Mersin 6. Kitap Fuarı, Vali Ali İhsan Su ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in da katıldığı törenle açılışının yapılması ardından birçok araştırmacı yazar ve şairi ağırlayan kitap fuarı 28 Kasım’a kadar ziyaretçilere açık olacak. Okumanın önemine vurgu yapan Tarihçi Yazar Süleyman Kocabaş, “Okumayan toplumlar, okuyan toplumların ayaklarının altında ezilemeye mahkumdur. Maalesef biz milletçe okuma konusunda sıkıntılıyız. Ömrümüzün büyük kısmı okumaya önem vermemekten geçiyor. Okumaya önem verdiğimiz, okumadığımız sürece problemlerimiz öğrenemeyiz ve çözüm yolları bulamayız” dedi.
Haber- Behzat Özgür Beyazlar
Bu yıl Mersin’de 6’ıncısı düzenlenen Mersin Kitap Fuarı 20 Kasım’da, Vali Ali İhsan Su ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in da katıldığı törenle açılışının yapılması ardından ziyaretçilere kapılarını açtı. Binlerce kitabın, onlarca yayın evi ve yazarın yer aldığı kitap fuarı 28 Kasım’a kadar ziyaretçilere açık olacak. Fuar hakkında görüşlerini aktaran araştırmacı yazar Şadan Kısa, “Bu sene 6’ıncısı yapılan Mersin Fuarı’nın ilk yıllarda daha görkemli olduğunu biliyor ve görebiliyoruz. Fakat son zamanlarda hem insanların ekonomisin hem de pandeminin her ikisin bir arada çok fazla etkisi olmuştur. Çünkü 2015 yılındaki fuarda ben özellikle yayın evlerini de dolaşmıştım. Beklentilerin üzerinde satış yapmışlardı yayın evleri ve çok da memnun kalmışlardı. Ama her geçen gün biraz daha azalmış oldu ilgi. Bu sene birçok yayın evleri gelememiş çünkü geldiklerinde zarar etmiş olacaklar. Bunun en büyük etkisi insanların ekonomisin çok kötü olması. İnsanlar karınlarını doyurmaya para bulamazken gazete ve kitap okumaya zaten para ayıramıyorlar. Bu teşvik edilebilir. Belediyeler, basıma değer bulunan, insanlığa değer katacak eğitici kitapların telif haklarını alarak basarsa ve bunu da zaman zaman okullara gidip, tanıtılırsa okuma alışkanlığı kazanılabilir” şeklinde konuştu.
“BU FUAR MERSİN’E BÜYÜK BİR KÜLTÜR HİZMETİ SUNMAKTA”
Kayseri’den Mersin Fuar’ına 5’inci katılımı olduğunu ve fuarı düzenleyen herkese teşekkür eden Tarihçi Yazar Süleyman Kocabaş, “Bu gerçekten Mersin halkına büyük kültür hizmeti veren bir fuardır. Ben bu fuara Kayseri’den katılıyorum. 50 yıllık yazarım, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi üzerine 85 kitap yazdım, yayımladım. Kitaplarımız yurt dışında da yayınlanır hale geldi; 11 tane kitap Mısır’da, 2 tanesi Filistin’de, 2 tanesi de Azerbaycan’da yayımlandı. Kitaplarımızın birçok baskısı yapıldı, hedefimiz gençlere milli tarihimizi doğru olarak öğretmektir. Milli tarihini bilmeyen milletler, geleceği tayin edemezler ve vatanlarını kaybederler. Bütün emelim, bütün okuyucularımıza, 7’den 70’e herkese milli tarihimizi öğretmektir amacım” şeklinde konuştu.
“OKUMAYA ÖNEM VERİLMELİDİR”
“Bütün herkese yapacağım tek öneri; okuyun, okuyun, okuyun” diyen Kocabaş, okumanın önemine vurgu yaparak, “Okumayan toplumlar, okuyan toplumların ayaklarının altında ezilemeye mahkumdur. Maalesef biz milletçe okuma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Ömrümüzün büyük kısmı okumaya önem vermemekten geçiyor. Okumaya önem verdiğimiz, okumadığımız sürece problemlerimiz öğrenemeyiz ve çözüm yolları bulamayız. Benim herkese önerim günde en az yarım saat kitap okumalarına dairdir. En azından yolda giderken arabada okusa varacağı yere kadar yeterdir, böyle böyle alışacaktır. Fuar beklentilerimizi az da olsa karşılayabiliyor, biz daha iyi olmasını isterdik ama olmadı. İnşallah belediyelerimiz daha iyi deneyim kazanarak fuarı daha iyi hale getireceklerine inanıyorum. Ben fuarın her gününde kitapları imzalamaya, okuyucuların sorularını cevaplamaya duruyorum. Tarihten merak ettikleri noktaları aydınlatmak amacıyla duruyoruz burada” ifadelerine yer verdi.
“OKUYAN İNSAN GÜÇLÜ OLUR, DOĞRU OLUR”
Kitap fuarındaki stantlardan birisinde yerel yazarları tanıtıp, yazdıkları kitapları sergileyen Mersin Yazarlar Derneği Başkanı Rüştü Aydın, “2015 yılında başkanlık döneminde biz bir fuarın yapılmasını istemiştik. Sağ olsunlar bu işe el attılar ve fuarı kurdular, o günden beri de biz bütün fuarlara katılım gösteriyoruz. Standımızda yaklaşık olarak 25-30 tane yazarımızı ağırlıyoruz. Bu heyecanın yaşanması adına Mersin’de fuarın oluşması gerçekten de önemliydi. Yazarı ve kitabı okuyucuyla buluşturuyoruz. Bu anlamda da emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Mersinlilere çocuklarını yanlarında getirerek fuardaki kitap stantlarını gezmelerini ve uygun olan kitapları seçip, almalarını tavsiye ederim. Çünkü çocuklarımız kitapla büyürse, kitaba ellerini değdirip, sayfalarını karıştırabilirse ilerde aydın bir kişi olacağına inanıyoruz. Çünkü okuyan insan güçlü olur, doğru olur, ilkelerinden taviz vermez, eğilip bükülmez, cesareti her zaman hakim olur, okuyan insanın bu seviyede kazanılmasını arzu ediyoruz, onun için buradayız yazarlarımızla beraber” şeklinde konuştu.
“AİLELERİN ÇOCUKLARINI OKUMAYA TEŞVİK ETMELERİNİ İSTİYORUZ”
Fuarın geçen yıl pandemiden dolayı yapılmamasından dolayı üzüntüsünü dile getiren Aydın, fuardan beklentilerini Mersin halkının kitaba olan ilgisine bağlayarak, “Katılım bu yıl da bir önceki fuarla hemen hemen aynı gibi gözüküyor. Duyuru anlamında da elimizden geldiğince duyurusunu yapmaya çalıştık. Mersinlileri stantlarımıza bekliyoruz. Ayrıca ulusal anlamdaki yayın evleri de daha net olarak Mersin Kitap Fuarı’na desteklerini bekliyoruz. Gençlerimiz daha çok takı, boncuk tarzında eşyalara yönelmeleri, eşyalara isim yazdırma gibi aktivitelere daha çok katılım sağlıyorlar. Fakat aileler ve öğretmenler çocuklarımıza bu konuda öğüt verirlerse, yönlendirmeyi iyi yaparlarsa, öncellikle kitaplara gönderip okumaya teşvik etmelerini istiyoruz. Kitap alıp, almamaları önemli değil, Mersin’deki yerel yazarlarımızla tanışmaları, kitaplarla tanışmaları ve her stantta buluna yazar arkadaşlarla tanışmalarını istiyoruz. Ben onun için gençlerimize, öğrencilerimize ucuz da kitap vermeye gayret ediyoruz. Okuma alışkanlığının nasıl ve ne şekilde kazandırılabileceği üzerinde araştırmalar yapılabilir. Benim fikrim önce aileler, sonra ucuz yayın evleri ve onlara hitap edebilecek eğitici kitapların basılması, hatta basımın daha da ucuz hale getirilmesi teşvik amaçlı. Fuarların daha sık yapılmasını istiyoruz. Örneğin yılda bir değil de iki defa yapılması daha da makbul olur. Öğrencileri, kitapları, yazarları bir araya getirmenin yolu fuardan geçiyor. Burada şu anda 5 tane yazarımız var ve yazdıkları kitapları da sergileyip, kendilerini tanıtma fırsatı yakalıyorlar. Satış nadir oluyor ama en azından burada yazarlarımızla öğrencilerimizi tanıştırma fırsatı yakalıyoruz” dedi.
“ONLİNE KİTAP SATIŞLARI FUARA OLAN İLGİYİ AZALTMAKTA”
3 yıldır Mersin’deki kitap fuarına Stant Görevlisi olarak katıldığını ve online kitap satışlarından dolayı fuara olan ilginin düştüğünü kaydeden Murat Hinal, “2019’da açılan fuara göre çok daha düşüş gözlemlenmektedir ve bu düşüşün sebebi insanların online satışa daha çok merak salması. Online satış yapan sitelerin artması nedeniyle ve orada kitapların bir tık daha ucuza satılması nedeniyle, insanların orayı terci etmesi. Fakat ben bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Örnek verecek olursak kitaba dokunmak, kitaba bakmak, eline alıp bir kitabı alıp okumak varken, kitabı direkt online olarak ve daha çok neyin geleceğini bilmeden alıyorlar ve bu yüzden de insanlar yanlış bir çizelgede gitmiş oluyor. Genelde yeni gelişen teknolojik aletler üzerinden kitaplar okunmaktadır. Fuarda bazı yazarlarımızı var çoğu kişi de bu yazarlarımızı tanımıyorlar. Gittikçe kitaplardan uzak kalıyoruz aslında. Eskiden her sabah gazete alıyordum babama ama artık babam dahi kitapları telefondan okumaktadır. Gençlerimizi fuarlara katılmalarını ve kitap okumalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
|