olan konular 6306 sayılı kanun kapsamı dışındadır’ diye özellikle altı çizilerek belirtilmiş bunları ifade etmek istedim” ifadelerini kullandı.  Ali Uyan’ın bu açıklamalarından sonra söz hakkı isteyip cevap vermek isteyen Gültak’a, Seçer cevap hakkı vermedi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA