Türkiye’nin biberiye ihtiyacını Mersin karşılıyor




Tarih: 31 Aralık 2021 Cuma 13:50


Türkiye’deki biberiye üretiminin yüzde 90’ı Mersin’de yapılıyor. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak biberiyenin en çok yayılış gösterdiği Tarsus Melemez Bölgesinde 100 hektar alan ‘Melemez Dağı Biberiye Gen Kaynaklarının Yerinde Korunması Alanı’ olarak tefrik ve tescil edilerek amenajman planına işlendi.

Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, “Biberiyenin Tarsus, Erdemli, Mersin, Gülnar, Silifke Orman İşletme Müdürlüklerinde toplam 3 bin 365 hektar alanda envanter ve üretim planları tamamlanmış olup planlara göre üretim iki yıllık periyotlarla yaptırılmaktadır. Bölge Müdürlüğü’nde yıllık ortalama üretim 200 tondur. Ancak biberiye üretimi ülkemiz için yeterli olmayıp Fas ve Tunus’tan ithalat yapılmaktadır. Türkiye’de Akdeniz maki vejetasyonu içerisinde doğal olarak yayılış gösteren biberiye, bölgenin en kıymetli tıbbi ve aromatik bitkilerindendir. Biberiyenin yöresel isimleri; kuşdili, hasalban, püren ve akpürendir. Biberiyenin kimyasal içeriğinde; organik asitler, alfa-hidroksi asitler, polifenoller, mineraller ve uçucu yağ bulunmaktadır. Biberiye günümüzde kozmetik, parfümeri, aromaterapi, eczacılık ve gıda gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Gıda sanayinde baharat ve yan ürünleri başta olmak üzere, alkolsüz içecek, şekerleme, dondurma gibi ürünlerde kullanılır. Mutfakta taze ya da kurutulmuş biberiye yaprakları, koku ve tat vermek amacıyla et, yemek ve salatalarda tüketilir. Biberiye çiçeği arıcılıkta bal üretiminde kullanılır. Eczacılık sektöründe biberiyeden antioksidan ve ilaç hammaddeleri üretilmektedir. Biberiye uçucu yağı özellikle parfüm, kozmetik ve aromaterapide çok değerlidir. Biberiye suyunun antiseptik ve ciltte kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle özellikle yağlı ciltlerde saç kepeklenmesini ve dökülmesini engeller. Biberiyeden elde edilen antioksidan maddeler, başta bitkisel yağlar olmak üzere gıda ürünlerinin bozulmasını engellemek amacıyla kullanılır. Uçucu yağı alınacak biberiye bitkileri için hasat zamanı tam çiçeklemenin gerçekleştiği haziran-temmuz aylarıdır. Genç sürgünlerin bulunduğu üst kısmı biçilerek gölgede kurutulur. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra da damıtma makinesinde buhar yöntemiyle uçucu yağları alınır. Baharat olarak değerlendirilecekse aynı şekilde hasadı yapılır ve kurutulur. Kurutma işleminden sonra yaprak kısımları sap kısımlarından sıyrılıp paketlenerek kullanıma sunulur. Biberiye, evlerden eksik etmememiz gereken tıbbi ve aromatik bitkilerden biridir” ifadelerine yer verildi. (Haber Merkezi)


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA