Göç İdaresi Başkanlığı Uluslararası Göçmenler Günü’nde düzenlenen ‘Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye’ etkinliğinde konuşan Mersin Valisi Ali İhsan Su, “Biz millet olarak, yaratılanın en sadakatlisi olan insanı dil, din ırk, kültür gibi sahip olduğu farklılıkları ötekileştirmeyen bilakis bu farklılıkları bile zenginlik kaynağı olarak gören bir anlayışı yüzyıllardır bu topraklarımızda yaşatma devam ediyoruz. Barış ve kardeşlik iklimini bu topraklarda hakim kılmaya daima yaşatmayı boynumuzun bir borcu olarak görüyoruz” dedi.
Haber- Gizem Konucu
Mersin’de bir otelde Göç İdaresi Başkanlığı Uluslararası Göçmenler Günü nedeniyle ‘Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye’ etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Mersin Valisi Ali İhsan Su, Göç İdaresi Başkanlığı yetkilileri katılırken, farklı kültürlerden yapılan el sanatları ve yemekler de sergilendi. İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Kemal İlday, her yıl 18 Aralık’ta kutlanan Uluslararası Göçmenler Günü’nün dünya çağında göçmenlerin ve yerinden edilmiş insanların sorunlarına farkındalık oluşturmayı hedeflediğini belirtti. Türkiye’de de gelen her bir yabancıyı bir ayrı bir kültür zenginliği, ayrı bir hayat hikayesi olarak gördüklerini söyleyen İlday, “ Bu yıl 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü programının Yunus Emre’nin vefatının 700’üncü yılı kapsamında gelin tanış olalım noktasıyla gerçekleştirilmektedir. Şiirleriyle insan ve doğa sevgisi, hoşgörü, kardeşlik ve barış kavramlarını dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin tüm insanlığa seslenen Yunus Emre, evrensel insani değerler üzerine inşa ettiği felsefeyle, insanları ve ortak rehabiliteyi birleştirip, çağının ötesinde bir şair olmuştur” dedi.
İLDAY: “TÜRKİYE KÜLTÜRLERİN BULUŞMA NOKTASI OLARAK YERİNİ KORUMAYA DEVAM EDİYOR”
Çeşitli nedenlerden dolayı Türkiye’ye göç eden veya göç etmek zorunda bırakılan göçmenlerin umut yolculuklarında Türkiye’ye sığınmalarında ayrım yapmaksızın kucak açıp, yaralarını sardıklarını dile getiren İlday, “Yunus Emre’nin ‘Gelin tanış olalım’ sözünün bu toprakların hamurunda varlığının bir kanıtıdır. Göç İdaresi Başkanlığımızın insan odaklı hizmet anlayışı sergilemesi de bu anlayışta olduğumuzun bir göstergesidir. Zira Anadolu coğrafyası kadim geçmişinde kültür beşiği olduğu gibi bugün de kültürlerin buluşma noktası olarak yerini korumaya devam ediyor” ifadelerine yer verdi.
KADIOĞLU: “81 İLİMİZDE FARKINDALIK ÇALIŞMALARIMIZI YAPIYORUZ”
Etkinlikte konuşan Göç İdaresi Başkanları Kamu Kurumlarıyla İş Birliği Koordinasyon Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, 18 Aralık’ta dünya çağında Uluslararası Dünya Göçmenler Günüyle ilgili olarak kutlamalar gerçekleştirildiğini söyledi. Kadıoğlu, “Biz de Türkiye Cumhuriyeti devleti Göç İdaresi Başkanlığı olarak birlikte yaşam kültürü ve karşılıklı uyruğun güçlenmesi adına 2013 yılından beri 18 Aralık Göçmenler Günü’yle ilgili kutlamalarımıza başladık. Biz 2019 yılında bu Göçmenler Günü kutlamasına ‘Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye’ adı altında bir konsept geliştirdik. ‘Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye’de her türlü rengin, her türlü içimizdeki din, dil, ırk bakmasızın tüm insanlarımızın bir arada olduğu, kültürlerin birleşmiş olduğu, bütünleşmiş olduğu bir program şeklinde gerçekleştiriyoruz. 81 ilimizde şu anda farkındalık çalışmalarımızı yapıyoruz” diye konuştu.
“TÜRKİYE, MAZLUMLARA UMUT KAPISI OLARAK FİLİZLENDİĞİ BİR COĞRAFYA”
Kadıoğlu, Mersin’de bu etkinliği yaparken Yunus Emre’nin ‘Gelin tanış olalım’ sözünün bu sene sloganları olduğunu da dile getirerek, “Bizim için her insan bir göç, her göç bir insan şeklinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Mersin ilinde de gerçekten Mersin İdaresi İl göç Müdürlüğümüz ve tüm çalışanlarımızla beraber Sayın Valimizle öncülüğünde çok güzel çalışmalar yaptık. Genel olarak baktığımız zaman, biz 2011 yılından bugüne kadar tarih boyunca, Avrupa’daki sefaret Yahudilerden tutun da balkan göçlerinden, Kafkaslardan tüm kitlesel görüşlere kadar Türkiye, tüm dünyadaki mazlumlara umut kapısı olarak filizlendiği bir coğrafya. Biz de Göç İdaresi Başkanlığı olarak bu umut tohumları için şefkate ve insanlığa muhtaç olan bu sizin yangın yüreklerinize bir misal su dökmek adına bu programları yapıyoruz. İnşallah farklı kültürlerin bir araya geldiği bugün yaşanan bu zenginliği, bu güzelliği her zaman bu ülkemizde, Mersinimizde yaşatmak istiyoruz. İnsan bilmediğinin düşmanıdır, biz de birbirimizi tanımak için bu faaliyetleri yapıyoruz. Tanımak, tanışmak için emek gerekiyor, hoşgörü gerekiyor. Sizlerinde buradaki özellikle Mersin’de bulunan yabancı kardeşlerimize biz kendi Türk toplumumuzun da gönlünü, irfanını görürsek, tanırsak çok daha güzel şeyler olacağına inanıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle ana vatanında ayrılarak başka yerlerden göç eden tüm göçmenlerimizi ve buradaki bulunan herkesin göçmenler gününü kutluyor, saygılar sunuyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
VALİ SU: “TEMEL İNSAN HAKLARINA VE İNSANİ DEĞERLERE ÖNEM VERMEK HEDEFİMİZ OLMUŞTUR”
Etkinlikte son olarak konuşma gerçekleştiren Mersin Valisi Ali İhsan Su, “Biz millet olarak, yaratılanın en sadakatlisi olan insanı dil, din ırk, kültür gibi sahip olduğu farklılıkları ötekileştirmeyen bilakis bu farklılıkları bile zenginlik kaynağı olarak gören bir anlayışı yüzyıllardır bu topraklarımızda yaşatma devam ediyoruz. Çünkü biz Ahmet Yesevi, Hz. Mevlana ve Yunus Emre’nin sevgi ve hoşgörü üslubunu kendine rehber edinen bir inanç ve kültürün temsilcileriyiz. Bu nedenle barış ve kardeşlik iklimini bu topraklarda hakim kılmaya daima yaşatmayı boynumuzun bir borcu olarak görüyoruz. Batı ile doğu, güney ile kuzey arasında adeta bir barış ve sevgi köprüsü olan ülkemize çeşitli nedenlerle gelen ve herkese karşı bu yaklaşımı sergilemeye, onlarla sosyal ve kültürel açıdan kaynaşmaya büyük bir önem veriyoruz. Bu bağlamda vefatının 700’üncü yılı olan 2021 yılı UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınan Yunus Emre’nin sözüyle kültürlerin buluşma noktası olan ülkemize gelin tanış olalım diyoruz. Evet, gelin tanış olalım, sevelim sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz. Biz millet ve devlet olarak çeşitli sebeplerle ülkemize gelen göçmenlerle ilgili olarak göçü yönetmek, temel insan haklarına ve insani değerlere önem vermek hedefimiz olmuştur. Bu bağlamda zor durumda bulunan, yardıma muhtaç olanlarında en temel insani ihtiyaçlarını gidermeye ve insan onuruna yakışır bir hayat sürmek adına, her türlü katkıyı sağlamaya gayret ediyoruz. Dünyanın dört bir yanından ülkemize gelen insanların yeme, içme, barında, eğitim, sağlık gibi temel insani ihtiyaçlarının karşılanması yanında bu insanların ülkemizde sosyokültürel uyumlarının sağlanmasına da büyük bir önem veriyoruz. Bu kapsamda gerek ulusal gerekse uluslararası kuruluşların katılımıyla bu amaca hizmet edecek programlar yürütüyor, projeler üretiyoruz. Bu programında bu yöndeki çalışmalarımızda sonuçlarıyla itibariyle oldukça değerli” dedi.
|