Yeni yıl hediyeleri kadın üreticilerden




Tarih: 28 Aralık 2021 Salı 16:14


Yeni yıla az bir zaman kalmışken hala hediye arayışında olan vatandaşlar soluğu Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Özgecan Aslan Meydanı’nda açtığı “Stantlarda Emek, Yeni Yılda Huzur Var” stantlarda alıyor. Kadın üreticilerin birbirinden el emeği ile yaptığı birbirinden farklı ürünleri sunma imkanı buldukları bu alanda, vatandaşlar ise hem eğleniyor hem de hediyelik eşyalarını satın alıyorlar.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Mersin Büyükşehir Belediyesi, yeni yıla özel stantları Özgecan Aslan Meydanı’nda açtı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin kurduğu “Stantlarda Emek, Yeni Yılda Huzur Var” sloganıyla 30 Aralık’a kadar devam edecek. Stantlarda kadın üreticiler hem el emeği göz nuru ürünleri tanıtma ve satma fırsatı bulurken hem de Mersinliler yeni yıl hediyelerini bu stantlardan alabilecekler. Özgecan Aslan Meydanı’nda kurulan 60 stantta 126 kadın üretici ürünleri sergiliyor. Kadın üreticiler yılbaşına özel temalarla stantlarda yer alıyor. Seramikten kabak oyma sanatından, doğal taşlı ürünlerden, ahşap boyamacılığa kadar birbirinden farklı ürünlerin sergilendiği alanda sosyal sorumluluk projeleri için yer alan kadınlar da bulunuyor.

 

YILMAZ; “İNCE İŞİ, UĞRAŞI SEVEN İÇİN SU KABAĞI OYMACILIĞI ÇOK ZEVKLİ”

Büyükşehrin açmış olduğu bu stantlardan yararlanan Ayla Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi’nin kadın üreticileri desteklemesinden dolayı teşekkür ettiklerini belirtirken, her özel günde açılan bu stantlar sayesinde mutlu olduklarını söyledi. Kabak oyma sanatıyla stantta yerini alan Yılmaz, yaptığı el işi ürünlerini tanıttı. Hediyelik her türlü eşyayı sattığını ifade eden Yılmaz, “Su kabağı oymacılığı yapıyorum. İşim sanat. Gece lambası, masa lambası, mumluk gibi şeyler yapıyorum, satıyorum. İlgilenen herkese de teşekkür ediyorum” dedi. Kabak işinin zorluğundan bahseden Yılmaz, bu zorluğa rağmen bu işle uğraşmak isteyenlere ise yardımcı olabileceğini belirtti. Yılmaz, “Kabak işi çok meşakkatli bir iş, çok kirli ve masraflı bir iş. Başlı başına kendinize ait bir atölyeniz olması lazım. Evde oturduğumuz yerde yapalım diyebileceğimiz bir şey değil. Ama çok zevkli. İnce işi, uğraşı seven için çok zevkli bir iş. Bununla ilgilenmek isteyenlere seve seve ben de yardımcı olurum” ifadelerini kullandı.

HASSAS VE İNCE İŞÇİLİK

Bir ürünü çıkarmanın bazen haftalarına mal olduğunu söyleyen Yılmaz, “Yeri geliyor 4-5 gün 1 hafta uğraştığım oluyor bir kabağı bu şekilde süsleyebilmek için. Atatürk’ü yapmak için 80 santimetrelik bir kabağı işlemem gerekiyor. Çünkü bir tarafında Anıtkabir, bir tarafında Türk bayrağı diğer tarafında Atatürk, Atatürk’ün imzası oluyor. Bunun için çok dikkatli olmam gerekiyor çünkü çok hassas bir iş istiyor. En basit olan bir günde bitebiliyor. Ama hassas ve ince işçilik için değişiyor. Kabağın büyüklüğü, işçiliğimize göre hem fiyatları değişiyor hem de zamanı değişiyor. Fiyatlarımız örneğin; abajurda en ucuzu 100 lira şu anda. Burada bulunan en pahalı abajur ise 250 lira. Çok pahalı değil aslında ama kişiye özel siparişlerimizde bu ücret bin liraya kadar çıkabiliyor. Çünkü bu işçiliğe bağlı. Buradaki ürünlerim yılbaşı standı olduğu için daha uygun fiyatlı ürünlerimi sergiliyorum. Balkon süslerimiz var 15-20 TL arasında gidiyor. Belediyemize minnettarız. Kadın üreticilerimizi çok destekliyor bu yüzden kendisine çok teşekkür ediyoruz. Her fırsatta da her özel günde bize bu imkanı sunuyor” şeklinde konuştu.

 

ÇETİN: “STANDIMIZDA KORUYUCU AİLENİN ÖNEMİNİ ANLATIYORUZ”

Kadın stantlarında yalnızca kadın üreticilerin ürettiği el emeği göz nuru ürünler bulunmuyor. Aynı zamanda sosyal sorumluluğa dikkat çekilen bu stantlarda koruyucu aileden, sokak hayvanlarının beslenmesine kadar birçok farklı konuda ziyarete gelenler bilgilendiriliyor. Mersin Koruyucu Aile ve Gönül Elçileri Dernek Başkanı Sevgi Çetin de onlardan biri. Stantta hem el işi ürünler satılıyor hem de koruyucu ailenin ne demek olduğu anlatılıyor. Koruyucu ailenin öneminden söz eden Çetin, “Bu çatı altında biz de derneğimiz adına, çocuk esirgeme kurumu alanında yaşayan çocuklarımızın sesi olmak adına standımızın başındayız. Maksat yeni yılda bir çocuğumuzun daha, yeni yılda bir koruyucu ailemizin yanına yerleşmesine vesile olabilmek. Önemsediğimiz çalışmalar ve etkinlikler. Standımızın detayında ne yatıyor derseniz, biliyorsunuz devlet koruması altında koruyucu aileye yerleşmeyi bekleyen binlerce çocuk var. Ben de onlardan biriyim. 11 aylık çocuğumuz bizimle birlikte şimdi 8 yaşına geldi. Standımızın vermeye çalıştığı mesaj ve edindiği misyon bu” diye konuştu.

 

“BELEDİYELERİMİZ KADININ DOKUNDUĞU HER ŞEYİN YEŞEREBİLECEĞİNİN GÜCÜNÜ KEŞFETTİ”

Özgecan Aslan Meydanı’ndaki stantlarda kadınların kendilerinin el emeği ile ürettiği ürünleri satarak kendi istihdamlarını sağlamanın yanı sıra ev ekonomisine de katkıda bulunduklarını belirten Çetin, kendi stantlarında da hem çocukların hem de ailelerin ürettiği ürünlerin yer aldığını ifade etti. Çetin, “Standımızda dernek ve atölye çalışmalarımız var. Hediyelik eşya grubu olarak geçiyor. Amaç burada bu eşyalardan ziyade buradaki broşürleri insanlara aktarabilmek. Biz insanların duygularına duyguyla yaklaşmak istemiyoruz. Duygusal bir konuyu somut bir değere dönüştürüp hem iletişim kurmak hem de koruyucu aileyi anlatmak istiyoruz. Standımızın üzerinde bulunan her ürün bu yüzden çok önemli. Çünkü her ürün dernek üyelerimizin ve çocuklarımızın emek vererek yaptıkları ürünler. Bu anlamda hediyelik eşya ihtiyacı olan varsa manidar bir hediye için standımızı ziyaret etsinler. Belediyemiz böyle bir girişimi bir buçuk yıl önce yaptı. Bugün Yenişehir, Mezitli, Büyükşehir belediyemiz hepsi kadının üretebilme gücünü ve kadının dokunduğu her şeyin yeşerebileceğinin gücünü keşfetmiş belediyeler. Bu imkanı sunarak kadının ev ekonomisine çok değerli ürünleri ile birlikte katılımını sağlıyor. Halk kadının ürettiği ve doğal olan ürünleri bizzat üreticisinden almış oluyor. Bu çok değerli bir çalışma. Bu sebeple önemsiyor ve destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA