Seçer tarımın önemine dikkat çekti




Tarih: 12 Aralık 2021 Pazar 14:06


TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nin 14. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti. Genel Kurula katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, tarımın önemine vurgu yaparak, tarımın desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Haber- Sevcan Akgül

Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan genel kurula Başkan Seçer’in yanı sıra Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan ve Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nin üye ve temsilcileri katıldı. Seçer, Ziraat mühendisliğinin değerli bir meslek alanı olduğunu ifade ederek, “Gıda olmazsa yaşam olmaz. İnsan hayatı, canlı hayatı diye bir kavramdan bahsedemeyiz” dedi. Mesleğin çok önemli olduğunu fakat Türkiye’de bu alandaki meslektaşların bulunduğu konumun kendisini kahrettiğini söyleyen Seçer, “Çok sayıda eğitim kurumu açılıyor. Üniversitelerde ziraat bölümleri, ziraat fakülteleri ya da farklı fakülte adı altında farklı programlar uygulanıyor. En son aldığım bilgi ışığında konuşuyorum; 39 fakültenin yıllık mezun ettiği öğrenci sayısının 5 bin 500 civarında olduğu düşünülürse, her yıl Türkiye’de 5 bin 500 meslektaşımızın çalışma hayatına dahil olması lazım. Ama görüyorum ki bu meslektaşlarım, eğitim gördüğü alanın çok dışında, hiç alakası olmayan alanlarda çalışmak durumunda kalıyor. Diğer bir sıkıntı; mezun olan meslektaşlarımızın mesleki bilgi yeterliliğinin sınırlı ya da yetersiz olduğunu görüyoruz. Bu da mesleğin prestijine çok olumsuz etki ediyor. Bütün bunlar şu anda siyasetin çözmesi gereken konular” dedi.

 

“TARIM DESTEKLENMEK ZORUNDA”

Her fırsatta tarımın önemine dikkat çeken Seçer, Türkiye’nin iklim ve tarımsal ürün çeşitliliği açısından zengin bir ülke olduğunu, Türkiye’nin gelece tarım ülkesi olarak taşınacağını söyledi. Seçer, “Bölgemizden ele alırsak dünyanın birçok yerinde eşine ender rastlanan tarımsal özelliklere, dinamiklere, kriterlere sahibiz. Verimli topraklarımızdan mikroklima iklimine kadar; sebzesi, meyvesi, tarla bitkisi, bahçe bitkisi, hayvancılıktan her çeşit tarıma müsait bir coğrafyada yaşıyoruz. Tarımsal alanda son 20 yılda Türkiye’de yanlış politikalar uygulanıyor. Tarımın sadece ekonomik bir sektör olarak görülmesi doğru değil. Tarıma mutlaka destek verilmeli. Bütün ülkeler tarımını desteklemek zorunda. 1 kilogram ürün elde edersiniz, dünya piyasalarındaki dolar karşılığını yazın, o 1 kilogram ürünü elde etmek için harcadığınız enerji ve girdi maliyetlerinin de dolar karşılığını yazın, dünyanın neresinde olursa olsun girdi maliyetleri yüksektir. Onun için tarım desteklenmek zorundadır” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRKİYE’DE TARIM EHİL ELLERE VERİLMEDİĞİ SÜRECE BİR ARPA BOYU YOL ALINAMAZ”

Seçer, tarımın bir başına ekonomik ve sosyal bir sektör olduğunu da ifade ederek, “Tarım olmazsa aç kalırsın ölürsün. Nasıl ekonomik sektör oldu? Şu anda Türkiye’nin yüzde 20 istihdamını sağlayan tarım olmazsa köyden şehre insanlar gelir; işsizliğin yarattığı bütün kötülüklerle karşı karşıya kalırsınız. Hani tarım ekonomik sektördü. Demek ki tarımın bir de toplumsal yönü var. Bunu göremediler. Türkiye’de 2008’de et krizi yaşandı, ardından işlerin tersine döndü. Şu anda doğal olarak mesleğim icabı, görevim olmasa da takip ediyorum. Aynı yanlışlara devam ediyoruz. Türkiye’de tarım ehil ellere verilmediği sürece bir arpa boyu yol alınacağını düşünmüyorum. Şu anda da Tarım ve Orman Bakanı’nın yönetim anlayışına bakıyorum tarıma dair Türkiye’de hiçbir umudum yok. Maalesef bu gerçeklerle yüzleşmek zorundayız” şeklinde konuştu.  Başkan Seçer, Genel Kurul’a gelirken siyasetçi kimliğini bıraktığını da vurgulayarak, “Ben bu Odanın bir üyesiyim. Oda üyesi olmak ve meslektaşlarımla sohbet etmek üzere kürsüye çıktım. Gerçekler maalesef bunlar. Ben Genel Kurulumuzun geleceğe dair olumlu çalışmalar yapabilecek bir sonuçla bitmesini temenni ediyorum. Bugüne kadar çok değerli Başkanlarımız, yönetim kurulu üyelerimiz görev yaptılar. Herkes iyi niyetle bir çaba gösterdi. Sonuç ne olursa olsun, kazanan mesleğimiz, meslektaşlarımız olsun” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

ATEŞ: “BİR BAŞARI VARSA, BU YÖNETİMİN BAŞARISIDIR”

Ziraat Mühendisleri Odası Eski Başkanı Mehmet Ateş de yeni adaylara önerilerde bulundu. Gelecek seçimde bir ilki gerçekleştirerek bir kadının başkanlık yapmasını istediğini ifade eden Ateş, “ Bu meslek sevdalısı olarak; ben gelecek dönem oda başkanlığına bir ilki başarıp, bir kadın başkan yapalım derim. Benim başkanlık dönemimde de 3 tane kadın arkadaşım vardı, yönetimimde. Benimle çalışan arkadaşlarımız bilir, her zaman bir sloganım olmuştur; bir başarı varsa, bu yönetimin başarısıdır.

Odaya yeni üye olup da, başkanlığa aday olmak isteyen arkadaşlar da çıkıyor karşımıza ve ben bu olaya şiddetle karşıyım, karşı çıkmakta olduğumu bildirmek isterim. Ama bu kurala ben tek başıma karşı çıkmayacağım, hep beraber karşı çıkacağız. Ben daha önce önerimi sunmuştum; aday olmak için en az 5 yıl şartı getirilmeli. 5 yıl boyunca odaya üye olmayan birisinin oda başkanlığına aday olmasından yana değilim. Buna hep beraber karşı çıkmamız gerekiyor, niye karşı çıkmıyoruz?” dedi.

 

“BİLGİ PAYLAŞILIR, BİLGİ SAKLANMAZ”

Bu mesleğe yıllarını verdiğini, hala daha bu mesleğin içinde yer almaya devam ettiğini ifade eden Ateş, “Ben de yıllarımı bu mesleğe adamış bir olarak tarlanın tozunda ölmek istiyorum. Ben şu ana kadar arazide olduğum gün, kendi gücümle, bildiklerimle, becerilerimle bir şeyler yapmak istiyorum. Bir de şöyle bir konu var ki; bilgi paylaşılır, bilgi saklanmaz. Bildiğiniz bir konudan, bir şeyden, tecrübenizden faydalanılabilsin. Bir de empati kurabilelim, empati güzel şey, özverili olalım. İyi bir dinleyici olalım meslek hayatında, dinlemeden ön yargılı olmayalım. Biz ortak bir paydada buluşalım ve arkamıza değil, önümüze bakarak yürüyelim.  Oda yönetimlerine seçilecek olan arkadaşlarımıza yine söylemek isterim ki; yönetimlerinize haftada bir değil de her zaman yer oda çalışmalarına katılmalarını söyleyin, isteyin. Sizin oda yönetimi olarak gündem yaratmanız lazım. Gündem yaratırsanız ancak toplumun içerisinde yer kapabilirsiniz. Ben kendi dönemimde gündem yaratan insanlardan biriydim. Hangi uzak ilçelerde bir sıkıntı varsa, sıkıntıları gidermek için gidiyor, çalışıyorduk. Kim gelirse gelsin yönetime görev verilerek gelmekte ve seçildiği için de verilen görevleri yerine getirmek, çalışmak zorunda. Tavsiyem şudur ki; hangi yönetim kurulu başkan adayı başkanlığa seçilirse, seçilsin yönetim kurullarınızı 7 kişinin altında ile toplanıp, toplantılarınızı yapmayın” ifadelerine yer verdi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA