Kış aylarının vazgeçilmez sokak tadı, potasyum kaynağı olan kestane Mersin sokaklarını yerini almaya başladı. 10 yıldır, Mersin sokaklarında lezzeti ile sevilen kestaneyi satan Osman Gezer, kestaneyi almak isteyenin çok olduğunu ama pahalı olduğundan dolayı kimsenin alamadığını söyleyerek, “Geçen sene kilosu 50 liraya gelmekte olan kestane bu yıl 100 liraya çıkmış durumda” dedi.
Haber- Sevcan Akgül
Havaların soğumasıyla birlikte Mersin sokaklarında yerini alan kestane çeşit çeşit tatlılara da kullanılıp, faydaları da saymakla bitmez. Besin değeri açısından oldukça zengin olan kestanenin yapısı gereği içersinde; magnezyum, fosfor, kalsiyum, demir, klor, potasyum, sodyum B1, B2 ve C vitamini içerir. Mersin’de 10 yıldır kış aylarında Kastamonu’dan getirdiği kestaneleri satmakta olan Osman Gezer, “Kastamonu’dan gelmekte olan kestanelerimiz oldukça lezzetli ve bu yıl bir o kadar da pahalı. Kış aylarının vazgeçilmezi olan kestaneler Mersin sokaklarında ama halkın rehaveti istediğimiz şekilde değil. Çünkü şu anda fiyatlar çok pahalı. Fiyatlarının pahalı olmasından dolayı satışlarımız neredeyse geçen yıla oranla yarı yarıya düşmüş durumda. Kilosunu şu anda pişmiş şekilde 100 liradan, çiğ olanını da 80 liradan satmaktayız. Pahalı olmasının sebebi ekonomik şartlardan dolayı kilosu ikiye katlanmış şekilde gelmekte bize. Geçen sene kilosu 50 liraya gelmekte olan kestane bu yıl 100 liraya çıkmış durumda. Geçen yıla göre rehavet yarı yarıya” ifadelerini kullandı.
“KIŞ AYLARININ OLMAZSA OLMAZI KESTANE AMA PAHALI OLDUĞUNDAN DOLAYI HALK YİYEMİYOR”
Geçen yıla oranla kestane fiyatlarının, bu yıl iki katına satılmakta olduğunu belirterek, “Biz geçen yıl günlük 40-50 kilo kestane satıyorken bu yıl 10-15 kilo satabiliyoruz ancak. Ülkede asgari ücretle geçinen bir kişi gelip de bir kilo kestane alıp eve götüremez, zaten alamaz da. Kış aylarının olmazsa olmazı kestane ama pahalı olduğundan dolayı halk yiyemiyor kestaneyi. Şu anda sezon başı ama sezon ortasına doğru fiyatların düşmesini bekliyoruz. Sezon ortasında fiyatının düşmesiyle beraber rehavetin artacağını ümit ediyoruz. Kaldı ki hava sıcak yenilmiyor, hava soğuduğu zaman daha fazla satılmaya başlanacaktır. Kestanelerimizin Kastamonu’dan buraya kadar gelmesi, aracılar vesaire derken fiyatlar daha da artmakta. Gittikçe fiyatlar da yükselmektedir. Yıl ortasına doğru gittikçe satılacağını düşünüyoruz çünkü biz kestaneyi seven bir toplumuz. Bize gelen kestanenin tadı ve lezzeti ayrı olur” diye konuştu.
100 GRAM KAVRULMUŞ KESTANENİN BESİN DEĞERLERİ
Kestane unu ekmek ve hamur işlerinde kullanılabilir ve kestane unu glüten içermemektedir. 100 gram kavrulmuş kestanenin besin değerleri; 190 kalori, 41 gram karbonhidrat, 10 gram şeker, 2,4 gram yağ, 3,7 gram protein, 8,3 gram lif içermektedir. Kestane ayrıca; C, E ve B vitaminlerini (B1, B2, B3, B6 ve B9) içerir. Aynı zamanda da fosfor, magnezyum, kükürt ve kalsiyum gibi diğer mineralleri de içerir. Çiğ kestaneye oranla, kavrulmuş kestane daha fazla vitamin ve daha fazla mineral içermekte. Kestane, C vitamini içermektedir ve zengin bir B6 vitamini kaynağıdır. Ayrıca sindirim sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan iyi lif kaynağıdır.
KESTANENİN FAYDALARI NELERDİR?
Kış ayranın olmazsa olmazı olan kestanenin faydaları da saya saya bitmez; C vitamini içeriği ile kolesterol düşürücü etkisi bulunmakta, ayrıca kestanenin içinde bulunan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri, kolesterol seviyesini olumlu yönde etkilemektedir. Kestanenin içindeki ikincil bitki maddeleri yüksek bir antioksidan potansiyele sahiptir olup vücuttaki iltihaplanmaya önlemektedir. Antioksidan özellikleri ile kalp hastalıklarına ve kansere karşı da koruma sağlamayabilmektedir. Kestane, lif ve karbonhidratları nedeniyle oldukça doyurucu bir besin olup, uzun süre tokluk sağlar. Bağırsak florasını destekler, kabızlığı önler ve aynı zamanda lif içeriği sayesinde bağırsaklarda yavaş emilir ve kan şekerinin çabuk yükselmelerini olumlu yönde etkilemektedir. Bu özelliği ile şeker hastaları da kontrollü olarak bu besini tüketebilirler. Kestane kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeriğiyle kemikleri ve dişleri sağlıklı tutmakla birlikte, kestanedeki fosfor ve B vitaminleri sinir sistemi için de faydalıdır. B vitamini sinirleri güçlendirir ve beyindeki mutluluk hormonu serotonin üretimini destekler. Sinir sistemi, vücudun birçok bölgesini kontrol etmekten sorumlu olduğu için çok önemlidir. Kestane, vücuda bol miktarda antioksidan sağlayarak sinir sistemi için faydalıdır ve bu da zihinsel sağlığın gelişmesine de katkıda bulunur. Kestane, zengin amino asit içeriğine sahip olduğundan dolayı; vegan beslenen kişiler, yaşlılar ve sporcular da kestane tüketebilirler, ister bütün, ister un şeklinde olsun, kestane, çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olan kişiler için iyi bir kaynaktır.
KESTANENİN ZARARLARI NELERDİR?
Kestanenin faydaları ve olumlu yanlarının yanında zararları ve olumsuz yönleri de olan kestane özellikle şeker hastaları için nişasta ve şeker, dikkat edilmesi gereken gıda bileşenleridir. Yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle, şeker hastalığı, kolit veya obezite hastalarına kestanenin kontrollü tüketilmesi önerilmekte olup da çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı aktif maddeler içermektedir. Hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir. Kestanenin pişirilerek yenmesi önerilmektedir.
|