Akdeniz’de kadına karşı şiddette sıfır tolerans




Tarih: 24 Kasım 2021 Çarşamba 15:38


Akdeniz Belediyesi kadına şiddette farkındalık yaratamaya devam ederken, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslar arası Mücadele Günü’ kapsamında, ‘şiddetin önlenmesi ve farkındalık semineri düzenledi.

Haber- Burak Karataş

Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nce belediye konferans salonunda gerçekleşen seminerde, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Öğretim Üyesi Dr. Aytül Güneşer Demirci, Avukat Firdevs Gültak, MEÜ Öğretim Üyesi Dr. Erhan Uzunca ve Mersin İl Müftüsü Şaban Kondi, kadına yönelik şiddet, nedenleri, sonuçları ve mücadele yöntemleri konularında sunum yaptı. Seminerde ilk olarak kadınlara meslek ve beceri kazandırılmasına yönelik hizmetlerin tanıtıldığı bir kısa film izletildi. Ardından konuşma gerçekleştiren Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, şiddettin her türlüsüne karşı olduklarının altını çizdi. Kadına, hayvana, doğaya, çevreye her türlü şiddetin her zaman karşılarında duracaklarını belirten Gültak, Akdeniz ilçesinde kadınların statüsünü yükseltme, hayata ve istihdama katmak için çalışmalar yaptıklarını belirterek bugüne kadar yapılmış proje ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

“KADINLAR ÜRETSİNLER DEDİK VE KOOPERATİFLERİ KURDUK”

Akdeniz’e 55 kadının yaşayabileceği bir Kadın Konuk Evi kazandırmak için çalıştıklarını söyleyen Gültak, “Akdeniz’de 17 mahalle evi var ve buralarda kadınlara ve gençlere yönelik mesleki ve beceri eğitimleri ve projelerimiz yürütülüyor. Eğitim; kadına yönelik şiddeti önlemede en önemli kriterlerden biri. Bir kadının en büyük sıkıntılarından birisi de bir erkeğin eline bakması, yani ona muhtaç olmasıdır. Neden? Kadının ne eksiği var ki? O nedenle ‘kadınlar üretsinler ve satsınlar’ dedik ve kooperatifleri kurulmasına vesile olduk. Kadın üretsin, ürettiğini satsın, evine harçlığıyla gitsin. Evine para götürsün, ‘ben de bugün para kazandım’ desin. İşte bu nedenle kooperatifçiliğe büyük önem veriyoruz. Gerçekten ortaya güzel işler çıkarıyorlar. Kadın kooperatiflerimize çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

“ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNE KARŞI DURULMALI”

Gültak’ın ardından bir sunum gerçekleştiren Mersin Üniversitesi (MEÜ) Öğretim Üyesi Dr. Aytül G. Demirci, “Bugün, kadına yönelik şiddet başlığı altında birikenlerin, nicelik ve yoğunluğu konuşarak tüketilebilecek bir boyutu çoktan aştı. Normal şartlar altında biz, sosyolojik düzlemde bu konunun analizini rahat görebilirken, artık günümüzde o rahatlığımızı da kaybetmiş durumdayız. Çünkü bütün yakıcılığı ile bunu her gün her birimiz çok fazla hissediyoruz, konu tüm sıcaklığıyla gündemimizde olan bir konu. Üzerine bolca konuşmak, düşünmek, yazmak ve tartışmak zorunda olduğumuz bir konu. O yüzden de her birimizin bildiği ezberleri, üzerinden bir daha geçmemiz gerektiği hepimizin görev alanına giriyor” ifadelerine yer verdi. Avukat Firdevs Gültak ise sunumunda, kadınlara hukuku haklarının bilmesi gerektiğinin önemine dikkat çekerek,  “Ben inanıyorum ki cesaret ve şuurla yetişecek olan gelecek nesiller artacak, çok daha bilinçli, farkındalığı yüksek, özgüvenli, güçlü ve haklarını bilen yeni bir nesil bizi bekliyor olacak. Bugün yaşadığımız, tanık olduğumuz olaylar bizleri umutsuzluğa itmemeli ve biz kadınları asla geri planda bırakmamalı çünkü bu bize yakışmaz. Cinsiyet ayırımı yapmaksızın, şiddeti kınayan ve karşısında duran toplumun her bireyi, bu mücadele yolunda el ele yürümeli, toplumun kanayan yaralarını sarmalı ve şiddetin her türlüsüne karşı durmalıdır” ifadelerine yer verdi.

 

“KADINLAR İŞ GÜCÜ PİYASASINDA YETERİNCE YER ALMIYOR”

MEÜ Öğretim Üyesi Dr. Erhan Uzunca da gerçekleştirdiği sunumla, iş gücü piyasasında kadınların yeterince yer almamasının çok önemli bir sorun olduğunun altını çizdi. Bunun en temel nedeninin toplumdaki cinsiyet ayrımı olduğunu belirten Uzunca, “Dolayısıyla toplumda kadına biçilen roller, kadın ile erkek arasındaki rol farkı, siyaseten, ekonomik olarak, kültürel bakımlardan görülen farklılıklar. Toplumdan topluma bu durumlar tabi değişiyor. Bizim burada toplumsal cinsiyet çerçevesinde iş gücü piyasasına kadınların yeterince girememesinin nedenleri, o toplumun kendine ait değer yargılarının olması, kadın ile erkek arasında rol farklılıklarının ortaya çıkması ve sosyo-kültürel bir olgu olarak bunun kabul edilmesi şeklinde karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu. Sunumların ardında konuşma gerçekleştiren Mersin İl Müftüsü Şaban Kondi, Akdeniz’de kadınlara, çocuklara ve gençlere yönelik yapmış olduğu projelerden dolayı Başkan Gültak’a teşekkür etti.

Kondi; “Kadın, bir toplumu toplum yapan, topluma şekil veren, toplumu idare eden en güçlü varlıktır. Tarihe bakın; öyle şehirler vardır ki o şehirleri kadınlar kurmuştur. Mesela Mekke. Mekke’yi Hz. Hacer kurmuştur. İnsanların ve evlerin nereye yerleşeceğini, suyun nerelerden akacağını, insanların nasıl yürümesi gerektiğine dair Mekke sokaklarının şeklini ve yerini belirleyen Hz. Hacer validemizdir. Kadının dokunduğu yerde, nezaket ve zarafet vardır. Medine döneminde, İslam tarihinde, düşünün; cenneti anaların ayağı altına koyan bir dinin mensuplarıyız. Şiddet ile din asla bir araya gelmeyecek iki kavramdır. Nasıl ki oksijen ile hidrojen bir araya gelerek hayatın kaynağı olan suyu oluşturuyor ise, kadın ile erkek de sevgi, saygı, nezaket, empati ile bir araya geldiğinde, bu toplumda hava kadar, su kadar, güneş kadar önem arz ediyor” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından yoğun ilgi gören seminer, plaket ve çiçek takdimiyle sona erdi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA