Aslan: “Bu proje Atatürk Parkı’nı tamamen ortadan kaldıracaktır”




Tarih: 15 Kasım 2021 Pazartesi 15:15


Mersin Çevre Platformu Atatürk Parkı’na yapılması planlanan yeni liman ile ilgili düzenlediği basın açıklamasında yeni limana karşı olduklarının altını çizdi. Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “Atatürk Parkı’nı korumak yerine bugün Mersin’in akciğerlerine hançer saplayacak kirli bir yatırım olan Atatürk Parkı’nda liman genişleme yapım çalışmaları projesi, Atatürk Parkı’nı tamamen ortadan kaldıracaktır” dedi.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Mersin Çevre Platformu Atatürk Parkı’na yapılması planlanan yeni liman ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın açıklamasına Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Sabahat Aslan, dernek üyeleri ve basın mensupları katıldı. Yeni limanın Atatürk Parkı’na yapılmasını istemediklerini dile getiren Çevre ve Doğa Koruma Derneği adına basın açıklamasını Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Sabahat Aslan gerçekleştirdi. Dünyada iklim değişikliği ile beraber büyük felaketler yaşandığına dikkat çeken Aslan, iklim tehdidinin iklim krizine döndüğünü ifade etti. Aslan, “İklim krizinin sonucunda artık dünyanın her yerinde aşırı yağışlar ve buzulların erimesinden dolayı seller, kuraklıklar, orman yangınları, türlerin yok oluşu ve gıda krizleri yaşanmaktadır. Bugün dünyanın yaşadığı Covid-19 felaketinin krizide doğanın dengesinin bozulmasının bir sonucudur” şeklinde konuştu.

 

“ANTİDEMOKRATİK OLAN BU PROJEYE MERSİN DE HERKES KARŞIDIR”

İklim krizinin risklerini azaltmak için geçen hafta bütün dünya ülkelerinin İskoçya'nın Glasgow kentinde çözüm için toplandığını söyleyen Aslan, “Bu toplantının en önemli kararlarından biri olan yeşil alanların artırılması kararıdır. Bu karar ortada iken kentimizde dünyamızın ve ülkemizin yaşadığı iklim krizine karşı riskleri azaltmak için yeşil alanlarımızı korumak ve genişletmek yerine rant uğruna yok edilmek istenmesi kabul edilemez bir karardır. Bu anlamda Atatürk Parkı’nı korumak yerine bugün Mersin’in akciğerlerine hançer saplayacak kirli bir yatırım olan Atatürk Parkı’nda liman genişleme yapım çalışmaları projesi, Atatürk Parkı’nı tamamen ortadan kaldıracaktır” şeklinde konuştu. Atatürk Parkı’nda yapılacak liman genişlemesi ile birlikte parkın tamamını MIP A.Ş.’nin elinde olacağını da öne süren Aslan, “Atatürk Parkı’nın tamamen konteynerlerle dolacağı açıktır. Yapılacak olan dolgu alanı bilimselliğe aykırı olup kent yaşamına ciddi zararlar vereceği açıktır. Mersin liman genişlemesi için yapılacak olan 176 bin metrekarelik dolgu malzemesi Atatürk Parkı’ndan denize dökülecektir.Dolgu malzemesinin taşınması ile artacak olan trafik yükü ve oluşacak hava kirliliği, denizin dibinden çıkarılacak asbest zehri kentimizin sağlığını olumsuz etkileyecektir.Kentimize ve sağlığımıza çok ciddi zararlar verecek olan ve yapımı bilimsellikten uzak hukuksuz ve antidemokratik olan bu projeye Mersin de herkes karşıdır” ifadelerine yer verdi.

 

“ATATÜRK PARKI’NIN HALK TARAFINDAN KULLANIMINI ENGELLEYECEKTİR”

Aslan, Atatürk Parkı’nda liman genişleme projesine karşı dava açtıklarını hatırlatarak, “Davanın sonucunda yapılan keşifte bilirkişi heyetinin bilimsel olarak lehimize vermiş olduğu rapor kararı doğrultusunda mahkeme yürütme durdurma kararı vermiş iken, yeniden tekrar yeni bilirkişi heyetinin atanarak yeni keşfin yapılmasını doğru bulmuyoruz. Mersin’in simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersin’de tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkı’nın halk tarafından kullanımını engelleyecektir. Atatürk Parkı halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

 

“GENÇ ARDIÇ AĞAÇLARININ KESİLDİĞİNE TANIKLIK ETMİŞ OLDUK”

Atatürk Parkı’na yapılacak yeni limana karşı çıkmak için 17 Kasım saat 10.00’da Atatürk Parkı sahilinde bir araya geleceklerini belirten Aslan, “Etkinliğimizeyerel yöneticileri,demokratik kitle örgütlerini,meslek odalarını,sendikaları, siyasi partileri ve Mersin halkını katılmaya davet ediyoruz” dedi. Aslan, kesilen ardıç ağaçları hakkında da açıklamalarda bulundu. Bununla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını dile getiren Aslan, “Yapılan kesim hukuki değildir. Dolayısıyla oradaki halkla birlikte sürekli irtibat halindeyiz. Kentsel bir mücadele örgütlemek adına kent konseyinde kaç defa da toplantılar yapıldı. Orman Bölge Müdürlüğü maalesef ki bilimsel açıklamalar yapmıyor. Dolayısıyla bizim bölgede yapmış olduğumuz çalışmalarda genç ardıç ağaçlarının kesildiğine tanıklık etmiş olduk. Bunu bilimsel yöntemlerle yapabilir OGM ama artık son zamanlarda, ülkemizin genelinde, yurt dışından çeşitli sektörlere artık ağaç ithalatı yapılmadığı için, çünkü yabancı ülkeler artık küresel ısınmadan dolayı ormanlarını koruma yönüne gidiyorlar. Gezegen alarm veriyor, herkes ormanlarını korumaya çalışıyorken bizim ülkemizde bu sektörlere hammadde sağlamak için genç ağaçları gençleştirme adı altında. Tekrar dikim yapıldığı söyleniyor ama yağmur yağmamakta ve o ağaçların nasıl kuruduğuna hepimiz tanık oluyoruz. Dolayısıyla Erdemli’de de bu kesilen ardıç ağaçları Karaman’da mevcut bulunan biyo-kütle enerji santraline hammadde olarak gittiğini söylediler arkadaşlar. Bunun yanında da taş ocakları, mermer ocakları için yer açılıyor. Zaten Erdemli’de OGM maden arama çalışmaları için birçok ruhsatlar verilmek üzere genç ağaçların kesilmesine izin veriliyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA