Toroslar Belediyesinin 21 Kasım Pazar günü düzenleyeceği Toroslar Uluslararası Yarı Maratonu’na kayıtlar devam ederken, şu ana kadar 2 bin 960 kişi koşu için başvuru yaptı. Yarı maratonda 9 ülkeden 38 yabancı profesyonel sporcu da ter dökecek.
Haber- Gizem Konucu
Toroslar Belediyesi, bu yıl ilk kez “Toroslar’a Koş” sloganıyla düzenleyeceği Toroslar Uluslararası Yarı Maratonu için tüm hazırlıklarını tamamladı. Yerli ve yabancı binlerce sporcunun buluşacağı yarı maraton, 21 kilometre uzunluğundaki yarı maratonun yanı sıra 10 kilometrelik koşu, 3 kilometrelik halk koşusu, 200 metre özel sporcular, 100 metre çocuk maratonu olmak üzere 5 kategoride gerçekleştirilecek. Yarı maratona kayıtlar da devam ediyor. Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, lansman düzenleyerek Toroslar Uluslararası Yarı Maratonunun ayrıntılarını anlattı. Bir otelde düzenlenen toplantıya, Mersin Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Toroslar Kaymakamı İbrahim Çenet, üniversitelerin temsilcileri, oda başkanları ve koşuya katılacak yerli ve yabancı sporcular katıltı. Lansmanda konuşan Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Toroslar’da ilk defa gerçekleştirdikleri bir sürü etkinlik olduğunu belirterek, “Lansmanını gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Toroslar Maratonu’yla taçlandırmak niyetindeyiz. Heyecanlıyız, güçlüyüz, motivasyonumuz yüksek, yeni şeyler yapmak, sporda buluşmak, gençleri, her yaştan vatandaşları sporla buluşturmak azmindeyiz, iradesindeyiz” dedi.
“ÜLKEMİZDE ÇOK SAYIDA MARATON YAPILIYOR”
Maratonda birçok kategori olduğunu ifade eden Yılmaz, maratonun tarihçesi hakkında bilgiler verdi. Yılmaz, “Maraton; atletizmde uzun mesafeli 42 bin 195 metre mesafede koşulan, sert tabanlı yollarda yapılan mukavemet koşusudur. Adı eski Yunan’da maraton savaşından gelmektedir. İlk defa 1896’da düzenlenen Atina Olimpiyatları’nda koşuldu. 1924 yılında da 42 bin 195 metre olması benimsendi. Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu 1992 yılından itibaren dünya şampiyonası düzenlemeye başladı. Maraton parkurları aynı niteliklerde olmadığı için dünya rekoru kaydı bulunmamaktadır, sadece en iyi derece vardır. İlk 3 modern olimpiyatta oyundan oyuna değişmekle birlikte maraton yaklaşık 42 kilometre olarak koşuldu. 1908’de Londra’da düzenlenen Olimpiyat Oyunlarında 42 kilometre 195 metre olarak standart kabul edildi. Dünyada yapılan maratonlar ve katılan sporcu sayıları; en yüksek sayı Filipinler’de 209 bin kişi katıldı. Ondan sonra yine Filipinler’de 116 bin kişi, Kaliforniya 110 bin kişi, Barselona’da 109 bin kişi çok sayıda kişilerin katılmış olduğu maratonlar yapılıyor ve çok sayıda maraton yapılıyor. Ülkemizin birçok yerinde, bazılarında valilik himayesinde maratonlar gerçekleştiriliyor ama Çin’de yılda yaklaşık bin 200 maraton gerçekleştiriliyor” şeklinde konuştu.
“ULUSLARARASI ATLETİZM AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”
Yılmaz, düzenledikleri Yarı Maraton hakkında da açıklamalarda bulunarak; maratonun 21 bin 975 metre olmak üzere değişik kategorilerde, erkeklerde, kadınlarda değişik yaş gruplarına göre kategorilerden oluştuğunu söyledi. Startı hep birlikte verip, yarışın sonunda kategorilere göre değerlendirme yapacaklarını da ifade eden Yılmaz, “Ayrıca 10 kilometre koşumuz, 3 kilometre halk koşumuz, 300 metre özel sporcular koşumuz ve 100 metre çocuk koşumuz var. Vali Yardımcımız İbrahim Küçük de sporla ilgileniyor ve 21 kilometre Yarı Maratona katılacak ve hatta belki derece yapacak. Kenya’dan da bir sporcumuz şu anda aramızda. Dünyanın değişik ülkelerinden çok sayıda uluslararası sporcu kayıt yaptırdı, büyük bölümü de koşuya katılacak. 3 kilometrelik halk koşumuzu protokol üyelerimiz ve yürütme kurulu üyelerimizle birlikte başlatacağız. İşin bir profesyonel yönü var uluslararası atletizm açısından, çünkü bu yarışlar kayda geçecek. Bir de Mersinliye dokunan tarafı var. Her ikisi de önemli ama burada asıl önemli olan maraton heyecanını çocuklarımız ve gençlerimizden yaşlılarımıza kadar tüm kentin yaşaması. Yarışlara katılacak 74 yaşında ve 89 yaşında büyüklerimiz var” ifadelerine yer verdi.
“ATLETİZM CAMİASINDA CİDDİ BİR KARŞILIK BULDUK”
Maratonun startının Çağdaşkent Mahallesi’ndeki Toroslar Cumhuriyet Meydanı’ndan Pazar günü saat 9’da verileceğini söyleyen Yılmaz, “10 kilometre koşusu saat 09.15’te, 09.30’da 100 metre çocuk koşusu, 09.45’te özel sporcular koşusu, 10.30’da halk koşusu başlayacak. Ödül töreni de yarışın başladığı Cumhuriyet Meydanında gerçekleşecek. Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in de yer aldığı Onur Kurulu ile bir Yürütme Kurulu oluşturduk. Maratonla ilgili olarak çok güzel tepkiler aldık; Mersin’den, Türkiye’den hatta dünyanın farklı yerlerinden. Aslında atletizm camiasında ciddi bir karşılık bulduk, bunu da özellikle İstanbul’daki fuarda görme ve duyma fırsatımız da oldu, bu da bizi mutlu etti. Güzel şeyler yapmak, hepimizin mutlu olduğu hep beraber projeler gerçekleştirmek, siyaset üstü projeler yapmayı seviyoruz ve bunu yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“TOPLAMDA 191 BİN 700 LİRA NAKİT ÖDÜL VERECEĞİZ”
Koşu güzergahlarıyla ilgili ayrıntılı bilgi de veren Yılmaz, yarı maratonda her kategoride farklı ödüller belirlediklerini ve toplamda 191 bin 700 lira nakit ödül vereceklerini de söyledi. Yarı maratona kayıtların halen devam ettiğini dile getiren Yılmaz, “Şu ana kadar 21 kilometre için 420, 10 kilometre için 994, halk koşusu için bin 272, çocuk kategorisinde 246, özel sporcular kategorisinde 30 olmak üzere toplam 2 bin 960 kişi kayıt yaptırdı. Birçok vatandaşımız da kayıt yaptırmaya gerek duymuyor, ‘ben yarışlara gelir katılırım’ diyorlar. Katılımın güzel olacağını düşünüyoruz. Yarı maratonumuza ayrıca 9 ülkeden 38 yabancı profesyonel sporcu da katılacak. Hem profesyonel hem de diğer kategorilere katılımlar gayet yeterli. Biz de memnunuz ve mutluyuz” dedi. Maraton kapsamında birçok etkinlik de düzenleyeceklerini sözlerine ekleyen Yılmaz, “Yarı maratonumuzu kentimizde bir şölen haline getirmek istiyoruz. Güzellikler oluşturmak istiyoruz ve bu güzelliklere vatandaşlarımızın da katılmasını, hep birlikte bir şeyler yapma heyecanını ve ruhunu yaşamalarını istiyoruz. bu nedenle maratonumuzu değişik etkinliklerle kentimize yaydık” diyerek, Mersinlileri yarı maraton heyecanını yaşamaya davet etti.
KIZILTAN: “SPOR KAYNAŞTIR, ZİHİN AÇAR VE EN ÖNEMLİSİ DE SAĞLIK GETİRİR”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Ayhan Kızıltan, Yılmaz’ın ardından konuşma gerçekleştirerek, “Bizim büyük maratoncularımız hem yaşları büyük hem de yürekleri büyük maratoncularımızla tanıştık burada. Kenya’dan gelen önemli bir sporcumuzla da tanıştık. Spor kaynaştır, zihin açar ve en önemlisi de sağlık getirir. Sporun birleştirici gücü hakikaten çok fazla. Ben bu anlamda Toroslar Belediye Başkanı ve tüm ekibini kutluyorum. İnşallah bu maraton daha uzun süre hatta sonsuza kadar devam eder. Sporun birleştirici gücünü bize hatırlattığınız için var olun. Mersin zamanında Türkiye’nin en önemli atletizm şehriydi zamanında. Bunu lütfen anımsayın, bu maraton ve çevremiz ve şehrimizde gerçekleşen diğer spor etkinliklerini takip ederek Mersin’in spordaki tekrardan eski gücünü çıkaracaktır” dedi.
|