Seçer; “Bizim büfelerimizde ekmeğin fiyatı bir 1 TL’dir”




Tarih: 9 Aralık 2021 Perşembe 17:08


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde MER-EK Halk Ekmek büfelerinden bazılarında ekmeğin farklı fiyatla satıldığını öne süren Tat’a yanıt veren Seçer, “Bizim büfelerimizde ekmeğin fiyatı bir 1 TL’dir. Bunun dışında bir satış fiyatı varsa bu uygun bir satış değildir. Şunu unutmayın; Türkiye’de belediye ekmek fabrikalarında satılan ekmeğin büyükşehirlerde en ucuz satıldığı yer Mersin’dir” dedi.

Haber- Gizem Konucu

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2021 Yılı Aralık Ayı Birinci Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in başkanlığında gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi MER-EK Halk Ekmek Büfeleri önünde oluşan kuyrukların Meclis’te gündeme geldi. MHP’li Meclis üyesi Mahmut Tat, büfelerin önünde kuyrukların oluştuğunu, bundan da vatandaşların şikayetçi olduğunu söyledi. Tat, “İnsanlarımızın tüketmek zorunda olduğu en önemli gıda maddelerinin başında ekmek gelmektedir. Son zamanlarda artan fiyatlarla ekmek fiyatlarında da bazı düzenlemelerle sıkıntı yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetine çare olma durumdayız. Ancak bu süreçte görüyoruz ki büyükşehir belediyemizin çıkarmış olduğu halk ekmek konusunda vatandaşlarımızdan ciddi şikayet alıyoruz. Eskiden halk ekmekten vatandaşlarımızın istediği zaman, istediği miktarda ekmeğe rahatça ulaşabiliyordu. Fakat bu son zamanlardaki gelişmelerle birlikte halk ekmek büfelerinin önünde kuyruklar görmekteyiz. Yıllardır Türkiye’de alışık olmadığımız bu kuyruk meselesi vatandaşımızı da rahatsız etmektedir. Büfeler belli saatte ekmeğin geleceğine belli adette insanlara ekmek vereceklerini gerek sözlü olarak gerek yazılı olarak büfelere asmış bulunmaktalar. Dedikleri saatte vatandaş geldiği an belli gecikmelerle birlikte vatandaşların her saniye çoğalarak orada olumsuz görüntülere sergilemektedir. Vatandaşlar kuyrukta belli bir süre sıkıntılı bir şekilde sıra beklemektedirler” dedi.

 

TAT: “SİYASİ BİR REKLAM MI VERİLMEYE ÇALIŞILIYOR?”

Vatandaşların “Halk ekmek son gelişmelerden sonra kapasite mi düşürdü?” diye kendisine sorduğunu söyleyen Tat, bu soruyu Seçer’e ileterek, “Bizim de tespitlerimiz odur ki aynen vatandaşların şikayetleri birebir ben de yaşadım. Halk ekmeğin kuruluş amacı sıkıntıda olan vatandaşlarımıza alacakları bu önemli gıdada belli bir oranda ucuz ve kaliteli ekmeğin ihtiyacını karşılamak olsa da en önemli hizmetlerden biri de piyasa fiyatlarının dengede tutulması, piyasa fiyatlarında ekmeğin istikrar kazanmasıdır. Belediyeler olağanüstü durumlarda daha fazla üretim yaparak vatandaşlarımızın bu sıkıntısına yardım olma durumdadır. Hem halkımızın mağdur olmasının önüne geçilmesi geçmek gerekiyor. Zamlar ve ekmek fiyatlarındaki artış nedeniyle ülkemizde istisnai bir durum yaşanıyor. Yaşadığımız bu istisnai durumundan ekmek kapasitesini azaltarak, halk ekmek büfelerinde belli saatlerde ekmek satışı yapıp, kuyruklar oluşmasına sebebiyet verilerek siyasi bir reklam mı verilmeye çalışılıyor?” şeklinde konuştu.

 

SEÇER: “BİR EKMEĞİN MALİYETİ 1,8 TL”

Tat’ın bu soruların üzerine detaylı bir açıklama yapan Seçer, MER- EK Halk Ekmek Fabrikası’nın günde 70 bin ekmek ürettiğini, 40 adet satış noktasından 1 TL üzerinden halka satış yaptıklarını belirtti. Bir ekmeğin maliyetinin son zamlarla birlikte 1,8 TL’ye mal olduğunu da dile getiren Seçer, “Doğaldır. Bunlar bir anlamda sosyal katkı oluyor. Özellikle bu olağanüstü ekonomik hal günlerinde biz de arzu etmeyiz; ne ekmek kuyruğu olsun, ne yağ kuyruğu olsun, ne akaryakıt kuyruğu olsun, ama bunları siz de söylediniz. Üzüntüyle takip ediyoruz” şeklinde konuştu. Ekmek fabrikalarının sabah 6.30’da açılıp, akşam 17.00’da kapandığını, pazar günleri ise fabrikanın temizliği, bakımı gibi sebeplerden büfelerin kapalı olduğunu belirten Seçer, “Bu çok demode bir teknoloji. Çok demode, hatta biz onu yeniledik. Bazı aksamlarını yeniledik çünkü ekmek gramajları tutmuyordu, çok büyük sıkıntılar vardı. Şimdi daha iyi ama ‘yenileyeceğiz’ diyoruz. Yani kucağımızda bulduğumuz sistem buydu. Şu anda yönetime geldiğimizde burası 25 bin, 20 bin, 30 bin ekmek üretiyordu, tutanakları bulun. Biz de 40 bin, 50 bin yaptık. Şimdi en son bana gelen rakamlarda 70 bin üretim yapıyoruz, zorluyoruz kapasiteyi. Bir gün de biz vatandaşlarımıza ‘Unumuz bitti, depomuzda unumuz yok’ diye bir davranış içerisinde olmuyoruz.”

 

“EKMEĞİN BÜYÜKŞEHİRLERDE EN UCUZ SATILDIĞI YER MERSİN’DİR”

Seçer, halk ekmek büfelerinde ekmek fiyatının 1 TL, kepekli ekmeğin 1,25 TL olduğunu, bunun her yerde sabit olduğunu söyleyerek, “Bizim büfelerimizde ekmeğin fiyatı bir 1 TL’dir. Bunun dışında bir satış fiyatı varsa bu uygun bir satış değildir. Gerekli müeyyideyi uygularız. O büfeyle, tırnak içinde o işletmeci diye tabir ettiğiniz kardeşimizle protokolü ya da sözleşmeyi feshederiz. Ekmek 1 TL’dir, bunu yapamazlar. Aykırı iş yapıyorlar, ben ilk kez sizden duyuyorum böyle bir şeyi. Farklı ekmek tipleri var; bizim normal standart ekmeğimiz 1 TL. Kepekli ekmeğimiz 1.25 TL. Bakın bir trajik durum yaşanıyor aslında. ‘Gülüyoruz ağlanacak halimize’ diye bir tabir vardır. Bunu bir siyasi tartışma konusu yapmak benim için hicap verici bir durum. Belediyemiz, yerel yönetimimiz mevcut koşullarda dezavantajlı insanlarımıza, yurttaşlarımıza ekstra katkı sağlamak için inanın elinden geleni yapıyor, yapmaya devam edecektir. Ekmek de bunlardan bir tanesi. Şunu unutmayın; Türkiye’de belediye ekmek fabrikalarında satılan ekmeğin büyükşehirlerde en ucuz satıldığı yer Mersin’dir. En ucuz. Biz zaten diğer büyükşehirlerde de ekmek fiyatlarını biliyoruz, listemiz var bizim. Zaten yaptığımız değerlendirmelerde onlar da bize referans oluyor. Durum bundan ibarettir” ifadelerine yer verdi.

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA